Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

TRADICIONALNO PRIMANJE

Župan ukazao na važnost povezvanja OPG-ova i ugostitelja. Podijelio i nagrade

Autor: Nikolina Lucić

19.09.2024. 13:58
Župan ukazao na važnost povezvanja OPG-ova i ugostitelja. Podijelio i nagrade

Foto: Luka Jeličić



Župan Božidar Longin, kao i svake godine, priredio je tradicionalno primanje za enogastro proizvođače – vinare, uljare, sirare s područja Zadarske županije koji su ostvarili zapažene rezultate na renomiranim međunarodnim natjecanjima.


“Mas – Vin”, vinarije Fiolić, Kraljevski vinogradi i “Ker – Vin”, te Paška sirana, samo su neki od proizvođača najboljih zadarskih delicija koji su bili na druženju.


Rentijerski balon


Župan Božidar Longin tim je povodom istaknuo kako veliko hvala ide poljoprivrednicima čiji se trud višestruko isplati u promociji zadarske regije.




– Skromno smo počeli s ovim druženjem, no iz godine u godinu vaše su nagrade sve brojnije što i nas tjera da vam se još bolje zahvalimo. Drago nam je vidjeti kako nižete uspjehe, rastete i obnavljate ono što je bilo uništeno u ratu.



Količinski se naša proizvodnja ne povećava, a sve sporije raste i broj novih OPG-ova no rentijersko gospodarstvo neće uroditi dugoročnim plodovima. Taj balon od sapunice jednom će puknuti, ako bolje ne spojimo vaš i trud ugostitelja i hotelijera.


Prezentacija naše županije kao enogastro destinacije u punom je zamahu i s time moramo nastaviti. Sve vas more iste muke, a naše tržište mora biti naša turistička sezona. Pitanje je kako osvojiti domaće tržište, poručio je Longin, kazavši kako domaći proizvod nikada ne smije izgubiti na kvaliteti.


– Svi zajedno držimo se za isti štap uspjeha. Mi kao Županija koliko god možemo potporama pratimo vaš rad. Kao Županija stvaramo dobru platformu da omogućimo daljnje bavljenje poljoprivredom i stočarstvom.


U vremenu kada mladi imaju sve manje strpljenja za čari prirode, čestitam vam od srca.na vašoj hrabrosti i upornosti, istaknuo je Longin.



Maslinarska sezona


U ime nagrađenih Radoslav Bobanović iz zadruge “Mas – Vin” kazao je kako svakom proizvođaču nešto fali – bure, vode, novca.


– Nakon trpljenja razvojne sezone u vinogradima rezultati su raznoliki, iako su proizvodnja i kvaliteta na višoj razini. Parametri se zbog klimatskih promjena mijenjaju i znanost tu ima veliku ulogu.


Mi maslinari ulazimo sada u izazovnu fazu, nakon enormnih kiša. Maslina se sada enormno puni i jako je teška. Berba će početi već sljedećeg tjedna za jestive masline, najavio je Bobanović dodavši kako brojni čimbenici utječu na krajnju cijenu proizvoda.


– Naša su ulja visoko kvalitetna i zasluženo nagrađena, a vina sve prepoznatljivija. Imamo sve potencijale da poboljšamo turističku potrošnju i treba nam pomoć da se još bolje približimo turistima, naročito onima s kruzera, gdje vidimo veliki potencijal za dodatnu prodaju.


Ovih smo dana dobili dvije nove vinarije i kušaonice ulja koje tek trebaju pronaći svoja mjesta u turističkim brošurama i kartama, rezimirao je Bobanović.



Sirari na mukama


Voditeljica marketinga “Paške sirane” Martina Pernar – Škunca kazala je kako je pred sirairma još jedna izazovna zima, jer uskoro počinje vrijeme mužnje paških ovaca.


– Uz činjenicu da smo prošle zime na otoku imali samo jedan pravi udar bure i to da svake godine kontinuirano opada proizvodnja paškog mlijeka, u jako smo neizvjesnoj situaciji.


Samo smo prošle godine imali 20 posto manje mlijeka, a i sve je manje ovčara na otoku. Mladima rad sa životinjama nije isplativ i atraktivan, tako da se sve više okreću rentijerskim djelatnostima.


Kvaliteta krajnjeg proizvoda nije upitna, ali uvjeti njegova nastanka sve su teži, iako s prodajnom paškog sira nemamo problema, naglasila je Pernar – Škunca dodavši kako su prošle godine već u listopadu ostali bez paškog sira, što dovoljno govori o ogromnoj potražnji za ovim paškim biserom.


– Prodajna sezona iza nas bila je jako uspješna i paški će sir uvijek biti našim najpoznatijim proizvodom, dok za druge vrste sireva treba uložiti dodatan trud za prodaju, zaključila je Pernar – Škunca.