Foto: LUKA JELIČIĆ
Rekordnih četrdeset proizvođača predstavit će najpoznatiju i najcjenjeniju deliciju otoka Paga, na tradicionalnoj Fešti od sira koja će sutra, u petak 30. kolovoza, biti održana u Kolanu, kolijevci i središtu proizvodnje paškog sira. Riječ je o već osmoj po redu Fešti koja slavi sir prepoznat u cijelom svijetu koji nastaje zahvaljujući specifičnim i često surovim klimatskim uvjetima i ispaši paške ovce na kamenjaru prošaranom aromatičnim i ljekovitim biljem, kao i znanju i trudu vrijednih otočana koji umijeće proizvodnje paškog sira prenose s generacije na generaciju.
– Fešta od sira tradicionalno se održava zadnji petak u kolovozu inicijativom Udruge proizvođača paškog sira i okuplja najbolje proizvođače sira s otoka Paga i zaljubljenike u sir. Na ovogodišnju, osmu po redu Feštu od sira, koja nosi i oznaku »Hrvatski otočni proizvod«, kao nematerijalno kulturno dobro, dolazi rekordnih 40 proizvođača, a velika je čast i što se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske. Manifestacijom se predstavlja paški sir koji se još uvijek radi na autohtoni način, a ove godine smo pripremili najbogatiji program do sad, najavljuje Sabina Gligora Sabalić, direktorica Turističke zajednice Općine Kolan koja je uz Općinu Kolan i Udrugu proizvođača paškog sira organizator ove manifestacije.
Uz predsjednika RH, pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zadarske županije. Program ovogodišnje Fešte od sira je zaista bogat i primjeren za sve uzraste. U popodnevnim satima održat će se brojne edukativne radionice, poput »Zalogaji za pamćenje« pod stručnim vodstvom edukatorice Manuele Plohl, u kušaonici sirane Gligora. Na radionici će se, ističu organizatori, sljubiti vina i sirevi sirana Udruge proizvođača paškog sira koji imaju certifikat izvornosti. U sklopu programa Fešte je i radionica pletenja i izrade gipsa na kojima će se koristiti otočni materijali i motivi, kao i likovno-kreativna radionica za odrasle »Say cheese and paint« te promocija knjige »The Cheesemaker’s Daughter« američke spisateljice Kristin Vuković, u čijem su središtu radnje upravo otok Pag i paški sir. Sve to odvijat će se uz degustaciju sireva brojnih lokalnih sirana čija će vrata biti otvorena za sve posjetitelje koji se žele upoznati s tradicionalnom i jedinstvenom proizvodnjom sira. Pored njih, predstavljaju se i izlagači ostalih autohtonih proizvoda. Uz stručne panele, okrugli stol i posebnu ponudu Etnografske zbirke, posjetitelje očekuje i odličan zabavni program, od folklornih nastupa do koncerta grupe Dalmatino.
najnovije
najčitanije
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Svijet
suprotno europskim zemljama
Amerikanci očekivano osudili nalog Haškog suda za uhićenje Netanyahua
Ostali sportovi
Veliki "come back"
Lindsay Vonn se vraća skijanju na utrci u St. Moritzu
Zadar
slobodan ulaz
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra Muzej antičkog stakla priredio bogat program
Zadar & Županija
NESREĆA
Tehnički direktor Jadrolinije opisao što se dogodilo s katamaranom “Silba”
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE