Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U jednom danu dvije smrti u moru

Autor: Suzana Bandić

11.07.2009. 22:00
U jednom danu dvije smrti u moru

Foto: Mario PADELIN



U petak ujutro u moru kod otoka Paga utopio se 72-godišnjak, a u popodnevnim satima 64-godišnjak u moru kod otoka Vira. Obdukcija je pokazala da je u oba slučaja uzrok smrti infarkt
U samo pet dana na zadarskom su se području utopile tri osobe, od kojih čak dvije u prošli petak.
Zadarska je policija prvu dojavu zaprimila u petak ujutro, oko 11 sati. Građani su dojavili da u moru kod otoka Paga u Gajcu pluta tijelo mrtvog muškarca. Utvrđeno je kako je riječ o 72-godišnjaku, hrvatskom državljaninu s prebivalištem u Ljubljani. Mrtvozornik nije na tijelu uočio tragove nasilja, pa se pretpostavlja kako je riječ o zastoju srca.
Druga je dojava zaprimljena istoga dana, nešto iza 16 sati, iz Vira. Tamo se utopio 64-godišnji hrvatski državljanin, na čijem tijelu, također, nisu pronađeni tragovi nasilja. Liječnik je pregledom ustanovio kako je nesretni čovjek najvjerojatnije dobio infarkt.
Četiri dana ranije u blizini zadarskih Morskih orgulja utopio se franjevac Vjenceslav Andrija Vlašić. Njegovo mrtvo tijelo, koje je plutalo u moru, primijetili su stanari obližnjih zgrada na Rivi te su o tome obavijestili policiju. Nakon što je tijelo nesretnog franjevca izvučeno na obalu utvrđeno je kako na njemu nema tragova nasilja, a njegov identitet potvrđen je tek nakon pregleda mrtvozornika i prebacivanja tijela na zadarsko Gradsko groblje. Njegova franjevačka odora bila je odložena na Rivi dok se kupao nedaleko Morskih orgulja, što je i u neposrednoj blizini franjevačkog samostana u kojem je fra Andrija živio posljednje tri godine, koliko je proteklo otkako je napustio franjevački samostan u Kraju na otoku Pašmanu.
Obdukcijom je utvrđeno kako je uzrok njegove smrti bio infarkt.
Samo tjedan dana ranije, u moru kod Dragova na Dugom otoku, utopio se 29-godišnji ronilac M. E. iz Biograda. Mladić je ronio na dah s još dvojicom ronioca koji su ga, nakon što su uočili da se nije vratio, pokušali pronaći, ali bez uspjeha. Tri sata kasnije u moru na dubini od 5,5 metara pronašli su ga ronioci zadarske interventne policije te izvukli na površinu. Vanjskim pregledom tijela utvrđeno je da nema tragova nasilja, a stradali je imao iskustva u ronjenju. Obdukcijom je, međutim utvrđeno kako ga je u moru “izdalo” srce.
Svega tri dana ranije, na plaži Kolovare utopio se 31-godišnjak. Njegovo tijelo primijetila su i izvukla na obalu dvojica kupača. Pokušali su mu pomoći, no nisu uspjeli, kao ni djelatnici Hitne medicinske pomoći koji su na poziv građana došli za samo nekoliko minuta. Iako je dežurna liječnica u prvi mah posumnjala da je mladić u moru doživio epileptični napad te se uslijed toga utopio, obdukcijom je utvrđeno da je nesretni mladić preminuo zbog utapanja.
Po crnim statistikama od početka godine na zadarskom se području utopilo ukupno deset osoba, a kao najčešći uzrok spominje se zastoj srca, odnosno infarkt. Stoga liječnici upozoravaju sve one koji imaju zdravstvenih poteškoća na poseban oprez i prevenciju.
– Treba izbjegavati jako sunce, uzimati dovoljno tekućine te se postupno pripremati za ulazak u more kako bi se organizam pripremio na promjenu temperature. To se preporučuje svima, a pogotovo onima s izraženim faktorom rizika kao što su osobe s povišenim krvnim tlakom, dijagnosticiranom angina pectorisom, šećernom bolesti, problemima s krvnim žilama i slično. Svi oni koji uzimaju terapiju, također trebaju voditi računa da ju redovito uzimaju. Na žalost, rijetki se pridržavaju ovih preporuka, a one su zapravo isključivo radi njih samih – upozorio je dr. Darijo Nakić, v.d. ravnatelja zadarske Opće bolnice.