Utorak, 2. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

htuš zadar

Mirisi i okusi Zadra u centru Beča, sve prema receptima zadarskih majstora

Autor: Nikolina Lucić

24.06.2024. 08:19
Mirisi i okusi Zadra u centru Beča, sve prema receptima zadarskih majstora

Foto: Zadarska županija

Iza troje učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar iskustvo je života. Nedavno su u Beču, s troje mentora pripremili bogatu trpezu tradicionalnih zadarskih delicija za visoke uzvanike Veleposlanstva RH u Beču, koje je sa Stalnom misijom pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama te vojnim izaslanikom obilježilo 12. lipnja 2024. Dan državnosti, Dan Oružanih snaga i 15. Obljetnicu članstva RH u NATO-u.


Domaćini svečanosti bili su Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, Mario Horvatić, veleposlanik u Stalnoj misiji RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču i Mario Pavlak, vojni izaslanik Republike Hrvatske u Republici Austriji.


Pripremili su im tako bogatu selekciju finger fooda s potpisom zadarskih proizvođača i tradicionalne zadarske deserte, koji su oduševili uzvanike.


Sjeli smo zato s njima i njihovim mentorima u zadnjem tjednu nastave i kroz iskustva koja su u radu stekli još jednom naglasili važnost dobre prakse u ugostiteljstvu.


Mladi profesionalci


Svečanosti je nazočio veliki broj diplomata i stranih vojnih izaslanika akreditiranih u Austriji, ali i političara, gospodarstvenika i kulturnih djelatnika iz hrvatskog i austrijskog javnog života te predstavnika Hrvatske katoličke misije u Beču i ostalim austrijskim gradovima, kao i brojnih predstavnika hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji.


Suorganizator prijema bila je Zadarska županija koja je ovom prilikom predstavila svoju kulinarsku, enološku, turističku i kulturnu ponudu.


Mentori Josip Vrsaljko i Kristina Lončar tako su nam kazali kako se troje učenika koji su s njima otputovali u Beč – dvoje konobara i jedan kuhar, pokazalo vrsnim profesionalcima.



Uz učenika kuharstva Tonija Grgeča, učenici konobarskog smjera Borna Orlović i Mateo Ražov, bili su u Beču, a kazali su nam tako kako su u Beču prvo pomagali u pripremi hrane i deserata, a potom austrijskim kolegama u posluživanju, spremanju koktela i na kraju čišćenju svega.


– Nije nam bilo teško, a bome niti prvi puta da smo ovako naporno radili, poručio je Ražov, dok je Orlović kazao kako su, unatoč velikoj količini posla i pritisku zbog visokih uzvanika, posao odradili profesionalno i hrabro.


– Ja sam već na kraju osmog razreda zavolio konobarski posao, prvo kroz osnovne vještine, a jednom možda i u svojstvu koktel majstora, dodao je Orlović.


– Kada sam upisivao srednju školu, zanimanje komercijalista i spoj četiri zanimanja u jednom s tek osnovnim vještinama nije bio za mene, tako da sam se odlučio za konobarski smjer jer mi se to najviše svidjelo. Nije mi cilj bio svaštariti, već se u potpunosti usavršiti u jednom zanimanju.


Radio sam već na nekoliko svadbenih slavlja, a i kod obitelji na druženjima i slavljima radio sam na postavljaju stola i pripremi pića, tako da mi konobarsko zanimanje nije bilo strano, rezimirao je Ražov.


Mirisi i okusi Zadra


Mentorica slastičarstva Kristina Lončar i mentor kuharstva Josip Vrsaljko kazali su nam kako su s učenicima odradili ogroman posao, prvo u pretpripremama u školi, a potom i pripremama u Beču.


– S nama je još bio i Renato Kraljev i troje učenika. Pripreme su počele još u Zadru, prije samog putovanja u Beč, jer spremali smo za 400 gostiju. Napravili smo tako 1.300 komada kolača, tri vrste i još mnogo slanih jela u obliku finger fooda, započela je Lončar, koja je napravila pašku štrudlu sa skutom, zadarsku i molatsku tortu.



Radili su tri tradicionalna zadarska deserta jer u Beču je namjera i cilj bilo kroz okuse i mirise predstaviti gastronomiju naše regije, što smo, ako je suditi po reakcijama uzvanika, itekako uspjeli napraviti.


– Skuta, paški sir, šokol i tradicionalno sušeno meso, uz varijacije kremica i riblji menu sa zadarskim vinima postigao je kod uzvanika pozitivne reakcije, što je nama bilo i najvažnije. Logistički je to i organizacijski bila jako zahtjevna zadaća, jer puno smo namirnica nosili iz Zadra, prisjetio se Vrsaljko.


– Pripremili smo čak 50 tanjura kolača, samo za početak, a potom i još 40-ak, svih 1.300 komada kolača jednostavno je nestalo. U tom je trenutku, kad krene završna priprema, plating i posluživanja najvažnije djelovati kao tim. U Beču smo imali još tri pomoćnika, a samo smo područje rada morali osposobiti vrlo brzo, dodala je Lončar.


– Naši su nas učenici zaista oduševili, na terenu ih je bilo predivno vidjeti u profesionalnom izdanju, kako se ponosno drže i rade svoj posao na najvišoj razini. Toni je izrezao kilograme sira, tako da vjerujem kako su mu pripreme bile jako zahtjevne, ali sve je junački napravio. Jedino će mu sir jedno vrijeme biti najgora namirnica, našalio se Vrsaljko.


– U centru ste Beča tako jednostavno mogli zatvoriti oči i mirisima biti u Zadru, dodala je Lončar, zaključivši kako je najvažnije da učenici ovo iskustvo zapamte za svoje profesionalne dane i u trenutku se kreativnog kaosa sjete kako se brzo može improvizirati i posao obaviti na visokoj razini.


Ljepote regije na stolu


U ime županije nazočnima se obratio župan Božidar Longin koji je uz ostalo rekao kako su Zadar i Hrvatska dio velike europske obitelji.



– Naši vinari i uljari poznati su diljem svijeta. Također, krasi nas epitet najribarskije hrvatske županije zbog visokog postotka ulova, ali i jer smo pioniri marikulture. Uzgoj bijele i plave ribe te školjaka vrlo je velik, a gotovo sva uzgojena riba se izvozi. Visoko mjesto na gastronomskoj karti Europe, pa i svijeta, osigurao je i čuveni paški sir zbog osobitosti ovčjeg mlijeka od kojega je izrađen na tom zanimljivom kamenom otoku.


Naši sirari s Paga su također večeras ovdje sa svojim proizvodima, rekao je župan naglasivši da je turizam najjača gospodarska grana na našem području zahvaljujući odličnoj klimi, čistom moru, kulturnoj i prirodnoj baštini te podatku da u regiji imamo čak pet nacionalnih parkova i dva parka prirode.


– Posebno smo atraktivni nautičarima, a kontinuirano podižemo razinu kvalitete cijele destinacije. Brendiramo Zadarsku županiju kao enogastro destinaciju, a siguran sam da ćete se večeras uvjeriti da za to imamo itekako dobru podlogu, istaknuo je župan Longin podsjetivši i na to da je kraljica Marija Terezija na dvoru imala pašku čipkaricu koja je šivala čipku, danas upisanu u UNESC-Ov registar nematerijalnih kulturnih dobara.


Župan je posebno naglasio kako je u ovoj proslavi veliki doprinos dala Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola koja je sa svojim nastavnicima kuharstva i slastičarstva te trojicom učenika od namirnica proizvođača s područja Zadarske županije pripremila niz slanih i slatkih jela koja su oduševila goste na svečanosti.


Prijem je glazbeno uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice »Sveti Juraj« koja je svojom vrhunskom izvedbom gostima na najbolji mogući način i na opće oduševljenje svih predstavila tradiciju klapskog pjevanja.


 


Ovaj sadržaj je sponzoriran te je nastao u suradnji sa Zadarskom županijom.