Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

BOGAT PROGRAM

Fešta od sira u Kolanu nudi okus izvorne paške tradicije

Autor: Đurđa Baljak

21.08.2025. 20:26
Fešta od sira u Kolanu nudi okus izvorne paške tradicije


Povodom manifestacije »Fešta od sira – Dani sira i užance«, koja će se u Kolanu održati od 23. do 30. kolovoza, u Obrtničkoj komori Zadar održana je konferencija za medije. Na konferenciji su predstavljeni detalji programa, a okupljenima su se obratili predsjednica Udruge proizvođača paškog sira s otoka Paga Martina Pernar Škunca, direktor Turističke zajednice Zadarske županije Hrvoje Anić te načelnik Općine Kolan Šime Gligora.


Žive od sira


– Naša udruga se izborila za potporu za zaštićeni proizvod. Prvi put će zaštićeni proizvod u Hrvatskoj dobiti novčanu potporu, a nadamo se da će zahvaljujući toj potpori još veći broj proizvođača pristupiti certificiranju i učlaniti se u udrugu. Naime, samo oni koji imaju certifikat mogu koristiti oznaku izvrsnosti i prodavati sir pod imenom »paški sir«. Pravila su jasno određena od trenutka zaštite proizvoda i naša je želja da svi proizvođači s Paga budu certificirani i ujedinjeni u udruzi, kako bi svi imali jednaka prava koristiti naziv paškog sira. Ove godine stoga organiziramo i posebno predavanje na kojem će nam se pridružiti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, a naši će certificirani proizvođači imati priliku iz prve ruke doznati sve o dokumentaciji i postupcima, razjasniti sve nedoumice i razbiti mit da je cijeli proces kompliciran, istaknula je Pernar Škunca.


Nakon toga okupljenima se obratio i Hrvoje Anić istaknuvši jedinstvrni okus paškog sira.




– On je jednostavno neizostavni dio našeg ugostiteljstva. Vezano uz samu manifestaciju, ali i sve slične projekte, pokazala se važnost certificiranja i edukacije. Proizvođači, pa čak i oni koji još nisu članovi udruge, međusobno potiču jedni druge na kvalitetu, na mogućnost uključivanja i širenja na tržišta. To je od velike važnosti jer mnogi mali proizvođači, često obitelji, žive upravo od sira. Lijepo je vidjeti kada obitelji nastavljaju tradiciju i kada je jasno da se od toga može dostojno živjeti. Naravno, kada je riječ o paškom siru, važno je da ne može biti upitna njegova kvaliteta, poručio je Anić.


Dio identiteta


Šime Gligora, naglasio je značaj Fešte od sira za lokalnu zajednicu i njezine stanovnike.


– Manifestacija je dio šire strategije razvoja općine koja se nastoji afirmirati kao turistička destinacija s jasno definiranim ruralnim i poljoprivrednim identitetom. Fešta od sira u sebi nosi turistički, gastronomski, kulturni, tradicijski, gospodarski i edukacijski segment, što znači da ima višestruk utjecaj na cijelu našu općinu. Svake godine, s udrugom i Turističkom zajednicom, nastojimo napraviti novi iskorak. Posljednjih godina fešta je zauzela posebno značajnu ulogu među manifestacijama ne samo Zadarske županije, nego i šire. Od lani nosi oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda, što je još jedan pokazatelj njezina značaja, a drugu godinu zaredom održava se i pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, kao i resornih ministarstava – kulture, turizma i EU fondova. Općina Kolan je mala, broji oko 850 stanovnika, no istodobno ima više od 95 registriranih OPG-ova, što pokazuje da su proizvođači mlijeka i sira, upravo dio našeg identiteta. Ulažemo velike napore kako bismo zaštitili paški sir od krivotvorenja, standardizirali proizvodnju i sačuvali njegovo geografsko podrijetlo, naglasio je Gligora.


Vrhunac fešte s Danijelom


Program počinje 23. kolovoza u 9 sati radionicom filcanja vune »Čudesna nit« u Divljoj maslini. U 19 sati 25. kolovoza u Konobi Giardin na rasporedu je likovna radionica »Say Cheese & Paint«, a dan kasnije Marta Tuta pred knjižnicom polaznike uvodi u svijet crtanja na radionici »Umjetnost na zrnu soli«. Kotizacija za sve radionice iznosi 15 eura, a prijave se šalju na adresu [email protected].


U središtu festivalskog tjedna, 27. kolovoza od 20 sati u Sirani Gligora održat će se »Sir na sceni – kada se okus predstavi: kultura kušanja, serviranja i uživanja u siru«, a masterclass će voditi Marina Selak, uz kotizaciju od 20 eura.


Večer kasnije u Konobi Giardin u Girenici je »Gastro večer – UverSIRa«, uz kotizaciju od 50 eura. Vrhunac manifestacije je 29. kolovoza kada će od 19 sati na Trgu Tomislava u Kolanu započeti velika »Fešta od sira«, uz koncert Danijele Martinović. Posljednji dan, 30. kolovoza, rezerviran je za razgled Etnografske zbirke Kolan uz stručno vodstvo od 20 do 22 sata.