Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ispitali smo ih

Evo hoće li Zadrani prestati uživati u duhanu nakon poskupljenja cigareta

Autor: Đurđa Baljak

20.05.2023. 09:27
Evo hoće li Zadrani prestati uživati u duhanu nakon poskupljenja cigareta

Foto: Arif Sitnica/Arhiva ZL



Prema Carinskoj upravi RH na današnji dan, 20. svibnja, na hrvatskom tržištu su poskupile brojne marke poznatih cigareta tvrtke Philip Morris. Naime, tvrtka je prijavila povećanje maloprodajnih cijena za određene cigarete, ovisno o marki i vrsti, između 2,2 i 3,9 posto. Tako se od danas kutija Marlboro ne može više kupiti po dosadašnjoj cijeni od 4,64 eura, nego po 4,80 eura. Nadalje, marke Philip Morris cigareta od danas koštaju 4,20 eura, a do sada im je cijena iznosila 4,11 eura.


Ista situacija je i kod Chesterfielda čije je donedavna cijena bila 3,98 eura, a danas je porasla na 4,10 eura. Chesterfield Tuned se prodaje po cijeni od 4 eura, a do sada se plaćao po 3,85 eura. Potom, Marlboro Touch je poskupio s 4,38 na 4,50 eura. S obzirom na navedena poskupljenja napravili smo kratku anketu među našim sugrađanima, pušačima, i upitali ih kako oni to komentiraju.


– Prije četiri godine sam prešla na alternativniju metodu, pa tako trenutno pušim IQUOS uređaj za grijanje duhana. Dnevno popušim kutiju ili pola kutije, pa su mi cijene, za sada, još uvijek prihvatljive, prokomentirala je Marinela Pedić te dodala kako svaki strastveni pušač nastavlja kupovati cigarete i da koštaju deset eura.




pusenje_2


Slično mišljenje dijeli i Nikolina Stanić.


– Što se tiče poskupljenja, moje je mišljenje da tko je pušio do sada, pušit će i dalje. Možda će netko smanjiti količinu popušenih cigareta, ali da će to sad utjecati na količinu cigaretu dnevno, mislim da neće, kazala je Stanić, a s njom se složio i strastveni pušač Boris Paravinja.


– Nije mi nikako drago zbog povećanja cijena zato što pušim dvije kutije cigareta dnevno. No, i ako kutija bude koštala deset eura, ja bih opet kupovao zato što ne mogu bez cigareta. Ovo novo povećanje je posljedica stanja u državi, ali ja tu ništa ne mogu, ali ću si i dalje njih priuštiti, otkrio nam je Paravinja, dok je Srećka Končurat kazala kako ona ne bi više kupovala cigarete u slučaju da se cijena drastično poveća.


– Trenutačno povećanje neće utjecati na moje pušenje jer ću nastaviti i dalje. Međutim, jedino bih možda prestala pušiti ako bi cijena jedne kutije bila deset eura, ali onda bih vjerojatno prešla na motani duhan, prokomentirala je kratko Končurat.


Dok drugi nemaju u planu prestati s pušenjem, Frane Jusup razmišlja o prestanku.


– Cijene cigareta su i onako iznimnno velike, tako da mi nikako nije drago zbog ovog novog poskupljenja. Smatram da sve to dolazi s uređenjem sustava sukladno ostalim zemljama koje su razvijenije u odnosu na našu zemlju. Rekao bih kako je pušenje postalo pravi luksuz.


Ja trenutačno imam namjeru prestati pušiti. Nekoliko puta sam pokušavao prestati, pa bih se opustio tijekom ljetnih izlazaka. Evo, trenutačno ne pušim već nekoliko dana, otkrio nam je Jusup.