Subota, 15. ožujka 2025

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

poličnik

DANI MASLINOVOG ULJA Prvo izdanje manifestacije okupilo stručnjake i gastronome

Autor: Antonia Vodan

14.03.2025. 21:49
DANI MASLINOVOG ULJA Prvo izdanje manifestacije okupilo stručnjake i gastronome

Foto: Andrej Brašnjić



U Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku održana je prva manifestacija pod nazivom “Dani maslinovog ulja” u organizaciji Turističke zajednice područja Novigradsko more, Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Općine Poličnik, Općine Posedarje i Općine Novigrad.




Manifestacija je okupila maslinare s područja spomenutih općina, stručnjake, gastronome i ljubitelje maslinovog ulja s ciljem promocije kulture maslinarstva, razmjene znanja i uživanja u vrhunskim domaćim proizvodima.


Lokalni proizvođači


Ovom događaju prethodilo je prikupljanje uzoraka maslinovog ulja lokalnih proizvođača te njihova kemijska analiza. Nakon provedene analize, dobiveni su rezultati kakvoće ulja koji su potom i svečano objavljeni, dok su najuspjeliji maslinari prigodno nagrađeni.


Uoči dodjele priznanja dr. Ivica Vlatković, popularno znan i kao “meštar od maslinarstva” okupljenima je održao prigodno predavanje na temu utjecaja kvalitetnog maslinovog ulja na zdravlje i dobrobit konzumenata.




– Maslinovo ulje ne koristi se ciljano kao lijek za liječenje nekih bolesti, ali on je i lijek i začin i hrana. Maslinovo ulje, ako je svježe prerađeno i pravilno čuvano, sačuva sve svoje vrijednosti i ono je onoliko vrijedno koliko izgubi ili ne izgubi svojih dragocjenih sastojaka. Svakodnevno čujemo kako je netko umro od raka ili od infarkta, moždanog udara.





Zemlje koje redovito konzumiraju mediteransku prehranu, između ostalog maslinovo ulje, Grčka, Italija, Španjolska, na zadnjim su mjestima po stopi smrtnosti od malignih bolesti, primjerice raka debelog crijeva ili raka prostrate.


U Njemačkoj je ona dvostruko veća. Ta statistika ne vara, ona kaže da ima nečega u tome, izjavio je Vlatković te istaknuo na koje načine maslinovo ulje blagotvorno djeluje na zdravlje i vitalnost organizma.


Obiteljska tradicija


– Maslina u sebi sadrži fenolne spojeve, to je ono što mnogi naši ljudi ne vole, a trebali bi voljeti. Oni uzrokuju onaj reski, bolni osjećaj, gorčinu koju osjetimo kada gutamo svježe maslinovo ulje. To je ono što nas štiti. Maslina u sebi ima i sterole koji su nam važni zbog opekotina.


Mi ih sami stvaramo do dvadesete godine, a poslije ih moramo unositi maslinovim uljem. Tu su i klorofili koji su antioksidansi koji neutraliziraju kisikove vrste. Što god pojedemo to se oksidira u organizmu, a od oksidacije na kraju umremo jer se malo po malo naši organi troše u oksidativnim procesima.


Što više antioksidansa unesemo u sebe, to nam je proces starenja usporeniji. Što se kvalitetnije hranimo i što manje otrova unosimo, to je bolja mogućnost da se naš organizam održava vitalnim. Maslinovo ulje nam dođe kao protuotrov.



Također, korištenjem maslinovog ulja usporavamo procese neurodegerativne prirode koji uzrokuju demenciju, parkinsonovu i alzheimerovu bolest, kazao je Vlatković te objasnio kako su još stari Rimljani klasificirali kvalitetu ulja u nekoliko kategorija.


Najkvalitetnije ulje namijenjeno caru pravilo se od zelenih maslina ranih sorti; ulje dobiveno od prošaranih maslina bilo je namijenjeno aristokraciji; ulje trećeg reda namijenjeno građanstvu dobivalo se od crnih maslina, a najlošije ulje od palih ili crljivih maslina konzumirali su siromašni i robovi.


Tekuće zlato


– Svatko dan danas ima izbor što će napraviti sa svojim maslinama. Hoćete li robovsko ulje ili carevo ulje – izbor je na vama, zaključio je Vlatković.



Da proizvode tekuće zlato dostojno cara i aristokracije pokazali su lokalni maslinari koji su nagrađeni u više kategorija: brončana, srebrna te zlatna medalja.


Posebno priznanje za prva tri najbolja ekstradjevičanska maslinova ulja odnijeli su Zlatko Jurić (treće mjesto), Borislav Petrić (drugo mjesto), dok je ovogodišnji šampion zasigurno najmlađi maslinar ovih prostora, petnaestogodišnji Niko Buterin koji je otkrio kako radosno nastavlja obiteljsku tradiciju.


– Nisam očekivao prvo mjesto. Ova nagrada mi znači, prije svega, da se trud isplati. Cijela obitelj sudjeluje u procesu, od rezanja maslina do proizvodnje ulja.


To je naša obiteljska navika. Planiram nastaviti baviti se ovime, izjavio je pobjednik čiji trud dokazuje kako jedna od najvažnijih dalmatinskih kultura ima svjetlu budućnost.