
Foto: SS Bartula Kašića Pag
Učenici 3.u razreda Srednje škole Bartula Kašića iz Paga sa svojim su strukovnim nastavnicima i ravnateljicom boravili na nagradnom studijskom putovanju u Rabu. Ovo je bila nagrada Ministarstva turizma i sporta koju je SŠ Bartula Kašića Pag, s partnerskom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, dobila zbog uspjeha prijavljenog projekta u sklopu Javnog poziva za unapređenje strukovnih zanimanja.
– Radi se o projektu „Pag na meniju, 2. faza“ tijekom kojeg smo radili promotivni materijal za naš višegodišnji projekt kojim revitaliziramo i nastojimo revalorizirati tradicionalnu gastronomiju otoka Paga. Projekt je realiziran uz partnersku podršku Turističke zajednice Grada Paga, Turističke zajednice Općine Kolan i Hotela Pagus iz Paga. Budući da je nagrada bila usko vezana uz područje turizma i ugostiteljstva, odlučili smo posjetiti susjedni otok i to upravo kroz posjet gradu Rabu koji bilježi više od 135 godina organiziranog turizma, rekla je ravnateljica Marija Pećirko.
Kako je projekt Pag na meniju orijentiran tradicionalnoj gastronomiji, prvi korak na putovanju bio je sudjelovanje u radionici izrade rapske torte u “Kući rabske torte”. „Rabska torta radila se kao specijalitet prije više od 300 godina u bogatim kućama rapskih patricija. Posluživala se prigodom najsvečanijih blagdana i prigodom krštenja, pričesti i Svete Krizme. Starih nona, koje su na čaroban način znale sjediniti sve sastojke od kojih se radi Rabska torta, sve je manje. Danas je rapska torta jedan od najprepoznatljivijih gastronomskih suvenira otoka Raba, a učenici su se s ovim specijalitetom imali priliku upoznati iz prve ruke.
– Nakon radionice, posjetili smo i SŠ Markantuna de Dominisa gdje smo razmijenili iskustva s učenicima istih smjerova (kuhar i konobar), našim vršnjacima, koji su nas počastili ukusnim ručkom. Važan dio posjeta gradu Rabu bio je i susret s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i njegovim suradnicima. Gradonačelnik nam je čestitao na nagradi i pohvalio naš rad na brendiranju tradicionalne gastronomije otoka Paga. Također je naglasio kako upravo učenici ugostiteljskih struka trebaju biti svjesni da su oni, na svom poslu, „gospoda koja poslužuju gospodu“ te kako uvijek trebaju raditi na osobnom te dignitetu struke. Istovremeno, pokrenuta je inicijativa za suradnjom i razmjenom primjera dobre prakse što nam je veliki poticaj budući da uspješno radimo započete projekte vezane uz tradicionalnu otočnu gastronomiju te smo uvijek spremni podijeliti svoja iskustva s drugim kolegama i sredinama, dodala je Pećirko koja se ovom prilikom zahvalila Ministarstvu turizma i sporta, Gradu Rabu i gradonačelniku Nikoli Grguriću, Srednjoj školi Markantuna de Dominisa i ravnatelju Damiru Papariću, Kući rabske torte i g. Josipu Brni te Rapskoj plovidbi koja nam je omogućila jedinstven put na Rab njihovom brodicom Maslina.
– Nakon ovakvih lijepih i poticajnih iskustava, Rab će sigurno postati destinacija i za naša sljedeća studijska putovanja, zaključila je na kraju!
najnovije
najčitanije
Style
PREKRETNICA?
Danska pivovara ljudskom timu dodala ‘kolege’ s umjetnom inteligencijom
Hrvatska
VELIKA PROGNOZA
Blagdanski vikend počinje kišom, ali dočekat ćemo i sunce
Sport
Kvalifikacije za Premier ligu
Solaris potvrdio status favorita i u uzvratu, Zadar 1952 ostaje u A1 regionalnoj ligi
Zadar & Županija
Zapaženi rezultati
Ekonomska škola odlična na WorldSkills natjecanju
Županija
HEP
OBAVIJEST Sutra bez struje dvije ulice u Zadru, ali i veći dio Vira
Zadar
nastavak priče
Mjesec dana nakon smrti Mate Žagara, radnja je i dalje otvorena
Županija
Najavio kandidaturu
Lovre Klanac kandidat je HDZ-a za načelnika Posedarja: Ne obećavam čuda, obećavam rad!
Zadar
USUSRET SEZONI
Nakon blagdana kreće uređenje zadarskih plaža. Evo što je sve u planu
Košarka
natjecanje srednjih škola
Gimnazija Vladimira Nazora četvrtu godinu zaredom najbolja u košarci
Moda
zadar cruise port