Četvrtak, 17. travnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Nagradno putovanje

“Pag na meniju” učenike paške srednje škole odveo na Rab: Učili kako se radi slavna Rapska torta

Autor: Portal ZL

11.04.2025. 11:29
“Pag na meniju” učenike paške srednje škole odveo na Rab: Učili kako se radi slavna Rapska torta

Foto: SS Bartula Kašića Pag



Učenici 3.u razreda Srednje škole Bartula Kašića iz Paga sa svojim su strukovnim nastavnicima i ravnateljicom boravili na nagradnom studijskom putovanju u Rabu. Ovo je bila nagrada Ministarstva turizma i sporta koju je SŠ Bartula Kašića Pag, s partnerskom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, dobila zbog uspjeha prijavljenog projekta u sklopu Javnog poziva za unapređenje strukovnih zanimanja.


– Radi se o projektu „Pag na meniju, 2. faza“ tijekom kojeg smo radili promotivni materijal za naš višegodišnji projekt kojim revitaliziramo i nastojimo revalorizirati tradicionalnu gastronomiju otoka Paga. Projekt je realiziran uz partnersku podršku Turističke zajednice Grada Paga, Turističke zajednice Općine Kolan i Hotela Pagus iz Paga.  Budući da je nagrada bila usko vezana uz područje turizma i ugostiteljstva, odlučili smo posjetiti susjedni otok i to upravo kroz posjet gradu Rabu koji bilježi više od 135 godina organiziranog turizma, rekla je ravnateljica Marija Pećirko.  


Kako je projekt Pag na meniju orijentiran tradicionalnoj gastronomiji, prvi korak na putovanju bio je sudjelovanje u radionici izrade rapske torte u “Kući rabske torte”. „Rabska torta radila se kao specijalitet prije više od 300 godina u bogatim kućama rapskih patricija. Posluživala se prigodom najsvečanijih blagdana i prigodom krštenja, pričesti i Svete Krizme. Starih nona, koje su na čaroban način znale sjediniti sve sastojke od kojih se radi Rabska torta, sve je manje. Danas je rapska torta jedan od najprepoznatljivijih gastronomskih suvenira otoka Raba, a učenici su se s ovim specijalitetom imali priliku upoznati iz prve ruke.  




– Nakon radionice, posjetili smo i  SŠ Markantuna de Dominisa gdje smo razmijenili iskustva s učenicima istih smjerova (kuhar i konobar), našim vršnjacima, koji su nas počastili ukusnim ručkom. Važan dio posjeta gradu Rabu bio je i susret s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i njegovim suradnicima. Gradonačelnik nam je čestitao na nagradi i pohvalio naš rad na brendiranju tradicionalne gastronomije otoka Paga. Također je naglasio kako  upravo učenici ugostiteljskih struka trebaju biti svjesni da su oni, na svom poslu, „gospoda koja poslužuju gospodu“ te kako uvijek trebaju raditi na osobnom te dignitetu struke. Istovremeno, pokrenuta je inicijativa za suradnjom i razmjenom primjera dobre prakse što nam je veliki poticaj budući da uspješno radimo započete projekte vezane uz tradicionalnu otočnu gastronomiju te smo uvijek spremni podijeliti svoja iskustva s drugim kolegama i sredinama, dodala je Pećirko koja se ovom prilikom zahvalila Ministarstvu turizma i sporta, Gradu Rabu i gradonačelniku Nikoli Grguriću, Srednjoj školi Markantuna de Dominisa i ravnatelju Damiru Papariću, Kući rabske torte i g. Josipu Brni te Rapskoj plovidbi koja nam je omogućila jedinstven put na Rab njihovom brodicom Maslina.  


– Nakon ovakvih lijepih i poticajnih iskustava, Rab će sigurno postati destinacija i za naša sljedeća studijska putovanja, zaključila je na kraju!