Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

POTICAJI I BENEFITI

Zapošljavanje osoba s invaliditetom donosi dobrobit njima i poslodavcima

Autor: Đurđa Baljak

14.06.2024. 15:43
Zapošljavanje osoba s invaliditetom donosi dobrobit njima i poslodavcima

Foto: Mislav KlanacU suradnji s pravobraniteljem za osobe s invaliditetom i Društvom oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije održana je radionica na temu »Poticaji i benefiti zapošljavanja osoba s invaliditetom«. Radionica je sudionicima pružila priliku da se upoznaju s različitim aspektima zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao i s mjerama i mogućnostima koje su na raspolaganju kako bi se olakšao njihov pristup tržištu rada.


Pritom je poseban naglasak bio stavljen na prednosti koje poslodavci mogu ostvariti zapošljavanjem osoba s invaliditetom, kao i na poticaje koje za to pruža Republika Hrvatska.


Radionica se održala u prostoru Multimedijalne dvorane Gradske knjižnice Zadar, a sudjelovanje je bilo u potpunosti besplatno, a sve s ciljem poticanja razmjene iskustava i znanja, kao i pružanja odgovara na pitanja vezana uz zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom.
Program događanja je započeo uvodnom riječju predstavnice Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije i zamjenice pravobranitelja za osobe s invaliditetom Mire Pekeč-Knežević koja je istaknula važnost osvještavanja vrijednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i benefita koji dolaze uz to.


Poželjni zaposlenici


– U Zadar nas dovodi potreba da potaknemo veće zapošljavanje osoba s invaliditetom. Iako smo prije nekoliko godina organizirali slične skupove diljem Hrvatske, sada je vrijeme da u novom društvenom kontekstu ponovimo ono što smo tada govorili. Hrvatska ima veliki potencijal u osobama s invaliditetom, kojih je preko 600 tisuća. Među njima je mnogo onih s očuvanom radnom sposobnošću.


Često postoji predrasuda da osobe s invaliditetom ne mogu raditi ili da često idu na bolovanje, ali praksa poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom to demantira, istaknula je Pekeč-Knežević dodajući kako žele prenijeti poslodavcima poruku da su osobe s invaliditetom, kada posjeduju potrebna znanja i vještine, vrlo poželjni zaposlenici.


Država osigurava značajne poticaje koje poslodavci mogu ostvariti kada zapošljavaju osobe s invaliditetom, što se uglavnom odnosi na privatne poslodavce, ali isto tako i na one javne. No, kako ističe Pekeč-Knežević, praksa je posljednjih godina pokazala da privatni poslodavci sve više zapošljavaju osobe s invaliditetom, ne samo zbog poticaja nego zbog toga, kako navodi, da im se otvori put na otvoreno tržište rada.


– Naš cilj je da se osobe s invaliditetom u najvećoj mjeri zaposle na otvorenom tržištu rada. Uvođenjem inkluzivnog obrazovanja, danas imamo osobe s invaliditetom koje se obrazuju za konkretna zanimanja. Država je učinila mnogo u zakonodavnom i institucionalnom smislu kako bi uklonila prepreke koje su priječile put osobama s invaliditetom da se uključe na tržište rada.


Sada moramo u praksi implementirati ono što je dobro u zakonodavstvu, za što je Republika Hrvatska dobila i pohvale od UN-ovog odbora za osobe s invaliditetom, istaknula Pekeč-Knežević te dodala kako u tome veliku ulogu igraju i odgovorne službe za zapošljavanje, misleći pritom na Zavod za zapošljavanje i Centre za profesionalnu rehabilitaciju, koji osobama, bez obzira na vrstu invaliditeta, omogućavaju da pronađu svoje mjesto na tržištu rada.


Poticaji i subvenicije


U trenutnoj situaciji, kako ističe, osobe s invaliditetom su vrijedan društveni resurs koji nije dovoljno iskorišten.


– Zapošljavanje osoba s invaliditetom donosi vrijednosnost i dobrobit ne samo njima, nego i poslodavcima, ali i cijelom društvu. Zaposlenje je temeljno ljudsko pravo koje predstavlja preduvjet za ostvarivanje svih drugih prava.


To nije samo prilika za zarađivanje za život, već prilika za samoostvarenje i osobni razvoj, istaknula je Pekeč-Knežević, kazavši kako kroz ovakvu radionicu imaju za cilj upravo upoznati nove poslodavce s mogućnostima koje postoje prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom.


Okupljeni su tako imali priliku poslušati predavanje na temu »Rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom« koje je održala predstavnica Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom iz Zagreba. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje usluga i mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Središnje službe Zagreb.


Potom su sudionici saznali više o poticajima i subvencijama za zapošljavanje osoba s invaliditetom kroz predavanje Centra za profesionalnu rehabilitaciju iz Zagreba. Zatim su imali priliku poslušati još jedno predavanje na temu »Suradnja s poslodavcima i primjeri dobre prakse« od strane ekipa Centra za profesionalnu rehabilitaciju iz Splita.


I na kraju programa, održana je rasprava u kojoj su sudionici razmijenili međusobna mišljenja i iskustva.