Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jabuka od zlata

Autor: Hana Radulić

08.10.2012. 22:00
Jabuka od zlata

Foto: A. SITNICA



Kilogram jabuka na zadarskoj tržnici trenutačno iznosi između 8 i 10 kuna, ali zbog smanjenih zaliha malo je vjerojatno da će takva cijena dočekati zimu


Ma, što skupo? Cijene su iste kao i lani, ali ljudi više nemaju novca ni za dvije jabuke? Uvijek je pijaca na lošem glasu, pitajte u trgovačkim centrima pošto su njima jabuke i kakve su? – nervozan komentar prodavača na zadarskoj tržnici svjedoči da je voda do grla došla i kupcima i prodavačima. Da se sve češće voće kupuje na komade, potvrđuju i drugi prodavači.
Ljetna suša ostavila je najvećeg traga upravo na urodu jabuka čija je berba desetkovana. Kilogram toga sezonskog voća na zadarskoj tržnici trenutačno iznosi između 8 i 10 kuna, ali zbog smanjenih zaliha malo je vjerojatno da će takva cijena dočekati zimu. Lako bi se moglo dogoditi da cijena jabuka premaši cijene banana. Na nekim je kulturama urod podbacio i za osamdeset posto, pa je poskupljenje voća skorašnja realnost.
– Jabuke sada prodajemo po osam kuna, a što će biti za mjesec – dva, to ni Bog ne zna. Nije bilo oborina, sve je posušilo, a zbog slabijeg uroda veća je otkupna cijena, objašnjava preko volje u praznično jutro na polupustoj tržnici prodavačica, ali ugledavši potencijalnog kupca optimizam joj se naglo vraća:
– Evo jabuka, šjor! Dat ću vam tri kilograma za dvadeset kuna!
Kupac zastaje, kratko procjenjuje jabuke, pa poseže za vrećicom i – oboje zadovoljni. Ipak, uskoro bi za mnoge jabuka mogla postati voće od zlata!