Foto: Arif SITNICA
Akvakultura je neophodna u zadovoljavanju potrebe za hranom svjetske populacije, a njen značaj u budućnosti će rasti još i više. Potražnja za ribom na tržištu zemalja EU konstantno raste, dok istovremeno raspoloživost ribljih proizvoda iz ulova opada uslijed sve većih restrikcija ribolova. Kada govorimo o Hrvatskoj onda je neosporna činjenica da akvakultura u usporedbi s ostalim proizvodnim djelatnostima pokazuje trend rasta unatoč teškoj gospodarskoj situaciji. Istaknuto je to na jučerašnjoj radionici «Proizvodi akvakulture na domaćem tržištu i tržištu EU» koja je održana u Hotelu Kolovare. Radionica je organizirana u sklopu projekta «Održivi razvoj sektora akvakulture u fazi nakon izlova s naglaskom na kvalitetu, sljedivost i sigurnost» kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede s organizacijama FAO i EUROFISH.
Cilj zadarske radionice jest pomoći proizvođačima u plasiranju proizvoda na tržištu. Uspješnost plasmana ovisi o ispunjavanju potreba potrošača koje treba razumjeti i ispuniti kako je kazao voditelj projekta Karunasagar Iddya iz FAO-a.
U hrvatskim uvjetima to je prije često značilo i boriti se s predrasudama kako je riba iz uzgoja manje kvalitetna od divlje. Međutim signali s tržišta govore kako se dolazi do promjene svijesti potrošača.
– Osamdeset posto potrošača radije biraju divlju ribu u odnosu na onu iz uzgoja, pokazalo je naše jedino istraživanje koje je provedeno prije nekoliko godina. Međutim, vjerujem da se posljednjih godina situacija bitno promijenila. Ribe iz ulova je sve manje, a istovremeno raste potražnja za ribom. Svijest potrošača o važnosti konzumiranja ribe je sve veća. Mi u Zadru na ribarnici i supermarketima vidimo da jedina riba koja je stalno prisutna i uvijek svježa je ona iz uzgoja, kaže načelnica Odjela za akvakulturu u Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Vlasta Franičević te dodaje:
– U Hrvatskoj postoje velike razlike o stavovima potrošača prema ribi iz uzgoja u odnosu na regionalnu pripadnost. Tako je potrošačima u istočnoj Hrvatskoj normalna stvar da riba dolazi iz uzgoja. Oni uglavnom troše slatkovodnu ribu. Tradicija slatkovodnog uzgoja je bitno duža od morskog i divlje slatkovodne ribe ima malo. Tako su njihovi stavovi bitno pozitivniji nego što su stavovi potrošača u Zagrebu. Najveće predrasude prema ribi iz uzgoja vladaju na području Primorja.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Druga ŽNL, 18. kolo
Sv. Mihovil u derbiju pobijedio Raštane i preuzeo prvo mjesto
Svijet
PROCJENA FRANCUZA
Gotovo 150.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini
Svijet
ŠVEDSKA
Muškarac i žena spalili Kuran u Malmou uoči Eurovizije
Zadar
OLDTIMER IZLOŽBA 2024.
Zadar postaje središte čarobnog svijeta oldtimera!
Hrvatska
KOALICIJSKI PREGOVORI
Marko Milić: HDZ je blizu dogovora, u utorak moguć obris nove parlamentarne većine
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
WINGS FOR LIFE