Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Iz svakog porta na svitu vrški je čovik nešto doma donija

Autor: Jurica Predovan

18.07.2010. 22:00
Iz svakog porta na svitu vrški je čovik nešto doma donija

Foto: Branko BOŽIĆ



Ideja o izložbi potekla je prije više od tri mjeseca te su članovi KUD-a “Sv. Lovre” uložili veliki trud da skupe što više predmeta i stvari koje su pomorci donosili svojim kućama kao suvenire i uspomene s velikih putovanja. Da se zaista radi o velikoj i jako vrijednoj zbirci, govori podatak da su uspjeli skupiti oko 300 različitih predmeta


U organizaciji članova KUD-a “Sv. Lovre” iz Vrsi, a pod pokroviteljstvom Općine Vrsi i TZ općine Vrsi, u prostorijama OŠ “Petar Zoranić” održala se kulturna manifestacija pod nazivom “Iz svakog porta na svitu Vrški je čovik nešto doma donija”.
Osim brojnih mještana Vrsi koji su nazočili ovoj jedinstvenoj izložbi, bilo je i gostiju među kojima kapetan duge plovidbe Nediljko Torbarina predstavnik Tankerske plovidbe Zadar, prof. Leonardo Šango i prof. Ivana Milutin predstavnici Pomorske škole Zadar, don Ante Sorić povjerenik Zadarske nadbiskupije i dušebrižnik pomoraca, Marijo Radobuljac, predsjednik OV-a Općine Vrsi, i Stojan Milutin, predsjednik Udruge pomoraca Vrsi.
Kulturna manifestacija otvorena je recitacijom “More” koju je izveo najstariji član Gabrijel Božić, dok su članovi KUD-a “Sv. Lovre” svim gostima zaželjeli dobrodošlicu pjesmom “Tri divojke” i “Gospe ribara težaka”. Voditeljica folklorne sekcije Vesna Matešić istaknula je da je izložba organizirana u čast svim vrškim pomorcima. Don Ante Sorić ukazao je da je teško biti pomorac te za to zanimanje treba Božji poziv, jer biti daleko od svog doma i skrbiti za svoju obitelj na ovakav način nije nimalo lako.
Svaki predmet na izložbi ima svoju priču koja je blisko vezana uz pomorce i uz njihovo putovanje u daleke zemlje.
U znak zahvalnosti uime Pomorske škole Zadar prof. Leonardo Šango dodijelio je dvije pomorske literature predstavniku Udruge pomoraca iz Vrsi Stojanu Milutinu i organizatoru izložbe uime KUD-a “Sv. Lovre” njihovu tajniku Ćirilu Periniću, također pomorcu koji je u svojoj karijeri oplovio svijet dvadeset i dva puta.
Ideja o izložbi potekla je prije više od tri mjeseca te su članovi KUD-a “Sv. Lovre” uložili veliki trud da skupe što više predmeta i stvari, koje su pomorci donosili svojim kućama kao suvenire i uspomene s velikih putovanja. Da se zaista radi o velikoj i jako vrijednoj zbirci, govori podatak da su uspjeli skupiti oko 300 različitih predmeta među kojima je bilo i nekoliko rijetkih eksponata, starih satova i pomorskih knjižica starih preko sto godina. Također su se mogli razgledati razni stari predmeti doneseni 40-ih i 50-ih godina 19 st., među kojima su bile porculanske figure, predmeti od slonove kosti, satovi, slike, nakit, razni ukrasi, pomorske karte, tanjuri pa sve do haljina iz Azije, Španjolske, Kine, Kaira… Također se mogao vidjeti i brod veličine jednog metra koji je izradio vrški pomorac Joso.