
Foto: Luka Jeličić
Turistička sezona kuca na vrata, a ugostiteljskog osoblja nema niti za lijeka. Iz sezone u sezonu mučimo se s istim problemom, manjkom radne snage u turizmu i ugostiteljstvu koji se nikako ne može nadoknaditi domaćom radnom snagom.
Dok akcije popularizacije ugostiteljskih i strukovnih zanimanja rezultate daju polako ili nikako, ugostitelji i hotelijeri se pitaju kako će izdržati ovo ljeto. Stoga smo posjetili Srednju školu Bartula Kašića na Pagu koja učenike obrazuje za zanimanja kuhara i konobara, te porazgovarali o nesrazmjeru broja učenika koji ta zanimanja upisuju u odnosu na potrebe tržišta rada.
Nesrazmjer potreba
Srednja škola Bartula Kašića jedina je srednja škola na zadarskim otocima. No, unatoč tome sve se manje učenika upisuje u strukovna zanimanja.
No, u školskoj smo kuhinji upoznali malu, ali vrijednu skupinu učenika drugog razreda s mentorom kuharstva, vrsnim chefom Riječaninom Ivanom Cimpermanom, koji je nakon više od tri desetljeća rada u profesionalnim kuhinjama pregaču odlučio objesiti o klin i svoja znanja prenositi na mlade generacije.
Kaže nam kako je otok Pag u jedinstvenoj situaciji, zbog koje ugostitelji imaju velikih problema s pronalaskom radne snage.
– Otok je, u odnosu na ostatak županije pomalo izoliran i svijet za sebe, što za ugostitelje znači da priliku za dobro poslovanje imaju samo tijekom sezone koja je zbog party scene na Zrću svake godine sve kraća. Obitelji koje s djecom dolaze ljetovati na otok ne traže gužvu i glasnu glazbu, već mir i tišinu, zbog čega su ugostitelji na cijelom otoku primijetili kako sezona traje sve kraće.
Upravo im je zbog toga cilj u što kraćem roku zaraditi što više, što ponekad dovodi do svađa i prevelikog stresa. To svakako mlade odbija od obrazovanja u ugostiteljstvu, pojasnio je Cimperman koji za Dan otvorenih vrata 23. ožujka s učenicima priprema preko 20 jela iz kuharice »Ca, ča što se nekad kuhalo na našem otoku«, za koju su prije nekoliko dana dobili priznanje »Suncokret ruralnog turizma«.
– Učenici danas dosta nespremni dolaze u srednju školu ne imajući zapravo jasnu viziju kuharskog posla. Stoga je praksa najvažniji dio njihova obrazovanja. Mi im u školi pokušavamo dočarati bit kuharskog posla i način rada u profesionalnoj kuhinji.
Kao profesionalac s više od 30 godina staža pokušavam im prikazati realnu sliku struke i ugostiteljske industrije, poručio je Cimperman, dodavši kako se 30 do 40 posto učenika na kraju školovanja odluči za karijeru u ugostiteljstvu.
– Veliki nam problem predstavlja sezonalnost turizma koja je na otoku jako izražena. Zbog činjenica da na otoku većina restorana ne radi zimi, učenici nemaju prilike u zimsko vrijeme kontinuirano raditi na svojim vještinama, pojasnio je Cimperman, dodavši kako im rad u sezoni u takvoj situaciji predstavlja veliki šok. Kao što smo i očekivali, i paški ugostitelji imaju velikih problema s pronalaskom radne snage, a sve manje učenika upisuje se u razred kuhara i konobara.
Budućnost paškog turizma
U prvom je razredu kuhara petoro učenika, u drugom devet i u trećem sedam. Konobara je, kao i u mnogim ugostiteljskim školama manje. Srednja škola dijeli zgradu s Osnovnom školom Jurja Dalmatinca.
Godinama čekaju na izgradnju nove školske zgrade koja bi imala nove, veće i moderno opremljene praktikume za nastavu i tako školu učinila još atraktivnijom. No, njihov osnivač Zadarska županija godinama ne iznalazi sredstva za financiranje projekta, a škola sama ne može podnijeti takav trošak.
– Kada bi imali svoju školsku zgradu, osim kuhara i konobara mogli bi obrazovati i za druga zanimanja. Potaknulo bi to i lokalne restorane i hotelske kuće da stipendiraju naše učenike i tako im pruže šansu ne samo za bolju karijeru, već i priliku da o ugostiteljstvu uče u adekvatnim uvjetima, poručio je Cimperman.
Stoga škola za 23. ožujka sprema dan otvorenih vrata s posebnim usmjerenjem na kuharsko i konobarsko zanimanje. Bogatom se trpezom najboljih paških delicija trude buduće kuhare privući upravo u svoju školu. Ravnateljica Marija Pećirko kazala nam je kako je i njihovu školu zahvatila pošast nezainteresiranosti za strukovno obrazovanje.
– Traje to već neko vrijeme, a iste priče čujem i od kolega ravnatelja drugih ugostiteljskih škola diljem obale. Potreba za radnicima u turizmu raste iz godine u godinu, no mi ne vidimo pozitivnu promjenu u interesu učenika za kuharsko i konobarsko obrazovanje, iako, ukoliko se žele baviti tim poslom, odmah po završetku škole pronalaze posao u lokalnim ugostiteljskim objektima u kojima nasušno fali kvalitetno obrazovanih radnika.
Mnoge naše učenike ugostitelji zaposle odmah nakon škole, posebno ako ih upoznaju kao praktikante. Povoljno je to i za njih, kao poslodavce da imaju radnike iz lokalne zajednice, ali i za mlade jer mogu ostati na otoku, poručila je Pećirko i dodala kako nam je potreban sveobuhvatan i ciljan projekt usmjeren na popularizaciju ugostiteljskog obrazovanja, osobito u manjim mjestima koja su orijentirana na turizam.
– Društvo možda još uvijek podcjenjuje strukovna zanimanja, iako vrsni kuhari i konobari zarađuju više od prosječnih hrvatskih primanja. Jedina smo srednja škola na otocima Zadarske županije, što nas stavlja u specifičan i vrlo zahtjevan položaj, kazala je ravnateljica, naglasivši kako im je nepostojanje adekvatnih kapaciteta ipak najveći problem.
– Teren imamo, kao i sve potrebne dokumente i suglasnosti. Ono što nemamo je novac. Županija sama ne može financirati izgradnju nove zgrade, tako da zajednički radimo na rješenju problema financiranja, poručila je Pećirko.
najnovije
najčitanije
Zadar
Raspisan novi natječaj
Dom zdravlja ponovno traži ravnatelja
Zadar
HEP JAVLJA
Dio Zadra i okolice u petak ostaje bez struje
Ostali sportovi
Prvaci Prve lige Jug
Kuglači Poličnika izborili Superligu
Scena
PJEVAČICA
Marina Tomašević progovorila o Marku Bošnjaku: ‘To je mali koji prekrasno pjeva. Ljudi su okrutni…’
Nogomet
BULJAT ILI SINOVČIĆ
ANKETA Koga vidite kao predsjednika Nogometnog saveza Zadarske županije?
Zadar
KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA
OPLEO PO ‘ZADARSKOJ DICI’ Sinovčić se obrušio na Vrsaljka: ‘Nije nogom kročio u klub…’
Županija
KOD PREDSJEDNIKA
Predsjednik Milanović primio predstavnike Turističke zajednice Grada Nina i Udruge Šokolari Nin
Zadar
kažnjeni su
PREKRŠILI SU ZAKON! Branku Dukiću i Anti Fabijaniću novčana kazna, evo zašto
Zadar
edo pezzi
Poznati novinar zgrožen šaranjem murala Luke Modrića: ‘Kakvi smo mi to ljudi? Onda srušite i kip Kreše…’
Zadar
ZASTUPNIK