ponedjeljak, 22. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Umro legendarni zadarski biciklist Josip Bajlo Bumba

Autor: Edvard Šprljan

19.08.2013. 22:00
Umro legendarni zadarski biciklist Josip Bajlo Bumba


Jučer je u Zadru, u 82. godini, umro Josip Bajlo Bumba, legendarni zadarski biciklist. Uz njegovo se ime vežu početak i najveći uspjesi ovog nekada vrlo popularnog i raširenog sporta, a zahvaljujući velikim dijelom upravo Bumbi mogli bismo reći da su bicikli, prezime Bajlo i Arbanasi postali neraskidiva veza.
Početak biciklizma u Zadru datira u 1946. godinu kada je utemeljena biciklistička sekcija tadašnjega sportskog saveza. Održavane su brojne biciklijade oko Poluotoka, a već nakon dvije godine članovi zadarskog kluba postali su dvostruki prvaci Dalmacije.
Josip Bajlo Bumba bio je sinonim za biciklizam, ne samo kao četverostruki prvak bivše države nego i po mnogim drugim detaljima. Bio je ne samo vozač već i trener, mehaničar, vođa puta, radio je sve što je trebalo za mladiće, a u ono vrijeme i djevojke koje su se bavile tim sportom. A onda je bio i među osnivačima radionice za popravak bicikla i nije slučajno čak 12 godina, u konkurenciji sa Zagrepčanima i Slovencima, upravo on bio mehaničar biciklističke reprezentacije.
Mogli bismo reći da je Bumba cijeli život bio uz kotače. A u Arbanasima će ga se sjećati i još po mnogo drugih lijepih događaja, jer je volio svima biti od pomoći.