Foto: ANDREJ BRAŠNJIĆ
Sajam s najljepšim pogledom na zadarski akvatorij vratio se na vidikovac Kamenjak u svom 12. izdanju. »Luka i igara« bilo je tako napretak, kao i posjetitelja, koji ne propuštaju priliku da uživaju u tradicijskim igrama, suvenirima, te gastronomiji.
Sajam »Luka i igara« nezaobilazna je ljetna manifestacija u Parku prirode Vransko jezero, koja okuplja ljubitelje prirode, a koji slavi lokalnu baštinu, običaje i igre iz starih vremena, uz puno pjesme i plesa, degustacije autohtonih specijaliteta i raznovrsnu ponudu domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova.
Antonija Čirjak iz Vrane pak u svom selu uzgaja mnoštvo voća, koje posjetiteljima Parka i prodaje u kampu Crkvine na svom štandu.
– Već sam se udomaćila ovdje na Kamenjaku, a moje je voće uvijek privlačno posjetiteljima, naročito jer je domaće i nije prskano, objasnila nam je Čirjak.

Zabavne aktivnosti
Manifestacija je osmišljena s ciljem promicanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda, očuvanja tradicijske baštine, običaja i starih igara Bukovice i Ravnih kotara te povezivanja zajednice kroz kulturu i zabavu na otvorenom.
Na Sajmu je tridesetak izlagača iz svih mjesta koja okružuju Park prirode Vransko jezero ponudilo posjetiteljima plodove svog rada – od meda, maslinovog ulja, sira, pancete, pekmeza, slanih inćuna, suhih smokava i smokvenjaka, voća i povrća, suhih grahorica, rešti luka i kapule, pa sve do prirodne kozmetike i ručno rađenog nakita i suvenira.
Dino Čudina iz Pakoštana bavi se proizvodnjom i preradom sezonskog voća i povrća, a na Kamenjaku je treću godinu zaredom.
– Bazirali smo se na proizvodnji džemova i zimnice, s kojima smo već i osvojili nagrade na natjecanjima, tako da nam dodatno se predstaviti na ovakvom okupljanju jako dobro dođe, poručio je.
Za najmlađe se održalo nekoliko zabavnih aktivnosti – utrka s jajima u žlici, radionica izrade predmeta od crvene gline, razne likovne radionice, a najviše veselja i smijeha ponovno je izazvala alka u karijoli, u kojoj rado sudjeluju ekipe svih uzrasta.
Na sajmu se, kao i svake godine, okupilo mnoštvo izlagača, među kojima i OPG Mate Gašpar. Gospođa Antonija tako je donijela domaćeg slanog i slatkog prisnaca te kruha pečenog ispod peke.
– Već smo prošle godine bili, ovo je jako lijep ambijent, te smo se rado vratili, dodala je.
Ono što je najznačajnije oko sajma je izlaganje autohtonih proizvoda kraja. Ljudi su ovo prepoznali kao mjesto gdje doista mogu vidjeti autohtone proizvode lokalnih OPG-ova koji se nalaze u samoj blizini Vranskog jezera.

Čuvanje običaja
Žitelji vranskoga kraja ponosno od zaborava čuvaju svoje narodne običaje. Značajne prigode obilježavaju pjesmom i plesom, uz pripremu tradicijskih specijaliteta iz recepata prenošenih s koljena na koljeno.
– Iz Banjevaca smo došli ponuditi naše domaće proizvode – ulje, ljutiku, bob, ćičvardu, te češnjak, koji najviše i proizvodimo. Nema problema prodati ga, jer ima dugo trajanje, kazala je Divna Savić, dodavši kako se isplati uzgajati češnjak. Posla oko njega, kaže, ima, ali oko Vranskog su jezera savršeni uvjeti za njegov uzgoj.
Organizatorima iz PP-a Vransko jezero zato je jedan od najvažnijih segmenata ove manifestacije upravo da lokalni stanovnici imaju korist od života uz jezero, te da i samo jezero ima korist od stanovništva u smislu održivog upravljanja lokalnim područjem, s posebnim naglaskom na ekološku poljoprivredu koja je sve izraženija u ovom kraju.
Šime Mršić, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero tim je povodom kazao kako je ovo prilika da se bolje upoznaju turisti i lokalno stanovništvo u naseljima oko Vranskog jezera.
– Posebno ističemo našu gastro ponudu, s prisnacom kao predvodnikom tradicijske baštine, a naravno i poljoprivredne proizvode, prvenstveno češnjak, koji je jako poznat i bogat rodom u ovom kraju. Jedan se dio uzgaja na samom području parka, što svakako želimo povećati u smjeru ekološke i održive proizvodnje. Djelomično poljoprivrednike našim edukacijama i usmjeravamo na tom putu. Prostor je ovo koji je uvijek popularan kod izlagača, koji nam se, kao i posjetitelji, redovito vraćaju, kazao je Mršić, jer već se od samog otvorenja manifestacije na vidikovcu okupilo mnoštvo posjetitelja.
Gastro zvijezda i ovog je ljeta bio ravnokotarski prisnac, najpoznatije jelo zadarskog zaleđa. On se pravi na razne načine, može se koristiti kozji, ovčji ili kravlji sir, ali bit je u tome da se stavi pod peku, a ljudi većinom rade ono što im je lakše. Osim prisnaca, na svakom je štandu visio i domaći luk – češnjak, koji je neizostavni ukras ove manifestacije.

najnovije
najčitanije
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Hrvatska
DOZNAJE SE NA SUDU
Dvojac osumnjičen za palež Vjesnikovog nebodera ostaje u pritvoru
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!