Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrelina napunila plaže i hitnu pomoć

Autor: Novi list

16.07.2010. 22:00
Vrelina napunila plaže i hitnu pomoć


Zbog visokih temperatura interventne ekipe hitnih pomoći diljem zemlje jučer su od ranih jutarnjih sati učestalo izlazile na teren, a koliko su ljetne vrućine opasne za svih bez obzira na dob i zdravstveno stanje, dokazuje i činjenica da su liječničku pomoć podjednako trebali mladi i stariji pacijenti kao i kronični bolesnici te posve zdravi građani. Samo tijekom noći broj intervencija ekipa riječke Ustanove za hitnu medicinsku pomoć porastao je za oko sto posto više od prosječne brojke te su medicinski timovi na teren izašli 22 puta. Tijekom jutra i poslijepodneva ekipe hitne jučer su u Rijeci intervenirale 17 puta, a čak trećina intervencija bila je zbog kolapsa na javnom mjestu.
– Tijekom noći imali smo neuobičajeno velik broj intervencija, a pojačani izlasci naših ekipa nastavili su se i tijekom dana. Najviše intervencija bilo je zbog kolapsa na javnim mjestima kojih je od jutarnjih sati u Rijeci bilo šest. Kod kolapsa prouzrokovanih vrućinom nema pravila te smo zabilježili podjednak broj mlađih i starijih pacijenata od kojih neki nemaju nikakve zdravstvene poteškoće.
Telefoni stalno zvone
Zabilježili smo i dva moždana udara te nekoliko intervencija kod srčanih bolesnika, a tu je uglavnom riječ o starijim osobama. Telefoni neprestano zvone jer jako velik broj građana zovu nas zbog liječničkih savjeta, doznajemo od dr. Jugoslave Kurelčuk-Bogavčić, voditeljice medicinske djelatnosti Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Rijeka.
U Zagrebu je, prema riječima ravnateljice zagrebačke Ustanove za hitnu pomoć dr. Slobodanke Keleuva, broj intervencija proteklih dana porastao za oko 20 posto što znači da ekipe Hitne na teren tijekom dana izlaze oko 300 puta.
– Pacijenti su svih dobnih skupina, a interveniramo uglavnom zbog općih slabosti i kolapsa te kod pacijenta koji su srčani bolesnici i imaju problema s tlakom. Također, zabilježili smo i povećan broj intervencija kod psihičkih bolesnika budući da vrućine djeluju i na tu skupinu pacijenta, govori dr. Keleuva. Podsjeća građane na pravila ponašanja u vrijeme ekstremnih vrućina koja podrazumijevaju izbjegavanje sunca u vremenu od 9 do 18 sati, uzimanje između 1,5 i 2,5 litre tekućine po mogućnosti vode te laganu hranu u malim obrocima.
– Preporučljivo je rashladiti se voćem i sladoledom, ali kod sladoleda valja upozoriti na oprez kako bi se izbjegla trovanja, kaže Keleuva.
Slijedi teška noć
Noć bi zbog sparine i vrućine mogla biti jedna od najtežih ovoga ljeta budući da se najniža temperatura neće spustiti ispod 27 stupnjeva. Razlog su velike vremenske promjene koje će riječko područje zahvatiti sutra ujutro. Nakon ekstremnih vrućina i visokih 37 stupnjeva, temperatura zraka sutra će pasti na 28 stupnjeva.
– Sličan scenariji imali smo i prošle godine kada je 16. i 17. srpnja temperatura bila iznad 35 stupnjeva, a idući dan je pala na 27. Naime, očekuje nas prolazna fronta i manje količine kiše. Kako je riječ o lokalnim pljuskovima nikad se ne zna, napominje meteorolog Ivan Novak iz Pomorskog hidrometeorološkog ureda Rijeka.
Nevrijeme će zahvatiti cijelu Hrvatsku, a najveći pad temperature zraka osjetit će kontinentalci jer će na određenim područjima temperatura pasti i 15 stupnjeva, dok će u Dalmaciji pasti tek pet stupnjeva.
Na ovom području fronta će do popodnevnih sati proći, a drugdje će potrajati do ponedjeljka.
– Temperatura mora neće se znatnije mijenjati. Past će tek stupanj ili dva i kretat će se od 24 do 26 stupnjeva. Bit će ugodno za kupanje, kaže Novak napominjući kako će nakon kratkotrajne nevere temperature ponovno porasti.
 


Oprezno pri ulasku u vodu


Ravnateljica zagrebačke Hitne dr. Slobodanke Keleuva kaže da oprez je prema sebi i svom organizmu, najbolja preporuka kojom možemo izbjeći posljedice po zdravlje dok traju ovako visoke temperature- Oni koji osvježenje traže u vodi ili moru trebali svakako pripaziti da ne skaču u vodu naglo ili odmah nakon obroka te da svakako izbjegavaju alkohol. Malena djeca u dobi do četiri godine svakako bi morala izbjegavati sunce, a vozači trebaju biti posebno pažljivi i ne ulaziti vrući u svoje automobile u kojima temperatura za ovakvih vrućina dosegne i do 70 stupnjeva. Naravno, svi kronični pacijenti u vrijeme ljetnih vrućina moraju voditi računa o redovitom uzimanju terapije, preporuča Keleuva.




 


PREPORUKA


Sunca treba izbjegavati od 9 do 18 sati, uzimati između 1,5 i 2,5 litre tekućine po mogućnosti vode