Foto: Dani masline
Podjelom nagrada i priznanja u baštinskom hotelu Maškovića han sinoć je završena 7. Manifestacija mladih maslinovih ulja s područja općine Pakoštane. Šampion je Tomislav Čudina Čelin, vlasnik OPG-a Čelin, a Čelin je obiteljski nadimak još iz pradjedovskih vremena. Tomislav je za svoje ulje od sorti oblica i leccino (berba 11.10. 2023.) osvojio 99,75 od mogućih 100 bodova.
Uz titulu šampiona on je sa 99,40 bodova za svoje višesortno ulje od oblice, pendolina i leccina (berba 24.10. 2023., osvojio i treće mjesto na ovoj manifestaciji.
Važnije od zlata u New Yorku
-Ovaj uspjeh znači mi puno. Motivira me i gura naprid. Biti najbolji u svom mistu san je svakog maslinara. Za mene je ravno osvajanju zlatnog odličja u New Yorku, rekao je Tomislav, neposredno nakon što je iz ruku Filipa Ercega preuzeo plaketu, zlatnu medalju i pehar.
Drugo mjesto pripalo je najpoznatijem pakoštanskom maslinaru Anti Vulinu. Njegovo ulje od sorti leccino i coratina (berba 07.10. 2023.) osvojilo je 99,60 bodova. Podsjetimo, Vulin je na prve dvije manifestacije osvajao šampionske titule, potom je šampion bio Slavo Stojanov, a onda tri puta za redom OPG Lalin, vlasništvo Vinka Lalina, koji se ove godine nije natjecao.
-Dosta je tri puta za redom biti šampion, kaže Lalin.
O kako jakoj konkurenciji na pakoštanskoj manifestaciji se radi može posvjedočiti i podatak da su Vulin, Lalin i Čudina za svoja ekstra djevičanska maslinova ulja osvojili zlatna odličja i na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2023 u New Yorku.
Što je utjecalo na količinu i kvalitetu ulja?
Ulja maslinara s područja općine Pakoštane su iz godine u godinu sve kvalitetnija, kaže Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo.
Istina, ove godine je bilo manje uzoraka, zbog slabijeg lanjskog uroda, ali od 21-og uzorka pristiglih na ocjenjivanje, čak 12 ili 57 posto ih je u kategoriji zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja, 6 ili 28 posto srebrna i 3 odnosno 14 posto u kategoriji djevičanska maslinova ulje.
O tome što je sve utjecalo na kvalitetu i količinu maslinovog ulja, govorio Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar, koji je i ove godine odradio kemijsku i senzorsku analizu svih pristiglih ulja.
-Prvi razlog je odličan prinos u 2022. Čak i prerod u kombinaciji sa sušom dovela je do toga da se maslina tijekom 2023. godine nije mogla pripremiti za novi prirast na kojem ona nosi rod. Drugi razlog su klimatski uvjeti, izmjena toplog i kišnog vremena tijekom ljeta što je pogodovalo razvoju nekoliko štetnika (svrdalaša i muhe), a posebno treća generacija maslinove muhe za one koji su čekali kasnije rokove berbe.
Rana berba je jedini način da se dobije kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje što i radi većina pakoštanskih maslinara. Beru plodove u fazi optimalne zriobe, isti dan ih prerađuju i ulje čuvaju u odgovarajućim posudama i prostorijama pri temperaturi od 16 do 18 Celzija, rekao je Erceg.
Najavljene nove maslinarske smotre
Zadovoljstvo postignutim pomacima nije krio ni Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Turističkom zajednicom Općine Pakoštane, Uljarom PZ Pakoška i Javnom ustanovom Agencija han Vrana, glavni organizator VII. Manifestacije mladih maslinovih ulja.
-Glavni cilj je iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja Manifestaciju ćemo nastaviti i idućih godina, najavio je Kurtov, dodavši da na području općine (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 150.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi i kvaliteti ulja se još dosta toga može poboljšati.
Iako manje nego prije još ima maslinara koji prije prerade drže masline u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja, zaključio je Kurtov, najavljujući nove smotre maslinara i maslinovih ulja. Zbog obveza u Zagrebu on osobno ovaj put nije nazočio ovoj maslinarskoj svečanosti. Nazočili su Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane i Hrvoje Anić, direktor heritag hotela Maškovića han.
Nakon dodjele priznanja i odličja najboljima u ugodnom ozračju maslinari su nastavili druženje i razmjenu iskustava. Uz domaću spizu, vrhunska ulja i birana vina, najviše se razgovaralo o aktualnim radovima u maslinicima i kako na području općine Pakoštane za sljedeću osmu po redu manifestaciju proizvesti više vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.
najnovije
najčitanije
Svijet
NEVRIJEME
Eiffelov toranj zatvoren dok obilan snijeg remeti promet u Njemačkoj i Francuskoj
Ostalo
zabava za pamćenje
Unlock Rab 2025. – savršeni spoj vrhunskog znanja i odlične zabave
Hrvatska
bivši ministar
Beroš uputio zahtjev za aktivacijom i istodobnim zamrzavanjem saborskog mandata
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Zadar
ADVENT POČINJE
U nedjelju otvaranje ovogodišnjeg Adventa u Zadru, evo što vas čeka
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja