Foto: TZO Sukošan
Maslinovo ulje Bore Pedića šampion je sedme sukošanske »Peljuzice«. Uspješni maslinar iz Zadra za svoje je ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojio 103 od mogućih 110 bodova. Drugo mjesto sa 102,70 bodova pripalo je Vanji Pušnik iz Smoljića, a treće sa 102 boda osvojio je Josip Pavlica iz Zadra.
Zlato i u New Yorku
Rekordan broj natjecatelja, više od 70 uzoraka i dosad najsadržajnija događanja, najkraća su ocjena ovogodišnjih sedmih Dana maslina i ulja »Peljuzica 2025«, održanih ovog vikenda na šetnici Donje more u Sukošanu.
Pedić, koji maslinike ima u Smilčiču i Pridrazi, bio je ugodno iznenađen. Ove godine ovo mu je druga šampionska titula. Na nedavnim međunarodnim 27. Danima masline u Zadru također je bio šampion i to u kategoriji otvorenih ulja gdje je konkurencija najveća.
Pedić se maslinarstvom počeo baviti prije 15-ak godina i postao jedan od najuspješnijih maslinara. Jedan od najbolje plasiranih dalmatinskih maslinara bio je i na ovogodišnjem Festivalu maslina u Zagrebu, a drugi put je i osvajač dviju zlatnih medalja na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.
– Nagrade predstavljaju zadovoljstvo. Maslinarstvom sam se počeo baviti iz hobija, ali i zbog zdravlja i druženja s drugim maslinarima. Masline i rad u masliniku su terapija za dušu i tijelo, ističe Pedić koji trenutačno u Pridrazi i Smilčiću obrađuje 120 maslina. Uz to obnaša i dužnost dopredsjednika Udruge maslinara Zadarske županije.
Drugo mjesto sa 102,70 bodova na ovogodišnjoj »Peljuzici« za svoje ekstra djevičansko ulje od levantinke dobila je Vanja Pušnik iz Smoljica, a treće za osvojena 102 boda Josip Pavlica iz Zadra. Uz diplome najbolje plasirani dobili su i vrijedne nagrade.
Edukativni karakter
U sklopu dvodnevne manifestacije odvijao se i bogat edukativni, gastronomski, sajamski i zabavni program.
– Ulja su senzorski u prosjeku srednjeg intenziteta voćnosti, gorčine i pikantnosti. U dijelu uzoraka koji su ocijenjeni kao djevičanska maslinova ulja i djevičanska maslinova ulja lampante zastupljene mane su većinom octikavost, ocjena je voditeljice panela Anastazije Milardović.
Uz natjecateljski sukošanska manifestacija gaji i edukativni karakter. Stjepan Dević, magistar agronomije, održao je 30. svibnja predavanje i pokaznu rezidbu maslina na uzgojni oblik polikonične ili višestožaste vaze.
Posebno dobar odaziv bio je i na degustaciju koju je vodila Anastazija Milardović. Nazočni su kušali svih 10 prvoplasiranih ulja te monosortno ulje od autohtone peljuzice.
Nestrpljivo se isčekivao i Gastro kutak sukošanskog kuhara Hrvoja Veleslavića koji je za ovu prigodu u povećem kotlu pripremio oko 500 porcija žgvaceta – gulaša od janjetine, biža i mladih krumpira.
najnovije
najčitanije
Kultura
Zbog narušavanja ugleda
Društvo hrvatskih filmskih redatelja isključilo Matanića iz članstva
Nogomet
Lijepa cifra
Nagradni fond Svjetskog prvenstva u nogometu 655 milijuna dolara, prvak će dobiti 50 milijuna
Hrvatska
Zagrebački nadbiskup
Nadbiskup Kutleša o slučaju časne sestre: ‘Da su mnogi šutjeli, ne bi bilo toliko dezinformacija’
Zadar
Pregled dana
PET VIJESTI DANA Dan obilježili gradonačelnikov susret s medijima i premijera filma ‘260 dana’
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar
oprema za rad
Pacijentica upozorila na manjak opreme, Kolega opovrgava: Ginekološka ordinacija ima ultrazvuk, ali…
Zadar
Savršen poklon