Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ulaganje u budućnost

Sekula: Mladima treba omogućiti zaposlenje, konkurentno plaćen posao

Autor: Iva Bucić

25.03.2024. 08:56
Sekula: Mladima treba omogućiti zaposlenje, konkurentno plaćen posao

Foto: Mislav Klanac

Prije nešto više od mjesec dana u Bibinjama su započeli prvi radovi na izgradnji modernog dječjeg vrtića, vrijednog skoro četiri milijuna eura. Izgradnjom će se, kako objašnjava općinski načelnik Šime Sekula, dobiti prostor za dvije jasličke skupine, a sam novi vrtić imat će šest odgojnih skupina.


– Izgradnja novog dječjeg vrtića nastavak je našeg velikog projekta i kontinuiranog ulaganja u budućnost naše djece. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi ovog dugoočekivanog projekta, ovo je za našu Općinu uistinu veliko ulaganje, ističe načelnik Šime Sekula.


Novi prostor


Dvoetažna zgrada projektirana je s jasno odvojenim funkcionalnim sredinama, a prizemlje i kat odvojeni su betonskom platformom elipsoidnog oblika. Na razini prizemlja smješteni su višenamjenski društveni prostor te gospodarski (kotlovnica, praonica rublja, radionica, skladište, sanitarije s garderobom, kuhinja i spremište namirnica) i administrativni prostori (uredi pedagoga, ravnatelja i medicinske sestre, skupna soba i sanitarije s garderobom).


Skupne jedinice na katu projektirane su kao samostalni paviljoni ˝prikopčani˝ na elipsoidni plato. Novoformirana parcela na kojoj se gradi vrtić iznosi 4550 m2, dok bruto građevinska površina zgrade iznosi 1374 m2.


Projekt novog vrtića


U ovoj pedagoškoj godini u Bibinjama je upisano 107 djece. U vrtićima drugih osnivača, kojima Općina Bibinje sufinancira 50 % iznosa cijene vrtića, sveukupno boravi 14 djece.


– Sretni smo jer ćemo ovime dobiti novi prostor za jasličke skupine, jer sada smo prisiljeni sufinancirati boravak naše djece u drugim vrtićima diljem županije, ističe Sekula te dodaje da je dobra vijest što se uz dva postojeća vrtića u Bibinjama treba graditi i treći.


Pozitivni trendovi rezultat su, naglašava, promišljenih demografskih mjera.


Promišljene demografske mjere


– Nisam jedan od onih koji se služi populističkim metodama, nekakvim jednokratnim isplatama kako bih dobio na popularnosti, uistinu smatram kako demografske mjere moraju biti promišljene i isplanirane, naglašava Sekula.


Prvenstveno je potrebno, smatra općinski načelnik, mladima omogućiti zaposlenje, konkurentno plaćen posao i krov nad glavom.


– Općina Bibinje razvojem Poslovne zone Lonići omogućila je mladima da lakše dođu do posla u vlastitoj općini, pogotovo je olakšanje našim studentima koji se nakon studija u drugim gradovima lakše odlučuju na povratak kući kada znaju da im se tamo pružaju odlične poslovne prilike, tumači načelnik Bibinja.Naime, skupi kvadrati i priuštivo stanovanje pogađaju Bibinje, kao uostalom i sva druga obalna mjesta.


– Mi već osluškujemo probleme naših mladih i pripremamo nove projekte kako bi im barem malo olakšali i pomogli u tom problemu, u tome nam uvelike pomaže naša Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem. No, ono čime se možemo pohvaliti je da smo na vrijeme detektirali i prepoznali probleme s kojima se suočavaju mlade obitelji i da smo im maksimalno izašli u susret, prvenstveno tu mislim na uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Tako smo kroz EU projekte povećali kapacitete i poboljšali uslugu naših vrtića. Naš vrtić radi do 20 sati, na taj način roditelji ne moraju brinuti gdje će s djecom ako rade i popodnevnu smjenu ili rade dulje radno vrijeme, ističe Sekula.


Logopedska terapija


Osim toga, u postojeći bibinjski vrtić uveden je nadstandard, tako da roditelji za samo 55 eura – odnosno za polovicu tog iznosa u slučaju da im dvoje djece pohađa vrtić – dobivaju topli obrok za dijete, radionice engleskog i talijanskog jezika i glazbene kulture. U cijenu je, objašnjava Šime Sikirić, viši stručni suradnik za opću upravu, uključena i terapija logopeda, pa roditelji ne moraju djecu voditi na terapije u Zadar i za njih dodatno izdvajati novac.


Osim što se roditeljima za koje nema mjesta u bibinjskim vrtićima sufinancira polovica cijene vrtića kod drugih osnivača, Općina pomaže i roditeljima školaraca.


– Za učenike svih razreda OŠ Stjepan Radić financiramo nabavku kompletnog radnog materijala – radne bilježnice, likovne mape, geografske karte, kutije za tehničku kulturu. Prvaši dobiju i kompletnu likovnu kutiju. Općina je prihvatila i financiranje djelatnika za rad produženog boravka, doniramo i knjižnicu, redovno nagrađujemo darovitu djecu kako bismo pokazali da se trud i znanje isplati. Ne zaboravljamo ni studente. Svi redovni studenti ostvaruju pravo na stipendiju i to u iznosu od sto eura za one koji studiraju izvan naše županije, dok onima koji studiraju ovdje u Zadru isplaćujemo sedamdeset eura mjesečno, kazuje Sikirić.


Općina, osim toga, financira brojne udruge u kulturi i sportu, pa roditelji ne trebaju voditi djecu na košarku, nogomet ili karate u Zadar, već sve to imaju gotovo besplatno u Bibinjama. Konstantno se, ističe Sekula, ulaže u sportsku infrastrukturu, uređeno je dječje igralište Bralići, ubrzo se kreće i s uređenjem vježbališta na otvorenom u sklopu Sportskog centra Franko Lisica, a pripremljeni su i projekti za još dva igrališta koja će Općina prijaviti na pozive iz ITU mehanizma.


Kulturna sfera


– Što se tiče kulturnog života, mislim da je dovoljno reći kako je u našem Društvenom centru koji smo opremili zahvaljujući EU sredstvima, nedavno održana izložba slika naše bibinjske umjetnice, a u našoj kino dvorani svaki tjedan imamo filmske večeri. Napominjem kako je sav taj sadržaj za naše mještane potpuno besplatan, odnosno financira ga Općina Bibinje. Od manifestacija poput našeg Adventa u zimskim mjesecima do ljetnih koncerata na otvorenome, sve je to besplatno za naše mještane čime je Bibinje jedno uistinu ugodno mjesto za život, smatra načelnik Sekula.


Što se tiče infrastrukture, Općina je pokrenula projekt razvoja širokopojasnog interneta koji su prijavili na natječaj putem NPOO-a. Dobili su znatna sredstva za širenje kanalizacijske i vodovodne mreže.


– Upravo se provodi postupak javne nabave kako bi se izabrao izvođač radova i što prije krenulo u realizaciju. Gotovo da nema ulice u kojima nismo izgradili vodovodnu mrežu, te postavili rasvjetna tijela, s Hrvatskim cestama radimo na uređenju novog ulaza u Bibinje kod SC Franka Lisice, sve to mladi prepoznaju i zato sve češće odabiru Bibinje kao mjesto svog stanovanja i zasnivanja svoje obitelji, zaključuje načelnik Sekula.


Povećanje kapaciteta


Izgradnjom novog vrtića Općina Bibinje povećava infrastrukturni i materijalni kapacitet za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Projekt je sufinanciran iz sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. u iznosu od 1.146.725 eura iz javnog poziva »Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv˝.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Bibinje.