Foto: PRESS
Taste the Mediterranean, međunarodni festival hrane, vina, kulturne baštine i mediteranskog načina življenja, ‘plovi’ po hrvatskoj obali još od 2014., otkako je UNESCO hrvatsku mediteransku prehranu uvrstio na popis Svjetske nematerijalne kulturne baštine – a njegovo ovogodišnje 13. izdanje usidrilo se u Malom Lošinju. Povod dolaska na Kvarner veliko je priznanje dodijeljeno ovoj regiji, kojoj pripada i otok vitalnosti: Kvarner je, naime, Europska regija gastronomije 2026. Dobar uvod u sve sadržaje koji su svjedočili autentičnosti te titule bilo je otvorenje festivala, koji već godinama promovira Hrvatsku kao poželjnu mediteransku destinaciju, okupljajući vodeće svjetske i domaće chefove.

Renato Kraljev na TTM panelu u Malom Lošinju Foto Ivan Brčić
Domaćin otvorenja 11. rujna bio je Muzej Apoksiomena, u čiju je čast organizirana antička gozba u izvedbi chefa Adrijana Nikolića i tamošnjeg restorana ZaKantuni. Jela pripravljena od namirnica koje su se koristile prije dvije tisuće godina, ali prilagođena današnjim okusima, pratili su Kvarnerski pjenušac od stopostotne žlahtine te crna i bijela vina udruženja Kvarner Wines. A poslastica na kraju večeri – osim tradicionalnog Lošinjskog krokanta, koji su njegovi autori iz slastičarnice Moby Dick oblikovali u pet katova (od 10 kg badema i 10 kg šećera) pa razbili sabljom na tisuće komadića – bio je nastup Antonelle Malis. Splitska sopranistica privukla je brojnu publiku svojim odabirom i izvedbom najljepših pjesama s područja Mediterana.

Renato Kraljev – edukator gastronomije Zadarske županije Foto Ivan Brčić
Koliko je gastronomija važan dio ljudskih života i ljepote življenja, istaknula je osnivačica festivala TTM, Ingrid Badurina Danielsson, no da bi deviza “Good food, good wine & good fun” funkcionirala u stvarnosti, bitan je i njen edukativni dio. Stoga je festival zamišljen kao razmjena iskustava i znanja – između chefova iz Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja. Ove godine okupilo ih se desetak – talijanski chefovi Marco Danelli i Raffaele Ros, španjolska chefica Teresa Gutiérrez, Jure Tomič iz Slovenije, francusko-japanski chef Ippei Uemura, Austrijanac Michael Gollenz, koji vodi kuhinju restorana Alfred Keller u Boutique hotelu Alhambra, Stiven Vunić iz restorana Zijavica, Amos Novak iz međimurskog restorana Terbotz (inače, mladi talent Gault &Millau 2025.), Davor Fornažar i Dinko Lekić iz restorana “Diana Steakhuse” odnosno “Konoba Cigale”, u sastavu Lošinj Hotels & Villas – suorganizatora i domaćina festivala. Zdravka Grgić i Drago Rančić – zastupali su popularne lošinjske restorane Gastro Pub Deveron i Bocca Vera.
Edukativni dio festivala istaknuo je i Dalibor Cvitković – direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj – koji ove godine obilježava 140 godina turizma – oduševljen što su iskusni, nagrađivani chefovi u dva festivalska dana održali šest radionica s učenicima Srednje škole Ambroza Haračića. Tehnike kuhanja, načini korištenja namirnica i razna druga znanja – neizmjerno su bogatstvo koje su budući kuhari otkrivali uz osvajače brojnih kulinarskih trofeja, Michelinovih zvjezdica i Gault&Millau toka. Učenici u ugostiteljskim školama nemaju uvijek priliku vježbati na visokokvalitetnim namirnicama no ovaj put nisu nedostajale. Mliječne proizvode – od maslaca pa do raznovrsnih mekih i tvrdih sirevea osigurao je President, partner festivala. Osim gostiju iz inozemstva, učenici su imali priliku učiti od mladog Amosa Novaka (Gault&Millau trofej mladi talent godine) iz restorana Terbotz u Štrigovi, inače velikog promotora tradicionalnih međimurskih jela, koja pripravlja na vrlo inovativan način, kao i od iskusnog kuhara Renata Kraljeva, edukatora iz područja gastronomije i hotelijerstva te autora “Autohtone kuharice Zadarske županije”. Amos Novak lošinjske đake oduševio je pripremom i izvedbom tenfanog kunića, dok je Renato Kraljev briljirao u animaciji ljubitelja ekrana mobitela i izvedbi fileta brancina u škartocu.

Renato Kraljev podučio je učenike kako pripremiti filet brancina u škartocu Foto Ivan Brčić
Dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, uzvanicima je otkrila kako je dugo pratila Taste the Mediterranean na drugim lokacijama i priželjkivala da se ta manifestacija preseli na Kvarner – zbog svih vrijednosti koje promovira. O tim vrijednostima – promociji lokalnog, autohtonog i održivog u turizmu – govorile su i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić te Monika Udovičić, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta.
Emocije i doživljaji – to je ono po čemu gosti pamte boravak na nekoj destinaciji, a ovogodišnji Taste the Mediterranean sudionici i gosti pamtit će po bogatom programu. Kako se festival održavao istodobno s još jednom za Lošinj važnom manifestacijom – Losinava, koja slavi zlatno doba lošinjske pomorske povijesti – u tamošnju luku uplovila je najveća venecijanska gondola. Točnije, dovezena je na kamionu i potom dizalicom spuštena u more. Gondolijer Andrea Balbi, inače ponosni hrvatski zet, tri je dana neumorno veslao i na svojoj elegantnoj ljepotici prevozio lošinjske goste – među ostalima i sudionike TTM-a. Čipka, staklo, delicije i umjetnost, simboli Venecije koja blisko surađuje s Malim Lošinjem, bili su prisutni na štandovima iz Burana i Murana.
Večernji sati bili su rezervirani za ekskluzivne mediteranske večere. U restoranu Bava Innovation hotela Bellevue zajedno su kuhali Teresa Gutiérrez (restoran Azafrán) i Davor Fornažar. U restoranu Alfred Keller (1 Michelin*, 4 toke Gault&Millau) Michael Gollenz ugostio je kolegu Raffaelea Rosa iz restorana San Martino – Scorzè (1 Michelin*). Tematsku večeru “Ova strana Jadrana” osmislili su chefovi Jure Tomič iz restorana Debeluh (4 toke Gault&Millau) u Brežicama i Dinko Lekić iz Konobe Cigale. Da šest ruku mogu kuhati skladno, pokazali su Drago Rančić, vlasnik Bocca Vere, Ippei Uemura – vlasnik restorana Tabi u Marseillesu (3 toke Gault&Millau) i mladi Amos Novak, koji je promovirao modernu verziju tradicionalne Međimurske gibanice, a uz nju je posluženo desertno vino, rajnski rizling Jakopić, dobitnik zlatne medalje na Decanteru 2022. U Gastro pubu Deveron kuhali su Marco Danelli iz Venecije i Zdravka Grgić, a obje su večere završile selekcijom sireva President. Riblje gozbe idealno su upotpunili okusi Trapist selection, Cheddar vintage, Brie i ovčjeg sira Curado.
Vina su neizostavan dio gastronomije, pa je u organizaciji inicijative Mediterranean Women Chefs, u hotelu Bellevue održano kušanje vina koja proizvode žene. Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar predstavila je Rožicu, prirodno pjenušavo ružičasto vino, te Kvarnero – vrhunsko poluslatko crveno. Nataša Puhelek iz vinarije Puhelek Purek iz bregovite Hrvatske (okolica Zeline) donijela je voćnu aromu svog poznatog sauvignona i pjenušavi rose Lady B. O njihovim vinima govorio je Žarko Stilin, sommelier i direktor udruge Kvarner Wines. Vesna Miletić, poznata zagrebačka chefica i vlasnica restorana Tač najavila je izlazak svoje knjige pod nazivom “Moj Tač”.
Zadnjeg dana festivala u Muzeju Apoksiomena održana je konferencija posvećena velikom međunarodnom uspjehu regije Kvarner i njenoj tituli Europske regije gastronomije 2026. Raspravu o gastronomiji kao pokretaču za isticanje regije, vodila je Sanja Krmpotić – stručnjakinja za gostoljubivost, a sudjelovali su dr.sc. Irena Peršić Živadinov, Dalibor Cvitković, Saša Krajinović (član Uprave Jadranka turizam d.o.o), Katarina Larisa Ham (CEO Quintessentially za jugoistočnu Europu), Rudi Grula (direktor Turističke zajednice Međimurske županije) te Ingrid Badurina Danielsson.
Na drugom panelu Povratak korijenima, posvećenom iskrenom kuhanju baziranom na sezonskim namirnicama iz lokalnog uzgoja, pričali su Teresa Gutiérrez, Jure Tomič i Stiven Vunić, koji se kao chefovi i vlasnici restorana suočavaju s istim problemom – kako doći do kvalitetnih i svježih namirnica. U raspravi su sudjelovali Renato Kraljev i Žarko Stilin, a moderirala ju je Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica Taste the Mediterranean.
Gastronomija je mnogo više od hrane; ona je emocija, doživljaj, identitet destinacije i ljudi, koji u njega svakodnevno unose znanje, kreativnost i strast – a Taste the Mediterranean to potvrđuje. Ono što se na njemu doživi – bez obzira jeste li sudionik ili gost – ostaje urezano u sjećanju kao jedinstveno iskustvo.
najnovije
najčitanije
Novosti
prognoza
Hoće li ova zima biti oštra? Stručnjaci objavili detaljno izvješće
Novosti
MANJKAVOSTI
UZV srca u Zadru za tri dana, a u Puli i Osijeku – dogodine. Međutim, liječnici upozoravaju na jednu stvar…
Crna Kronika
Romsko naselje
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru. Jedna je umrla
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!