Foto: Mate Komina
S ciljem što bolje prezentacije proizvoda lokalnih OPG-ovaca, ali i prezentacije svoje turističke destinacije na eno-gastro tržištu, u Sukošanu se već treću godinu za redom održao “Festival pršuta i vina”. Dobra likarija za vruće dane i tople noći tako su i ove godine bili ponajbolji dalmatinski pršuti, taman dovoljno slani da malo uravnoteže toplinom izučeni tlak i savršeno ohlađena vina koja su pristigla iz cijele Hrvatske. Glavni je sukošanski trg tako ponovno vrvio posjetiteljima, koji su u redu spremno čekali na svoje delicije. Osim toga, za gastronomsku su se ponudu pobrinule i marljive žene KUD-a “Zlatna luka” i domaći catering “Piazza”.

Foto: Mate Komina
U sridu
Dobrila Dević, direktorica Turističke zajednice Općine Sukošan tako nam je kazala kako je, ovaj festival koji je naslijedila na direktorskoj poziciji, počeo inicijativom mještanina Denisa Protića.
– Na festival su stigli vinari iz cijele Hrvatske, velika ih je većina s nama od početka, a ove smo godine pozvali i istarske vinare. Temelj festivala su naravno domaći obrtnici i OPG-ovci, a atmosfera je odlična. “Win – win” za nas i za naše izlagače, koji imaju priliku još se bolje promovirati i prodati svoje proizvode. Eno – gastro turizam odavna je prepoznat na ovom području, jer svatko voli uživati u dobroj hrani i piću. Naša brudetijada, koja se održava 24. kolovoza, već ima svoj kultni status, jer natječu se majstori iz cijele Dalmacije. U Debeljaku se i ove godine održava fešta od makaruna i šalše, najavila je Dević, dodavši kako turističko ljeto prolazi – odlično.

Dobrila Dević, direktorica Turističke zajednice Sukošan i Denis protić, idejni začetnik “Festivala pršuta i vina”/Foto: Mate Komina
– Što se tiče same špice, promet je porastao za oko 12 posto, a do kraja lipnja za oko 25 posto, dodala je Dević, rekavši kako je “Festival pršuta i vina” dobar “poguranac” domaćim izlagačima da izađu iz svoje zone komfora i bolje se javno predstave.
Denis Protić, od koga je i krenula ideja festivala, kazao nam je kako su mještane i goste željeli upoznati s najpoznatijim proizvodima dalmatinskih polja i sušnica.

Foto: Mate Komina
– Ove smo godine program proširili na maslinova ulja i druge domaće proizvode, što je samo potvrdilo izvrstan status ovog festivala koji smo izgradili u samo tri godine. Čim su nas zadarski vinari sami počeli ispitivati da li će ga i kada ove godine biti, znali smo da smo pogodili u sridu, dodao je Protić.

Foto: Mate Komina
Od domaćih snaga na festivalu svoja su vina predstavili iz OPG-a Dević, koji ipak primat ima na uzgoju maslina i proizvodnju ulja, no ne zapostavljaju ni svoja vina.

Jake snage šampionskog “Ker – Vina”/Foto: Mate Komina
“Kinder surprise”
– Donijeli smo svoju maraštinu, rose od plavine i crno vino sorte couvee. Imamo mali vinograd u Sukošanu, a nešto grožđa i kupimo od okolnih vinogradara. OPG Dević je zapravo više baziran na maslinovo ulje, imamo velike površine pod maslinama, a i sadimo mlade nasade. Na festivalu smo iz prijateljstva s organizatorima, jer smo rijetki sukošanski vinari, kazao nam je Stjepan Dević.

Stjepan Dević izložio je svoja vina sukošanskih vinograda/Foto: Mate Komina
Domaće su snage predstavljali i iz OPG-a Marko Grdović s kolekcijom domaćih vina.
– Ovo je obiteljski posao kojim se već godinama bavimo. Vinogradi su nam u Sukošanu i nastavljamo tradiciju koju su započeli naši stari. Dio smo festivala od samog njegovog početka, kazala nam je Lucija Grdović.

Štand domaćeg sukošanskog OPG – a “Marko Grdović”/Foto: Mate Komina
Svoja su vina u Sukošan stigli predstavit i istarski vinari.
– Prvi smo put u Sukošanu. Manifestacija je dobro organizirana i dobro se troši. Došli smo samo s dijelom asortimana i brzo se ispija, kazao nam je Alfredo Cosetto.

Do Sukošana je potegnuo i istarski vinar Alfredo Cosetto/Foto: Mate Komina
Najveći je red naravno bio za domaće dalmatinske pršute, bez kojih nema dobre fešte uz more. Hrvoje Butić iz zemuničke pršutane “Butić” tako nam je kazao kako su ove godine zadovoljni svojim proizvodima. Pršut je kaže kao “kinder jaje” – nikad ne znaš to te čeka kad u njega zarežeš.

Foto: Mate Komina
– Jake zime nije bilo, ali uvjeti u pršutani su stabilni, tako da godina, koliko se god činila toplom, nije bila grozna. Nama je vlaga zapravo najvažnija. Oko tri tisuće komada godišnje naša je prosječna proizvodnja, a, iako smo mala obiteljska pršutana, problema s prodajom i distribucijom nemamo. U Dalmaciji nikada ne fali potražnje za dobrim pršutom, tako da sve brzo prodamo u kombinaciji suradnje s ugostiteljima i izravna prodaje na seljačkim tržnicama, naglasio je Butić, zaključivši kako svaka pršutana radi u svojoj posebnoj mikroklimi, što utječe na krajnji proizvod.

Hrvoje Butić iz pršutane “Butić”/Foto: Mate Komina
najnovije
najčitanije
Novosti
DJELO VANDALA
Tito ostao bez glave
Crna Kronika
kriminalistička istraga
Muškarac (49) u Benkovcu ukrao katalizator, a djevojka (20) u Zatonu pumpu za vodu
Crna Kronika
POLICIJA IMALA POSLA
Pijani muškarac radio nered na Adventu, a žena opljačkala trgovinu na Bulevaru
Sport
ATLETSKA UTRKA
Sportski događaj koji spaja atletiku i biciklizam dogurao do 28. izdanja
Crna Kronika
Tragedija
Ubijena žena je majka troje djece, a uz to je bila i trudna
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!