Subota, 29. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

[FOTO] FIŠIJADA U BENKOVCU Na tradicionalnoj manifestaciji okupilo se 30-ak ekipa: 'Fino se družimo...'

Autor: Antonia Vodan

26.06.2024. 19:00
[FOTO] FIŠIJADA U BENKOVCU Na tradicionalnoj manifestaciji okupilo se 30-ak ekipa: 'Fino se družimo...'

Foto: MISLAV KLANAC



Tko se našao u Benkovcu 25. lipnja u večernjim satima, lako bi pomislio da je zalutao u slavonski kraj. Gdje god pogled seže, dominiraju kotlići na stalku pod kojima gori lagana vatra, dok se miris tople juhe širi ulicom. Možda ne biste očekivali gostiti se fiš – paprikašem usred Dalmatinske zagore, no upravo je ovaj slavonski specijalitet ono što ćete pronaći na benkovačkoj Ravnokotarskoj fišijadi. Ravnokotarski fiš ipak ne iznenađuje, ako se sjetimo da je u blizini Vransko jezero, najveće jezero u Lijepoj Našoj, koje obiluje slatkovodnom ribom.


Naravno, kako je ipak riječ o kontinentalnoj kuhinji, pozvali su Kotarci u goste i prijatelje iz Slavonije, a s njima su snage u pripremanju fiša odmjerili i Dalmatinci i Baranjci.


Jedinstvena destinacija


Benkovačka fišijada ima dugu tradiciju, budući da se u Ravnim kotarima fiš krčka već 19. godinu za redom.




– Ovo je 19. po redu Ravnokotarska fišijada, manifestacija koja se organizira za promociju slatkovodne ribe. Tu je Vransko jezero u blizini. Želimo pokazati gostima, domaćim i stranim, kako Hrvatska raspolaže s puno baštine na tako malom prostoru pa se tako može naći i slatkovodna riba usred Dalmacije. Ravni kotari su sami po sebi specifični, a mi nastojimo našim manifestacijama promovirati nešto novo, nešto drugačije. Već godinama to uspijevamo i uspjeli smo Ravne kotare pozicionirati kao jedinstvenu destinaciju. Imamo tridesetak ekipa: desetak ekipa iz Slavonije i desetak ekipa iz Dalmacije. Biramo najbolje: prvo, drugo, treće mjesto. Dijelimo i nagrade. Imamo tamburaški sastav iz Belišća Berde bend koji su jedan od najpoznatijih tamburaških sastava u Hrvatskoj. Oni su garancija dobre fešte i zabave, izjavio je Vanja Čvrljak, direktor TZ-a Ravni kotari koji je organizator fišijade.


Premda je u prvom planu dobro druženje uz još bolju hranu, i stručni žiri i kuhari zadatku pripremanja fiša pristupaju vrlo ozbiljno i profesionalno. Na snazi su stroga pravila kojih se treba držati kako bi se osigurali jednaki uvjeti za sve natjecatelje. Organizator osigurava tri i pol kilograma očišćene slatkovodne ribe ujednačene kvalitete, vodu i drva za vatru. Prema vlastitom domaćem receptu, natjecatelji sami osiguravaju začine i dodatke, a potrebno je imati i vlastiti kotlić, ne manji od deset litara, te nogare. Ekipama je zabranjeno dodavati svoju donesenu ribu te smanjivati količinu vode od tri i pol litre. Po završetku kuhanja, a neposredno prije ocjenjivanja, natjecatelji su dužni u pokazne zdjelice izvaditi isključivo komad šarana i juhu. Uzorci se potom ocjenjuju pod šifrom. Žiri, na čelu s iskusnim baranjskim ugostiteljem Arpadom Šipecom, prije donošenja krajnjeg suda, u obzir uzimaju boju fiša, gustoću, izgled ribe, okus i opći dojam.


Foto


Fišijada u Benkovcu


avatar

Snimio: Mislav Klanac


26.06.2024. 19:00

























Galerija

Foto: Mislav Klanac


Druženje prije svega


Dok suci budnim okom paze da se svi pridržavaju pravila, natjecatelji pripremaju svoje specijalitete, uvjereni da će upravo fiš prema njihovoj recepturi osvojiti titulu najboljeg.


Petar Zeman dio je ekipe koja dolazi iz Karina, a nakon osvojenog drugog i trećeg mjesta, uvjeren je da je napokon došlo vrijeme i za pobjedu.


– Pripremamo najbolji fiš, pobjednički fiš. Nas ima ovdje puno, oko deset. Ja sam iz Češke, ali inače ekipa je ovdje iz Karina. Došli smo da se prije svega veselimo, družimo i, naravno, pobijedimo. Pretprošle godine smo bili treći, prošle godine drugi, nema smisla ništa drugo nego nastaviti u tom smjeru i pobijediti. Četvrti put smo ovdje. Mi imamo svoju tajnu dobrog fiša, ali i puno vježbamo. Probat ćemo i što su drugi pripremili, da se znamo ravnati. Treba se probati tuđe da bismo nešto naučili i bili još bolji, rekao je Petar, dok je Slavonac Ivan istaknuo kako je dobra ekipa ključan »sastojak« za dobar fiš.


– Deset godina dolazimo već na fišijadu, osim one godine kad je bila korona, onda smo preskočili. Naša ekipa dolazi iz Narda i Valpova, šestero nas je. 2014. godine smo doselili ovdje iz Slavonije i sada održavao tradiciju kuhanja fiša u Dalmaciji. Svih ovih godina nam je bilo super, veselo, zafrkancija, tamburaši, dobar fiš, sve je tu! Ne smijem sve tajne otkriti, ali naš recept za dobar fiš je: dobra paprika, jaka vatra i dobri ljudi, izjavio je natjecatelj Ivan Špoljarić.


Braniteljski fiš


Fišijada je okupila i različite braniteljske udruge, između ostalih i članove UPHVO-a Zadarske županije.


– Naša ekipa je Udruga pripadnika HVO-a Zadarske županije, dakle pripadnici Hrvatskog vijeća obrane koji su trajno naseljeni u Zadarskoj županiji već 20 ili 30 godina. Došli smo dati svoj obol ovoj manifestaciji. Fino se družimo, bude nam lijepo. Prošle godine smo osvojili treće mjesto. Ove godine idemo na pobjedu, ali nadam se da nećemo završiti kao naša reprezentacija, govori uz smijeh branitelj Dragan Udovčić te napominje kako godinama dolazi na fišijadu zbog ugodnog društva i dobre atmosfere.


– Nas aktivnih članova inače ima 90, a ovdje nas ima 12. Glavni meštar od fiša je gospodin Željan Ilić koji je prošle godine osvojio treće mjesto. Mi smo ostali njemu potpora, a tu smo i da se družimo s drugim braniteljskim udrugama i ostalim pučanstvom. Ja 27 godina živim ovdje, uvijek dolazim na fišijadu i uvijek je lijepo, dobra atmosfera, zezamo se. Ostali dođu do nas pa sjednu, popiju pićence. Mi isto prošetamo pa nam dođe bend. Malo nama zasvira, malo drugima. Mali je grad, svi se znamo. Divna je ovo manifestacija, jedna od boljih u Benkovcu, zaključio je Dragan.


Premda su natjecatelji pažljivo čuvali svoje kulinarske tajne, recept za izvrstan provod je jasan: to je kombinacija domaćeg fiša, tamburaške pjesme i veselih ljudi.