Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Branimir Buturić osvojio simpatije Saljana

Autor: Ivo Dominis

02.01.2013. 23:00
Branimir Buturić osvojio simpatije Saljana

Foto: Filip BRALA



U završnici pjevačkog nadpjevavanja za cijelo koplje je svih nadvisio glasovno nenadmašni u ovoj družbi Branimir Buturić čiju izvedbu skladbe “Uvik blizu” je publika honorirala zlatnim Galebom


Proteklog vikenda je u Salima upriličen peti po redu Galebfest, uobličivši svojim događanjem razdragane božićne ugođajne vibracije i suvislo blagdansko druženje. Ovaj renomirani festival autorskih zabavnih skladbi, svojim postavom već ustaljeno otočno događanje, najkvalitetnija je protuteža koju su njegovi organizatori izabrali pandanom brojnim blagdanskim koncertima što se ovih dana prigodno održavaju posvuda diljem županije i šire. Dobri duh te glazbene priredbe je njegov glavni organizator i idejni tvorac Saljanin Ante Frka, entuzijasta i svestrani glazbenik koji ju je isprva zamislio komornijim druženjem pri svojoj okućnici u rustici Kalebovog dvora. Festival je prerastavši kvantitativno svoje okvire s vremenom prešao na prostor školskog igrališta, da bi svojim ovogodišnjim izdanjem zauzeo izdašnost scene i auditorija u prostornoj općinskoj Multimedijalnoj dvorani.
Od laganica do elegičnih i liričnijih šansona
Dokaz te rastuće kvalitete festivala jest to što je brojna publika i ovaj puta dupkom ispunila dvoranu i okolne koridore bodreći te večeri 16 natjecatelja koji su se nadmetali u dokazivanju svojih vokalnih sposobnosti. A da su te iznimne kvalitete vokala odavna prokušane i dokazane kod ovdašnjih mještana kazuje notorna činjenica što su se kao solisti na festivalskoj pozornici ove godine izmjenjivali ribari, pomorci, zidari, vatrogasci, tajnice, trgovkinje, domaćice, a toj napasti nije odolio ni mjesni knjžničar – nezaobilazni Ante Mihić. Repertoar izvedenih skladbi kretao se je u rasponu od uhu prilagodljivim i prijemčivih laganica dalmatinskog “štiha” do elegičnih i liričnijih šansona. Za većinu od tih skladbi glazbu, tekst i aranžman potpisuje upravo Frka, te za neke još i Atilijo Orović, Ivo Milić-Marin, Zdenko Burin. A za početak ovog “šušura” glazbe i svirke na pozornicu je njegov glavni redatelj Ante Frka doveo svoje Refule s kojima se je upustio u glazbenu avanturu te su zajedničkim snagama izveli “Pjesmu za tebe”, posvećenu njihovoj bivšoj vokalistici Zrinki Grbin koja je udajom otplovila s otoka i promjenila mjesto boravka. Zamjetan je bio i rastući potencijal vokala mlađih izvođača pri čemu je ovoga puta mjeru onim domaćim uzela glasom i stasom mlada Požežanka Ivana Jelić, koja je na saljski festival potegla izdaleka – čak iz Slavonije, te sa njega odnijela kući srebrnog Galeba kojim je stručni sud nagradio njenu izvedbu. Od prosjeka kod onih starijih izvođača odskakali su provjereni i iskusni solisti, poput iznimnog baritona Branimira Buturića iz Katedralnog zbora, obećavajuće nade na širem glazbenom obzoru, čudesnog tenora Ivana Dražovića, kantautora epske širine i šansonijera lirskog ugođaja Atilija Orovića i Maria Duke “Čića”, profiliranog vokala Zdenka Burina.
Festivalski orkestar
Cjelovečernji program večeri je animirao i sve izvođače najavljivao i predstavljao duhoviti i šarmantan voditeljski par kojeg su činili Anamarija Pauletić iz Zagreba i Igor Jelenić-Toto iz Zadra. Zanimljivo je pri ovome istaknuti da je baš uloga voditeljice ranijih izdanja saljskog festivala bila odskočna daska za uspješnu karijeru recentnoj zvijezdi televizijskih sapunica i kazališnih dasaka Doris Pinčić.
Sve izvođače je pri njihovom solističkom nastupu pratio festivalski orkestar u sastavu: Vedran Supičić za klavijaturama, Ivan Kelava ritam gitara, Luka Popović na bubnjevima, Domagoj Veršić na bas gitari, te Anita Pavić i Ivo Raljević kao back-vokali.
U završnici pjevačkog nadpjevavanja za cijelo koplje je svih nadvisio glasovno nenadmašni u ovoj družbi Branimir Buturić čiju izvedbu skladbe “Uvik blizu” je publika honorirala zlatnim Galebom. Ta prvonagrađena skladba po sudu publike pjeva o nostalgičnom žalu iseljenika za rodnim krajem i neutaživoj čežnji za povratkom. Prvoplasiranog je u stopu pratio po broju osvojenih glasova žirija publike mladi Ivan Dražović sa svojom izvedbom “Čovik sa školja”. Uz spomenutu mladu Slavonku Ivanu koja je kako rekosmo osvojila srebro stručnog žirija, zlatnog Galeba u ovoj kategoriji osvojio je Ante Mihić za “Našu crikvu”, hvalevrijednu kompilaciju recitativa i tradicijskih duhovnih napjeva.
Sve snimljeno
Čitav tijek događanja na pozornici i oko nje je zabilježen vizualnim svjedočanstvom na DVD uratku kojeg su posnimali profesionalci Marko Lokas i Eugen Šarić. Tonskom perfekcijom i ozvučenjem je koordinirao iskusni tonmajstor Mile Kršlović uz asistenciju Marina Petešića. Poput nekih ranijih Galebfest-ova i ovog najnovijeg će pratiti publicirana izdanja posljedičnog CD-a i DVD-a.
U stanci pred proglašenjem najuspješnijih publiku je na pozornici zabavljala svojim stihotvorinama Lučanka Divna Škara, vremešna recitatorica i pučka pjesnikinja iz susjednog mjesta. A po svršetku službenog dijela na pozornici spontana pjesma i razdraganost sviju su još dugo odzvanjali backstageom i svim prostorima općinske dvorane uz božićne gastrodelicije koje u Salima imaju posebno čudesan okus i slast.