Foto: Mate Komina
S ciljem što bolje prezentacije proizvoda lokalnih OPG-ovaca, ali i prezentacije svoje turističke destinacije na eno-gastro tržištu, u Sukošanu se već treću godinu za redom održao “Festival pršuta i vina”. Dobra likarija za vruće dane i tople noći tako su i ove godine bili ponajbolji dalmatinski pršuti, taman dovoljno slani da malo uravnoteže toplinom izučeni tlak i savršeno ohlađena vina koja su pristigla iz cijele Hrvatske. Glavni je sukošanski trg tako ponovno vrvio posjetiteljima, koji su u redu spremno čekali na svoje delicije. Osim toga, za gastronomsku su se ponudu pobrinule i marljive žene KUD-a “Zlatna luka” i domaći catering “Piazza”.
U sridu
Dobrila Dević, direktorica Turističke zajednice Općine Sukošan tako nam je kazala kako je, ovaj festival koji je naslijedila na direktorskoj poziciji, počeo inicijativom mještanina Denisa Protića.
– Na festival su stigli vinari iz cijele Hrvatske, velika ih je većina s nama od početka, a ove smo godine pozvali i istarske vinare. Temelj festivala su naravno domaći obrtnici i OPG-ovci, a atmosfera je odlična. “Win – win” za nas i za naše izlagače, koji imaju priliku još se bolje promovirati i prodati svoje proizvode. Eno – gastro turizam odavna je prepoznat na ovom području, jer svatko voli uživati u dobroj hrani i piću. Naša brudetijada, koja se održava 24. kolovoza, već ima svoj kultni status, jer natječu se majstori iz cijele Dalmacije. U Debeljaku se i ove godine održava fešta od makaruna i šalše, najavila je Dević, dodavši kako turističko ljeto prolazi – odlično.
– Što se tiče same špice, promet je porastao za oko 12 posto, a do kraja lipnja za oko 25 posto, dodala je Dević, rekavši kako je “Festival pršuta i vina” dobar “poguranac” domaćim izlagačima da izađu iz svoje zone komfora i bolje se javno predstave.
Denis Protić, od koga je i krenula ideja festivala, kazao nam je kako su mještane i goste željeli upoznati s najpoznatijim proizvodima dalmatinskih polja i sušnica.
– Ove smo godine program proširili na maslinova ulja i druge domaće proizvode, što je samo potvrdilo izvrstan status ovog festivala koji smo izgradili u samo tri godine. Čim su nas zadarski vinari sami počeli ispitivati da li će ga i kada ove godine biti, znali smo da smo pogodili u sridu, dodao je Protić.
Od domaćih snaga na festivalu svoja su vina predstavili iz OPG-a Dević, koji ipak primat ima na uzgoju maslina i proizvodnju ulja, no ne zapostavljaju ni svoja vina.
“Kinder surprise”
– Donijeli smo svoju maraštinu, rose od plavine i crno vino sorte couvee. Imamo mali vinograd u Sukošanu, a nešto grožđa i kupimo od okolnih vinogradara. OPG Dević je zapravo više baziran na maslinovo ulje, imamo velike površine pod maslinama, a i sadimo mlade nasade. Na festivalu smo iz prijateljstva s organizatorima, jer smo rijetki sukošanski vinari, kazao nam je Stjepan Dević.
Domaće su snage predstavljali i iz OPG-a Marko Grdović s kolekcijom domaćih vina.
– Ovo je obiteljski posao kojim se već godinama bavimo. Vinogradi su nam u Sukošanu i nastavljamo tradiciju koju su započeli naši stari. Dio smo festivala od samog njegovog početka, kazala nam je Lucija Grdović.
Svoja su vina u Sukošan stigli predstavit i istarski vinari.
– Prvi smo put u Sukošanu. Manifestacija je dobro organizirana i dobro se troši. Došli smo samo s dijelom asortimana i brzo se ispija, kazao nam je Alfredo Cosetto.
Najveći je red naravno bio za domaće dalmatinske pršute, bez kojih nema dobre fešte uz more. Hrvoje Butić iz zemuničke pršutane “Butić” tako nam je kazao kako su ove godine zadovoljni svojim proizvodima. Pršut je kaže kao “kinder jaje” – nikad ne znaš to te čeka kad u njega zarežeš.
– Jake zime nije bilo, ali uvjeti u pršutani su stabilni, tako da godina, koliko se god činila toplom, nije bila grozna. Nama je vlaga zapravo najvažnija. Oko tri tisuće komada godišnje naša je prosječna proizvodnja, a, iako smo mala obiteljska pršutana, problema s prodajom i distribucijom nemamo. U Dalmaciji nikada ne fali potražnje za dobrim pršutom, tako da sve brzo prodamo u kombinaciji suradnje s ugostiteljima i izravna prodaje na seljačkim tržnicama, naglasio je Butić, zaključivši kako svaka pršutana radi u svojoj posebnoj mikroklimi, što utječe na krajnji proizvod.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.