Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Bujna trava posljedica kišnog proljeća

Autor:

18.05.2009. 22:00
Bujna trava posljedica kišnog proljeća

Foto: Adam VIDAS



Imamo određeni raspored prema kojem kosimo travu na svim javnim zelenim površinama u Zadru. Trava je na Karmi do sada bila pokošena već tri puta, ali zbog jako kišnog proljeća trava je jednostavno “buknula”, rekla je Mirna Petricioli, voditeljica sektora hortikulture tvrtke Nasadi


Kišno proljeće i naglo zatopljenje pogodovale su rapidnom rastu trave na području Zadra koja zadaje glavobolju svima koji imaju vrtove, ali i radnicima Nasada, koji jedva stižu sve pokositi. Upravo zbog puno kiše u nekim dijelovima grada, primjerice, na Karmi, ili uz zadarsku obilaznicu narasla je visoka trava. Proljeće je poznato kao sezona buđenja alergija kod velikog broja ljudi, a mnogima upravo i visoka nepokošena trava zna smetati i izazivati alergije. Zbog problema s alergijama uzrokovanih, između ostalog, i visokom travom zvali su nas brojni građani kojima je zasmetalo zašto trava nije pokošena.
Raspored košenja
 – Mi imamo određeni raspored prema kojem kosimo travu na svim javnim zelenim površinama u Zadru. Trava je na Karmi do sada bila pokošena već tri puta, ali zbog jako kišnog proljeća trava je jednostavno “buknula” i iako je mi kosimo, ona brzo raste. Grad je velik i mi moramo stići sve pokositi pa se tako dogodi da negdje trava malo više izraste. No, moram naglasiti da ćemo uskoro opet pokositi taj dio grada, rekla je Mirna Petricioli, voditeljica sektora hortikulture tvrtke Nasadi d.o.o. dodajući da je obalni dio uz Kolovare, preko fontane do O.Š. Krune Krstića pokošen.
Mnogi građani žalili su se i da trava oko zadarske obilaznice iznad Bilog briga također nije pokošena, kao i travu iza mnogih zgrada. No, košenje trave u ovim slučajevima nije pod ingerencijom Nasada.
 – Tvrtka Nasadi zadužena je za održavanje javnih zelenih gradskih površina, a oko obilaznice su u većini slučajeva privatni tereni na koje radnici Nasada ne smiju ulaziti i kositi.
Zapuštena Vruljica
Vlasnici terena uz obilaznicu trebali bi sami održavati čistoću svojih zemljišta, Nasadi tu ne mogu ništa. Radnici Nasada pokose jedan mali dio uz obilaznicu koji nije u privatnom vlasništvu, ali više od toga ne smiju, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru. Dadić je dodala da visina trave, kao i održavanje čistoće i urednosti bilo kakve zelene površine koja je u privatnom vlasništvu, a što se odnosi i na stambene zgrade, ovisi isključivo o samom vlasniku te zelene površine i Grad tu ne može ništa osim apelirati na vlasnike da održavaju svoja zemljišta čistima.
Osim za spomenute, primili smo i upite za sjeverozapadni dio parka Vruljica koji je u zadnje vrijeme poprilično zapušten. Doznali smo da je taj dio parka u privatnom vlasništvu, tako da bi se vlasnik trebao pobrinuti da pokosi visoku travu i uredi taj dio parka.
Ljudi koji žive u obiteljskim kućama znaju da svoje okućnice i vrtove moraju održavati urednima kako bi im životni prostor bio ugodniji, a tako moraju i početi razmišljati stanari stambenih zgrada, jer samo o njima ovisi kako će urediti svoje dvoriše i okoliš svoje zgrade.