Foto: ANDREJ BRAŠNJIĆ
Sajam s najljepšim pogledom na zadarski akvatorij vratio se na vidikovac Kamenjak u svom 12. izdanju. »Luka i igara« bilo je tako napretak, kao i posjetitelja, koji ne propuštaju priliku da uživaju u tradicijskim igrama, suvenirima, te gastronomiji.
Sajam »Luka i igara« nezaobilazna je ljetna manifestacija u Parku prirode Vransko jezero, koja okuplja ljubitelje prirode, a koji slavi lokalnu baštinu, običaje i igre iz starih vremena, uz puno pjesme i plesa, degustacije autohtonih specijaliteta i raznovrsnu ponudu domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova.
Antonija Čirjak iz Vrane pak u svom selu uzgaja mnoštvo voća, koje posjetiteljima Parka i prodaje u kampu Crkvine na svom štandu.
– Već sam se udomaćila ovdje na Kamenjaku, a moje je voće uvijek privlačno posjetiteljima, naročito jer je domaće i nije prskano, objasnila nam je Čirjak.

Zabavne aktivnosti
Manifestacija je osmišljena s ciljem promicanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda, očuvanja tradicijske baštine, običaja i starih igara Bukovice i Ravnih kotara te povezivanja zajednice kroz kulturu i zabavu na otvorenom.
Na Sajmu je tridesetak izlagača iz svih mjesta koja okružuju Park prirode Vransko jezero ponudilo posjetiteljima plodove svog rada – od meda, maslinovog ulja, sira, pancete, pekmeza, slanih inćuna, suhih smokava i smokvenjaka, voća i povrća, suhih grahorica, rešti luka i kapule, pa sve do prirodne kozmetike i ručno rađenog nakita i suvenira.
Dino Čudina iz Pakoštana bavi se proizvodnjom i preradom sezonskog voća i povrća, a na Kamenjaku je treću godinu zaredom.
– Bazirali smo se na proizvodnji džemova i zimnice, s kojima smo već i osvojili nagrade na natjecanjima, tako da nam dodatno se predstaviti na ovakvom okupljanju jako dobro dođe, poručio je.
Za najmlađe se održalo nekoliko zabavnih aktivnosti – utrka s jajima u žlici, radionica izrade predmeta od crvene gline, razne likovne radionice, a najviše veselja i smijeha ponovno je izazvala alka u karijoli, u kojoj rado sudjeluju ekipe svih uzrasta.
Na sajmu se, kao i svake godine, okupilo mnoštvo izlagača, među kojima i OPG Mate Gašpar. Gospođa Antonija tako je donijela domaćeg slanog i slatkog prisnaca te kruha pečenog ispod peke.
– Već smo prošle godine bili, ovo je jako lijep ambijent, te smo se rado vratili, dodala je.
Ono što je najznačajnije oko sajma je izlaganje autohtonih proizvoda kraja. Ljudi su ovo prepoznali kao mjesto gdje doista mogu vidjeti autohtone proizvode lokalnih OPG-ova koji se nalaze u samoj blizini Vranskog jezera.

Čuvanje običaja
Žitelji vranskoga kraja ponosno od zaborava čuvaju svoje narodne običaje. Značajne prigode obilježavaju pjesmom i plesom, uz pripremu tradicijskih specijaliteta iz recepata prenošenih s koljena na koljeno.
– Iz Banjevaca smo došli ponuditi naše domaće proizvode – ulje, ljutiku, bob, ćičvardu, te češnjak, koji najviše i proizvodimo. Nema problema prodati ga, jer ima dugo trajanje, kazala je Divna Savić, dodavši kako se isplati uzgajati češnjak. Posla oko njega, kaže, ima, ali oko Vranskog su jezera savršeni uvjeti za njegov uzgoj.
Organizatorima iz PP-a Vransko jezero zato je jedan od najvažnijih segmenata ove manifestacije upravo da lokalni stanovnici imaju korist od života uz jezero, te da i samo jezero ima korist od stanovništva u smislu održivog upravljanja lokalnim područjem, s posebnim naglaskom na ekološku poljoprivredu koja je sve izraženija u ovom kraju.
Šime Mršić, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero tim je povodom kazao kako je ovo prilika da se bolje upoznaju turisti i lokalno stanovništvo u naseljima oko Vranskog jezera.
– Posebno ističemo našu gastro ponudu, s prisnacom kao predvodnikom tradicijske baštine, a naravno i poljoprivredne proizvode, prvenstveno češnjak, koji je jako poznat i bogat rodom u ovom kraju. Jedan se dio uzgaja na samom području parka, što svakako želimo povećati u smjeru ekološke i održive proizvodnje. Djelomično poljoprivrednike našim edukacijama i usmjeravamo na tom putu. Prostor je ovo koji je uvijek popularan kod izlagača, koji nam se, kao i posjetitelji, redovito vraćaju, kazao je Mršić, jer već se od samog otvorenja manifestacije na vidikovcu okupilo mnoštvo posjetitelja.
Gastro zvijezda i ovog je ljeta bio ravnokotarski prisnac, najpoznatije jelo zadarskog zaleđa. On se pravi na razne načine, može se koristiti kozji, ovčji ili kravlji sir, ali bit je u tome da se stavi pod peku, a ljudi većinom rade ono što im je lakše. Osim prisnaca, na svakom je štandu visio i domaći luk – češnjak, koji je neizostavni ukras ove manifestacije.

najnovije
najčitanije
Novosti
halo inspektore
Isti proizvod u Austriji košta 60, a u Hrvatskoj120 eura: “Netko nas ozbiljno vara i vuče za nos”
Zadar
koncert na višnjiku
Još jedan koncert za pamćenje: Thompson i večeras napunio Višnjik
Novosti
obavezno usmrćivanje
Nakon svinja, na red došle ovce i koze: Kuga malih preživača prvi put potvrđena u Hrvatskoj
Kultura
Prorokova škrinja
Nebojša Gunjević predstavio novi višeslojni roman u kojem je Zadar puno više od kulise
Crna Kronika
smrtni slučaj
79-godišnjak smrtno stradao u požaru vikendice: Vatra progutala kat kuće i krovište
Zadar
POSLAO PORUKU
Na kraju zadarskog koncerta Thompson održao govor: ‘Onaj tko ne izlazi na izbore, nije ga briga za Hrvatsku’
Zadar
špica
Kalelarga kao modna pista: Pogledajte tko je privlačio poglede ove subote
Hrvatska
JAVNO SAVJETOVANJE
Zabrana prodaje stana od 35 godina mnogima je preduga, građani imaju niz primjedbi…
Županija
ZLATNA LUKA
Vijeće hoće smijeniti direktoricu sukošanske komunalne tvrtke kojom je načelnik Vanjak – zadovoljan
Zadar
PORAST