Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Matematika je moja najveća ljubav

Autor: Dragana Glavočić

26.05.2010. 22:00
Matematika je moja najveća ljubav

Foto: A. SITNICA



Dok je za mnoge matematika tijekom školovanja najveća nepoznanica, za 12-godišnjeg Danijela Paleku učenika 6.a razreda OŠ Smiljevac matematika je velika ljubav.
Danijel je na državnom natjecanju iz informatike, koje se održavalo od 13. do 15. svibnja u Puli osvojio prvo mjesto. Ispit iz informatike sastojao se od tri zadatka, kako je kazao Danijel, jednog laganog i dva teška. Na regionalnom natjecanju iz matematike koje se održalo od 20. do 21. svibnja na Pagu Danijel je, također, osvojio prvo mjesto. Ispit iz matematike sastojao se od tri zadatka – računskog, jednadžbe i geometrijskog, unutar kojeg je bio jedan dokazni zadatak. Za ovog osebujnog 12-godišnjaka njegova nastavnica i mentorica iz matematike Jasminka Vukoša ima samo riječi hvale.
– U 38 godina radnog staža moram priznati da Danijel odskače od svih ostalih učenika, pa čak i od onih koji su išli na olimpijadu iz matematike. Danijel izvrsno povezuje gradivo, samostalno i unaprijed uči, ambiciozan je i želi biti na vrhu, ustrajan i uporan. Također, nije bahat, ali je samouvjeren. Ne zadovoljava se s prvim mjesto ako nije osvojio maksimalni broj bodova, kazuje profesorica matematike Vukoša. Također, ističe nastavnica da je izuzetno kvalitetna osoba koju krasi tolerancija i strpljivost u radu s učenicima.
– Danijel je unaprijed usvojio i primijenio znanje šestog razreda iz matematike. Prilikom obrade novog nastavnog sadržaja s njegovim razredom, on, za to vrijeme, radi složenije matematičke zadatke. Ono što je njegova iznimna vrlina je što se sa svojim znanjem ne nameće i ne zamara ostale učenike. Svojim znanjem se ne bahati i dozvoljava da se nastava nesmetano odvija. Stoga ne čudi da je Danijel odlično prihvaćen u razredu. Obično prije testa provjere znanja, učenici ga zovu i traže pomoć u svladavanju matematičkih zadataka, kazuje Vukoša.
Za izvrstan Danijelov uspjeh iz matematike zaslužni su roditelji koji su prepoznali sinovljev talent te ga potiču u radu.
Zanimanje za matematiku, kod Danijela krenulo je u četvrtom razredu.
– Od prvog do četvrtog razreda bio sam dobar u matematici. Na prvom natjecanju na kojem sam se prijavio, a održalo se u 4. razredu osvojio sam prvo mjesto i maksimalan broj bodova. Očekivao sam da će biti zadani teški matematički zadaci, no meni su bili lagani. I tako je sve krenulo, od školskog, preko općinskog do regionalnog natjecanja, kazuje Danijel.
Nastavnica Vukoša dodaje da, kad se Danijel prijavi za natjecanje, da komisija zna komentirati da je pobjednik već poznat. Na svim natjecanjima iz matematike na kojima je Danijel sudjelovao od četvrtog do šestog razreda osvojio je prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova.
– Kad je Danijel bio u petom razredu kazao mi je da i engleski jezik promatra kao matematiku. Za njega je matematika osnova za sve, kazuje Vukoša. Danijel je dodao da se svaki jezik temelji na gramatici koja se jednostavno može shvatiti kroz matematiku.
– Meni je važno da matematiku učim logički, razmišljajući, a ne napamet što je besmisleno. Najviše volim kad je preda mnom težak geometrijski zadatak i, u jednom trenutku klikne mu u glavi i shvatim što zapravo taj zadatak traži od mene, pojašnjava Danijel. Na upit razumije li svoje vršnjake kad kažu da im je matematika teška i neshvatljiva, ovaj 12-godišnjak odgovara da on baš i nije nadaren za nogomet, tako da ih razumijem, uostalom nisu svi nadareni za sve.
Posljednje dvije godine, Danijel pohađa nastavu iz informatike za koju kaže da se nadopunjuje s matematikom. S mentoricom Marinom Kulaša, Danijel ostvaruje izvrsne rezultate na natjecanjima.
– Sve u informatici može se prikazati kroz matematiku i sve u matematici kroz informatiku, ističe Danijel.
Od četvrtog razreda Danije pohađa dodatnu nastavu iz matematike. Osim rada kod kuće, u tjednu prije natjecanja Danijel ima “pojačanu” nastavu iz matematike.
Nastavnica Vukoša kazala je da vjeruje da će Danijel sljedeće školske godine, kad bude u u sedmom razredu, biti izvrstan i u fizici.
Na upit gdje sebe vidi u budućnosti, matematičar Danijel kaže da bi želio upisati srednju školu u kojoj ima dosta matematike, a jednog dana otvoriti informatičko-matematičku tvrtku.