Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

GLAZBA JE ZVONKA RADOST

Započinje 13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Autor: Marija Orešković

22.05.2023. 19:10
Započinje 13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Foto: MEđUNARODNO NATJECANJE PJEVAČKIH ZBOROVAU četvrtak, 25. svibnja započinje 13. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar, a trajati će do nedjelje, 28. svibnja. Ovo natjecanje će se svečano otvoriti u četvrtak u 20 sati u crkvi sv. Krševana u sklopu kojega će se moći poslušati Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo »Zoranić« s dirigentom Tomislavom Koštom te Vokalni ansambl Brevis iz Osijeka s dirigenticom Antoanetom Radočaj-Jerković.


Zborove će ocjenjivati međunarodno prosudbeno povjerenstvo, a tri zbora s najvećim brojem osvojenih bodova natjecat će se za Veliku nagradu Grada Zadra. Uz spomenuto, važno je naglasiti da je ulaz slobodan.


Program u četvrtak


Donosimo vam i program koji će se održati u četvrtak, 25. svibnja; Gabriel Faure – Tantum Ergo, Felix B. Mendelssohn – Veni Domine, John Rutter – Clare Benediction, Tomas Lusi de Victoria – Duo Seraphim Clamabant, Blaženko Juračić – Salve Mater, Giuseppe Verdi – Laudi alla Vergine Maria, Vlado Sunko – Aleluja, Dalibor Bukvić – OrimMusica perfecta i Pjev čaranja iz skladbe vučedolski misterij, Eriks Ešenvalds – Who Can Sail Without a Wind, Rudolf Matz – Žetelice, Zlatko Grgošević – Posle žetve, Nikša Njirić – Balada o Tounjčici, Boris Papandopulo – Dodolice, Vanjkušac.

U petak, 26. svibnja, u prostoru crkve sv. Krševana s početkom u 18 sati započet će samo natjecanje gdje će nastupiti natjecatelji iz raznih zemalja kao što su Kongo, Češka, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Slovenija, Angole, Bjelorusije, ali i Zadra. Osim spomenutoga, u 19.20 sati održat će se promenadni nastupi pored Morskih orgulja, odnosno Pozdrava Suncu, a tamo će se moći poslušati zborovi iz ranije spomenutih zemalja, ali i HGPD »Zoranić«.


– Upravno vijeće natjecanja odlučilo je da ovogodišnje natjecanje bude u spomen Antuna Doličkog koji je preminuo prije nekoliko mjeseci i ostavio velik trag od samog osnutka natjecanja. Na ovaj način mu natjecanje mu simbolično zahvaljuje na cjelokupnom doprinosu, kazao je Tomislav Košta, umjetnički direktor.


Promenadni nastupiNatjecanje se nastavlja u subotu 27. svibnja s početkom u 11.30 sati u prostoru crkve sv. Krševana, a gostuju zborovi iz Imotskog, Rijeke, Samobora i Češke, a toga dana nastupit će i Mješoviti zbor glazbene škole Blagoje Bersa Zadar.


Promenadni nastupi održat će se istoga dana na Narodnom trgu, odnosno na Forumu, a u 20 sati započinje završna priredba u crkvi sv. Krševana u sklopu koje će nastupiti tri najbolja zbora sukladno osvojenim bodovima. Cjelokupni program će se završiti u nedjelju, 28. svibnja euharistijskim slavljem u već spomenutoj crkvi sv. Krševana s početkom u 10 sati, a na euharistijskom slavlju nastupit će zborovi koji za to izraze želju.


– Međunarodno prosudbeno povjerenstvo svake godine broji vrlo ugledne stručnjake iz područja zborske glazbe, ove godine će kao i prethodnih godina predsjednica tog žirija biti Jasenka Ostojić iz Zagreba, a članice tog povjerenstva su i Antoaneta Radočaj-Jerković, Lorenzo Donati iz Italije, Csaba Kutnyanszky iz Mađarske i Gancho Ganchev iz Bugarske, dodao je Košta