![[FOTO] Petrčane ugostile najbolje hrvatske stručnjake za hranu i vino](https://www.zadarskilist.hr/wp-content/uploads/2023/03/WineEnoGastro-festival_LJ-4-792x495.jpg)
Foto: Luka Jeličić
Wine Eno Gastro Vip Event u organizaciji Dantesa Begića i njegovih suradnika još je jednom ugostio najbolje hrvatske stručnjake za hranu i vino. Bogata domaća i autohtona eno – gastro ponuda jedan je od najčvršćih temelja domaćeg turizma. Gastronomske su manifestacije iznimno važan i rastući dio kako turističke, tako i poslovne industrije, jer proizvođačima, distributerima i ugostiteljima omogućavaju da se susretnu na jednom mjestu i rasprave sve potencijalne oblike suradnje.
Svijetla budućnost eno – gastro scene
Jedan je od najbrže rastućih segmenata turizma i razlog zašto sve više turista posjećuje Hrvatsku. Promocija lokalnih proizvođača u sklopu ovog događanja ima tradiciji dugu 7 godina, kojom slave kulturu hrane, vina i ugostiteljstva.
Begić je stoga naglasio kako je podrška proizvođača najvažnija za uspjeh ovakvog pothvata.
– Izlagači i stručnjaci u ugostiteljstvu tu su radi svih onih koji cijene kvalitetu usluge i proizvoda. Puno sam pričao, ali i učio dok smo pripremali ovo događanje, tako da riječ sada prepuštam znalcima, kazao je Begić i dodao kako je cilj ovog projekta lokalnu eno – gastronomiju podići na višu razinu.
– Kako bi čim prije podigli kvalitetu proizvoda i usluga koje nudimo važno je proizvođačima hrane i vina i njihovim potencijalnim poslovnim partnerima dati čim više prilika da se susreću, surađuju i upoznaju jedni s drugima. Faktor povezivanja ono je što želimo istaknuti u turizmu, jer se rijetko tko na ovaj način i u ovom obimu upusti u ovako velik projekt promocije i 2B2 povezivanja, dodao je Begić, kazavši kako ovaj projekt pred sobom ima dugu i svijetlu budućnost.
– Sama je zadarska regija bogata prilikama i kvalitetama, koje određeni proizvođači još uvijek ne prepoznaju dovoljno, te ne rade dovoljno na kvalitetnoj promociji. U budućnosti težimo ova sedmogodišnju avanturu i dalje razvijati. Kroz edukacije, prezentacije i promocije nastojimo pomoći zadarskim proizvođačima i ugostiteljima kako bi napokon izašli iz svojih dvorišta, poručio je Begić, istaknuvši kako su sva bogatstva zadarske regije predstavljena i kroz cooking show s chefom Sašom Beganom, koji je pripremao delicije koje su kasnije sljubljivane s najboljim vinima, kako bi ugostitelji vidjeli kako se sljubljuju hrana i vino.
Predvodnici u marikulturi
Među mnogobrojnim izlagačima koji su se predstavili na susretu, impresionirala nas je ponuda tvrtke “MarFish”, koja jadranske brancine u premium segmentu tretira starom japanskom metodom ikejime.
– Brancine ubijamo tehnikom ikejime, koja se sastoji od najhumanijeg načina usmrćivanja ribe. Stara je preko 350 godina, a njime se riba paralizira i ispušta joj se krv, kazao nam je Željko Martinović, istaknuvši kako su se na eventu odlučili predstavili dry – age brancin star 15 dana, koji nije ničim tretiran. Blagodat ikejime je da riba nakon postupka više nema riblji okus i miris.
– Što je starija, to je bolja. Ovom metodom i načinom konzerviranja prestajemo s mišljenjem da je samo friška riba kvalitetna. Japanci ikejime metodom čuvaju svježinu ribe, a inače ju koriste na tuni i plavoj ribi. U europskoj je marikulturi na bijeloj ribi taj proces nepoznat, te smo mi jedini koji ga primjenjuju na bijeloj ribi, što su vrlo brzo prepoznali gastronomski stručnjaci i vrhunski chefovi. Naša je riba u svim relevantnim restoranima, jer nudimo jedinstven okus i aromu ribe, kazao nam je Martinović.
Učenici Srednje škole Plitvička jezera predstavili su se s bogatom paletom domaćih specijaliteta, kao što je čvarkuša i plitvička štrudla.
– Jedna smo od rijetkih škola u kojoj stalno raste interes za upis ugostiteljskih zanimanja, na što smo ponosni. Radimo u modelu jedinstvenog sustava obrazovanja u kojem djeca provode više vremena na praksi nego u školi, zbog čega nam je važno predstaviti se na što više ovakvih okupljanja. Mala smo škola i vrlo brzo popunimo upisne kvote, te s ponosom ističemo da u našem kraju turistička tradicija cvijeta i prenosi se s koljena na koljeno. Puno učenika već na samim ovakvim predstavljanjima dobije posao, jer znaju kako dobro iskoristiti priliku da se promoviraju u najboljem svijetlu, kazala nam je ravnateljica Željka Brozović, dodavši kako njih još uvijek nije zahvatila epidemija pada broja učenika u ugostiteljskim zanimanjima.

Luka Jeličić
– Puno pažnje posvećujemo dobrom marketingu i promociji ugostiteljstva, kako bi kod djece razbili zablude koje možda imaju prema strukovnim zanimanjima, dodala je Brozović.
Mali dio bogatog asortimana
Ninska solana predstavila se s malim dijelom svoje bogate ponude, koja ne uključuje samo sol i proizvode sa solju, već i bogatu kozmetičku liniju. Predstavili su tako svoje najnovije proizvode – namaze od mlijeka i lješnjaka sa soli, smokvenjak s komoračem i cvijetom soli, te smokvenjak s narančom i cvijetom soli. Iz svog su bogatog asortimana, koji broj preko 250 proizvoda sa solju predstavili i kolačiće sa solju i začinskim biljem, maslinovo ulje i čokolade. Franckovi su vrsni barite posluživali jednu od najboljih kava koje će te ikada kušati, a posjetitelje eventa su upoznali i s osnovnim koracima u izradi dobre šalice kave, kao i njezinim posebnostima i okusima.
Zdravko Barać iz Ministarstva poljoprivrede u svom je govoru istaknuo kako je Begić uspio stvoriti živu platformu za razmjenu znanja i iskustva stručnjaka i proizvođača.
– Kvaliteta usluge i dostupnost domaćih proizvoda i vina važan su dio našeg gospodarstva i turističke prepoznatljivosti. Sustav kvalitete vina i poljoprivrednih proizvoda dokazuje i činjenica da je dalmatinska janjetina 40 hrvatski proizvod zaštićen na europskoj razini, naglasio je Barać.

Luka Jeličić
U postupku priznavanja su i komiški rogač i slavonska kobasica, a u postupku je registracije još 12 proizvoda. Hranu su pripremali chefovi Mate Orlić, Saša Began iz restorana Foša te Marko Lučić. Zahvaljujući pogodnim zemljopisnim i klimatskim uvjetima, uzgoj vinove loze i proizvodnja vina, u posljednjih su 10 – ak godina sve uspješniji, a Zadarska županija sve poznatija kao enološka destinacija.
Ovakva su događanja dodatna prilika i vrijednost za rast i razvoj poljoprivrede i turizma, ali i prilika za razmjenu iskustava
najnovije
najčitanije
Zadar
vrijedno poboljšanje
Nekoliko odjela zadarske bolnice dobilo nove operacijske lampe
Ostali sportovi
počast poginulom branitelju
Održan 34. brzopotezni šahovski turnir “Memorijal Franka Lisice”
Svijet
poruka premijera
Prethodna američka pomoć neće biti uključena u sporazum o mineralima
Košarka
nba doigravanje
Bucksi na korak do ispadanja, teška ozljeda Lillarda
Županija
biogradska tvrtka
Ilirija u potrazi za konobarom
Zadar
GODINA JUBILEJA
FOTO Održana središnja proslava Jubilejske godine, donosimo veliku fotogaleriju
Zadar
NE SKRIVA NEZADOVOLJSTVO
‘TO NIJE PRAVEDNO’ Građanin ogorčen zbog cijena stanova u Zadru: ‘Vlasnici iskorištavaju priliku…’
Scena
ODUŠEVLJENI SILVIJOM
Gledatelji Braka na prvu puni hvale za Zadranku: ‘Silvija je žena baš onakva kako treba biti…’
Košarka
MARKO BUTIĆ
VIDEO Bivši vođa Tornada o zlatnim danima zadarskog sporta: ‘Košarka je u Zadru doručak, ručak i večera’
Scena
OGLAS NA FACEU