Foto: VESNA BENIĆ
U Neviđanima na otoku Pašmanu održan je Fish, Food & More festival posvećen ribi i morskoj baštini Pašmana. U razgovoru s Petrom Perinović, direktoricom TZO Pašman, saznali smo da je ovo treći po redu festival na Pašmanu koji uključuje razne gastronomske delicije, koncerte i edukativne radionice.
Autohtona hrana
– Poanta je da se Fish, Food & More festival održava u svih osam mjesta Općine Pašman. Htjeli smo kroz more koje nas povezuje i okružuje povezati sva mjesta kroz taj festival, da se u turističkoj sezoni posveti veća pažnja morskoj hrani, autohtonoj hrani, onome što nam je zapravo prirodno na otoku te da povežemo vina i hranu. Zemlja na Pašmanu je posebna, dosta je bogata solju i Pašman je otok koji je poljoprivredno bogat. Ono što bismo mi zapravo htjeli poručiti i zašto smo pokrenuli ovu manifestaciju je kroz festival prikazati svo to naše otočno bogatstvo i tradiciju. Također, imali smo za cilj povezati i vina zadarske regije koja nisu još dovoljno zastupljena na području Zadarske županije. S vremenom i kroz godine se nadamo da će i naši ugostitelji i posjetitelji prepoznati kvalitetu vina zadarske regije, kazala je Perinović te dodala kako su u sklopu ove manifestacije organizirali i degustacijsku radionicu »Pašman Fish, Wine, Oil & Aceto Tasting« gdje posjetitelji imaju priliku kušati razne vrste ribe, maslinovog ulja, vina i aceta.
Radionicu je vodila Marija Vukelić, promotorica i organizatorica vinskih manifestacija, a poznati zadarski kuhar Tomislav Karamarko za potrebe radionice pripremio je tradicionalna jela na moderan način.
Vukelić je posluživala određeno vina uz određeno jelo i rekla nam da vinske radionice radi preko deset godina i kako je u suradnji s pašmansim TZ-om i OPG-om Matulić dogovorila da se na festival »Fish, Food & More«uključi s malom edukativnom radionicom.
– Ovaj festival je veliki događaj i postaje sve više prepoznatljiv, a radionicu smo nazvali »Pašman Fish, Wine, Oil & Aceto Tasting« jer smo uključili proizvođače balzamičnog octa od smokve i maraške OPG-a Matulić i ulje OPG-a Bobić s Pašmana uz vinare Zadarske županije. Hrana sljubljena s ovim vinima i jelima je isto tako autohtona. Kada bismo govorili općenito o sljubljivanju vina i hrane postoji više škola i to svjetskih, međutim, ja uvijek volim reći najbolja je ova naša regionalna domaća u kojoj spajamo ribu Jadranskog mora s onim što nam nudi okoliš. Tako da će polaznici radionice kušati malo maslinovo ulje, podučit ću ih kako se pravilno kuša maslinovo ulje. Nakon toga ćemo neki zalogaj zagristi i politi s uljem i acetom i na kraju sve to spojiti sa autohtonim vinima sorte pošip, maraština, svrdlovina, plavina, rose i druge, naglasila je Vukelić.
Kraljevska vina
Na radionici je bio i Zoran Pantalon iz Kraljevskih vinograda i enologinja Dragana Šulentić koji su se rado odazvali radionici i ponudili svoja kvalitetna vina.
– Meni je drago da sam pozvan i smatram da su uvijek potrebne edukacije i priče o vinu jer se na takvim radionicama sazna uvijek nešto novo. Danas smo ovdje s našim Rose Scuro iz 2023. To je vrlo pitko, mekano, lagano vino tamnije ružičaste boje, po boji bliže crnom, a po okusu bijelom vinu, kazao je Pantalon,a Šulentić se složila kako su važne edukacije.
– Naš posao je zaista težak i zahtjevan, ali ovo je najljepši dio našeg posla. Družimo se i upoznajemo s različitim ljudima i dijelimo naša iskustva pa i probleme s kojima se susreću vinari. Čast mi je da vinarija Degarra predstavlja svoja vina na ovom festivalu, istaknula je Šulentić.
Nakon radionice na rivi je održan i sajam otočnih proizvoda, gastronomski kutak zadarskog kuhara Tomislava Karamarka dok su brojne Neviđanke spremale domaće slastice – frite za sve posjetitelje festivala.
Bogati program koji spaja tradiciju, kulturu i gastronomiju otoka Pašmana u Neviđanima bio je popraćen i koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade.
Program
Sljedećih dana festival nudi bogat program za sve uzraste. Danas je u Pašmanu na programu radionica rekreacijske animacije za djecu, koja uključuje tradicionalne sportske i natjecateljske aktivnosti, a početak je zakazan za 19:30 sati. Sutra će se u Dobropoljani održati radionica »Argonauta – problemi plastike u oceanu« s početkom u 19 sati. Ova radionica će osvijestiti djecu o važnosti očuvanja okoliša i smanjenja plastike u moru. Kazališni program festivala započet će u nedjelju, 28. srpnja, s predstavom kazališne družine Ritam Igre »Roko i Cicibela – kraj«, koja će se održati u Neviđanima s početkom u 20:30 sati. Lutkarska predstava za djecu pod nazivom »Mravoljupci« održat će se u ponedjeljak, 29. srpnja, u Mrljanima s početkom u 20:30 sati. Završni dan festivala, utorak, 30. srpnja, obilježit će sajam otočnih proizvoda i koncert klape Cambi u Ždrelcu. Sajam će započeti u 20:30 sati, a nakon njega nastupa klapa.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE