Foto: Đurđa Baljak
Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije započela je s »25. Međunarodnim danima masline Zadar 2023«, a svečano otvaranje programa upriličeno je jučer u Gradskoj loži gdje su dodijeljena i godišnja priznanja »Dana masline Zadar«.
Pored toga, u suradnji s »Ligom protiv raka Zadar« i Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom Zadar, održana je na Narodnom trgu i humanitarna akcija »Maslinarski maredin«, kojom su se skupljali novčani prilozi za kupnju popratnih instrumenata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar.
Tradicionalno varivo
Organizatori su priredili vođene degustacije maslinovih ulja kako bi posjetitelji mogli naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija bilo je donirano štićenicima Centra za rehabilitaciju iz Sv. Filipa i Jakova.
Pored degustacije maslinovog ulja i klapske pjesme, posjetitelji su imali priliku uživati u varivu. Tradicionalno jelo, još iz liburnskog razdoblja, za ovu prigodu pripremao je poznati zadarski kuhar Renato Kraljev s učenicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.
– Pripremili smo varivo od slanutka, orze, čičvarde, leće, pancete, mrkve, kapule, češnjaka, soli i začinskog bilja. Ujutro je sudjelovao cijeli razred, a nakon toga je ostalo nas nas šest. Pripremljeno je oko 200-tinjak porcija. Došlo je dosta domaćih ljudi, ali zainteresirani su i turisti zato što su se naši građani vjerojatno već naviknuli na ovakvu hranu, pa nisu bili toliko iznađeni.
Pored hrane, poslužujemo i vino vinarije Kraljevskih vinograda, kazao nam je simpatični Luka Ožaković, dok je Benito Pucar, predsjednik Organizacijakog odbora manifestacije, prethodno, najavio sudjelovanje vinara Zadarske županije, koji su i dosad redovito podupirali ovakve humanitarne akcije.
Dok su učenici Hotelijersko- turističke i ugostiteljske škole Zadar na štandu posluživali posjetiteljima varivo i vino, istodobno je u Gradskoj loži održano svečano otvaranje i proglašenje najboljih maslinara iz Zadarske županije.
Nagrađeni
Voditeljica programa bila je Tamara Šoletić, zadarska kazališna i televizijska glumica. Godišnja priznanje »Stanka Ožanića« uručeno je prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, dok je priznanje »Uzornom maslinaru« uručeno Dariju Discoridu i Željku Dešpoji.
Priznanje »Maslinarsko srce« dobio je Ante Lulić za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu, dok je priznanje »Maslinarska nada« dobio Marin Paić za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu. »Zlatno Maslinarsko pero« otišlo je u ruke Milana Vukovića za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva.
Posebna priznanja dodijeljenja su Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Anti Peraiću i Filipu Ercegu za doprinos organiziranju »Dana masline«.
Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Zadar. Suorganizatori su Zavod za javno zdravstvo Zadar, Općina Pašman, Turistička zajednica Općine Pakoštane i Sveučilište u Zadru, dok su partneri Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar i Narodni muzej Zadar.
najnovije
najčitanije
Zadar
VODOVOD JAVLJA
VAŽNA OBAVIJEST Zbog radova dio Dikla tri dana bez vode!
Svijet
Gori tvornica oružja
Ukrajinci tijekom noći napali područje Kurska
Gastro
Chili con carne
Imamo fantastičan obrok s bundevom za tmurne dane
Zadar
humana misija
Ravnateljica Katarina Radeljić: ‘Crveni križ kupio 650 paketa pomoći socijalno ugroženima’
Hrvatska
Poražavajuća istina
Čak 86 posto mladih misli da je Hrvatska zatrovana korupcijom
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Zadar
glazbena diva
[FOTO] Doris Dragović napravila pravi spektakl na Višnjiku
Zadar
U OBJEKTIVU
MODNA ANALIZA Gradske ulice i ove su subote bile pune odličnih street style komada
Zadar
OBAVIJEST HEP-A