Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IZBORI 2009: PRIVLAKA

Autor: Tomislav Jerak

13.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: PRIVLAKA

Foto: Filip BRALA



Birači Općine Privlaka u nedjelju će birati između četiri kadidata za načelnika općine. Svaki kandidat imao je priliku ocijeniti rad dosadašnje vlasti i ujedno iznijeti glavne smjernice svojeg programa.
Vinko Skoblar, kandidat SDP-HSU-HNS
Što se tiče prijašnje vlasti, nemam puno toga pozitivnog za reći. Iako sam bio u oporbi, nisam mogao puno utjecati na odluke koje su se donosile, upravo iz razloga što nije bilo transparentnosti. Radi načina vladanja zatvorenog za javnost, prošle godine došlo je i do smjene načelnika. Smatram da nije dovoljno učinjeno, s obzirom koliko se novaca uložilo. Smatram da je Općina Privlaka trebala osjetiti znatniji napredak. Mi ćemo definitivno biti transparentni i otvoreni za javnost. Želimo da naši mještani imaju detaljan uvid u rad stranke, da znaju kakve se odluke donose u njihovom mjestu. Iz tog razloga odlučili smo pokrenuti Glasnik Općine Privlaka, koji bi bio dostavljen u svakom kućanstvu općine. Što se tiče programa, imamo prioritete u svim ljudskim djelatnostima. Planiramo osnovati novu gospodarsku zonu, kojom bi potaknuli razvitak malog i srednjeg poduzetništva i ujedno omogućili otvaranje novih radnih mjesta. Naglasak bih stavio i na sportske aktivnosti, prvenstveno s time mislim na ulaganje u Nogometni klub Sabunjar. Općina Privlaka također ima ogromne potencijale za turizam i poljoprivredu, koje planiramo iskoristiti za dobrobit cijele općine.
Ive Surić, kandidat HDZ-a
U proteklih dvanaest godina, mnogo smo napravili na uređenju komunalne infrastrukture, asfaltirane su prometnice, izgrađen je nogostup, izgrađen je novi vodovodni ogranak za priključak na vodovodnu mrežu, vršene su katastarske izmjere, uređene su lučice i izrađena je prva faza plaže Sabunike. Pred realizaciju je dovedena izgradnja vodovodne mreže spoj Zrmanja, prokop kanala Privlački Gaz te zaobilaznica Privlake. Brinulo se o socijalno ugroženim obiteljima, kojima se pomagalo u nabavi drva za ogrjev, hrane, u financijskoj pomoći i slično. Sve rodilje su odmah po porođaju dobivale pomoć u iznosu od tri tisuće kuna, stipendiralo se studente i subvencioniralo prijevoz učenicima, studentima i socijalno ugroženim obiteljima. Za bolju budućnost Privlake, razvio sam poseban plan kako bi se oduprli nadolazećem kriznom razdoblju. Prioritet ovog plana je otvaranje novih radnih mjesta, koja će se stvoriti osnivanjem gospodarske zone, subvencioniranjem doškolavanja deficitarnih zanimanja na prostoru općine Privlaka te pružanjem potpora u proizvodnim i gospodarskim djelatnostima. Organizacijom stručnih edukativnih radionica, subvencioniranjem sadnog repromaterijala te osiguranjem otkupa i prerade poljoprivrednih proizvoda ćemo osnažiti poljoprivredu. Izradom krupne komunalne infrastrukture želimo poboljšati kvalitetu življenja u Privlaci. Izradit ćemo i urbanističke planove kako bi se stalo na kraj neplanskoj gradnji, a sukladno tome ćemo osigurati brzu i efikasnu provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Kao kandidat za načelnika koji još nije napunio 29 godina, posebno sam osjetljiv na sadržaj za mlade, te ću se zalagati za Centar za mladež u kojem bi, osim sadržaja za mlade, djelovale i razne kulturne i športske udruge.
Ivica Begonja, kandidat HSP-a
Mislim da je dosadašnja vlast imala podosta propusta, logičan je zaključak da se moglo napraviti puno više jer postoji ogroman potencijal na lokalnom teritoriju. No ja se kao kandidat za načelnika prvenstveno želim osvrnuti na smjernice svojeg programa. Mislim da je prije svega potrebno napraviti reorganizaciju funkcioniranja lokalne samouprave u Općini Privlaka. Isto tako treba izvršiti reorganizaciju poduzeća, ustanova, udruga u kojima općina ima osnivačka, vlasnička te upravljačka prava u svim segmentima, kako uprave tako i operative. Treba napraviti raspored postojećih kadrova, a isto tako treba zaposliti nove stručne djelatnike, kako bi lokalna samouprava bila operativnija u ostvarenju svoje funkcionalne djelatnosti.
Planiramo sačiniti i provesti program održivog gospodarenja prostorom, ekološki program gospodarenja otpadom, vodama te energijom. Zatim ćemo poduzeti mjere i radnje rješavanja svih otvorenih pitanja, prvenstveno stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja branitelja Domovinskog rata, te ćemo izraditi socijalni program sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Riješit ćemo pitanje poslovnih i industrijskih zona, te na taj način stvoriti infrastrukturne pretpostavke za razvoj malog i sitnog poduzetništva, za čiji ćemo razvoj donijeti poticajni i kreditni program. Ostvarit ćemo pretpostavke te poticajne mjere za razvoj turizma, poljoprivrede i ribarstva kao kompitabilnih djelatnosti, pri čemu je potrebno koristiti lokalne, državne i međunarodne financijske izvore koji stoje na raspolaganju.
Kandidat Ivica Šango nije se nakon telefonskog dogovora javio za davanje izjave.