Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»LA VERDAD VERDADERA«

Predstavljena zvučna knjiga studenta Nikole Marinkovića

Autor: Đurđa Baljak

29.09.2023. 13:46
Predstavljena zvučna knjiga studenta Nikole Marinkovića

Foto: MATE KOMINAU Izložbenoj dvorani Znanstvene Zadar jučer jer održano predstavljanje knjige u izdanju Diligo libera i zvučne knjige u izdanju Znanstvene knjižnice Zadar romana »La verdad verdadera« autora Nikole Marinkovića. Moderator događanja bio je Vinko Radovčić, a uz samog autora Marinkovića, u programu su sudjelovali Ivica Antić, Vito Sikirić, Marijana Senkić-Klapan, v.d. ravnateljice Znanstvene knjižnice Zadar, Brajen Dragičević, djelatnik Čitaonice prilagođene osobama s invaliditetom Znanstvene knjižnice Zadar i urednica knjige Kristina Koren Kudelić iz izdavačke kuće Diligo libera.


Knjigu su čitali za potrebe zvučne knjige u Zvučnom studiju Znanstvene knjižnice Zadar: Nataša Perić, Vito Sikirić, Ivona Kovačević, Vana Đapić te sam autor Marinković. O svemu tome je nešto više kazala v.d. ravnateljice ZKZD-a Marijana Senkić-Klapan.


Uloga Denisa Rudića


– U dugoj povijesti naše knjižnice koja postoji od 1855. godine posebno se možemo podičiti našim poslanjem da približimo knjižničnu građu našim korisnicima, a ovaj put je naglasak na sve korisnike. Tijekom 2010. godine bivša ravnateljica ZKZD-a zaposlila je Denisa Rudića, iznimnog čovjeka koji nas je zadužio udarivši temelje pružanja usluga osobama koje ne mogu čitati tiskana izdanja, kazala je v.d. ravnateljice Senkić-Klapan i dodala kako joj je izuzetno drago što su upravo s autorom Marinkovićem pronašli zajednički interes, a to je približiti knjigu čitateljima.
Znanstvena knjižnica Zadar broji 266 zvučnih zapisa od kojih je čak 60-ak nastalo u samom Zvučnom studiju knjižnice zahvaljujući djelatnicima i volonterima.


– Iako kolega Rudić već osam godina nažalost nije više s nama, mi smo nastavili njegovu osnovnu misao da »srušimo barijere«, pritom misleći prvenstveno na one u ljudskim glavama, istaknula je ravnateljica.


Potom je urednica knjige Kristina Koren Kudelić rekla nešto više o samoj knjizi.


– Nikola Marinković je zaista jedna vrlo kvalitetna mlada osoba. Njegova knjiga predstavlja istinitu priču u smislu da se svatko od nas može pronaći u njoj, kazala je Koren Kudelić, dok je autor Marinković rekao nešto više o sadržaju knjige.


– To je obiteljska saga ili realistični roman u kojem se radnja vrti oko četiri obitelji koje su povezane s jednim studentom novinarstva koji koristi svoja znanje kako bi saznao pojedinosti svoje obiteljske tragedije. Tajne mu mijenjaju život iz korijena, objasnio je Marinković dodavši kako posebnost njegov romana leži u samoj dinamici priče.


Knjiga o ljudima za ljude


– Svi karakteri koji se pojavljuju u romanu, pa čak i loši nisu samo loši i suprotno. Svi smo krvi od mesa i nismo uvijek od volje, tako da se svatko može prepoznati u tim likovima. To je knjiga o ljudima za ljude, kazao je Nikola Marinković i zahvalio svima koji su mu pomogli u procesu.


Nakon slušanja 40. poglavlja, Brajen Dragičević, djelatnik Čitaonice prilagođene osobama s invaliditetom Znanstvene knjižnice Zadar, objasnio je kako nastaju zvučne knjige.


– Nakon slušanja zvučnog zapisa stekne se dojam kako je sve pročitano i snimljeno u jednom dahu. Međutim, to je daleko od realnosti zato što se zvučne knjige u procesu snimanja sastoje od stotine do tisuće zvučnih isječka koji se moraju selektirati i tek nakon toga slijedi montaža. Usporedbe radi, Nikolina knjiga ukupno traje 6 sati i 42 minute, a prva snimka je trajala 11 sati. Zašto? Zašto što kod čitanja na glas postoji puno grešaka, pauza, ponavljanja, okretanja stranica i tako dalje, objasnio je Dragičević istaknuvši kako je riječ o procesu koji iziskuje mnogo strpljenja.


Nikola Marinković rođen je u Zagrebu 1999. godine. Prvostupnik je hrvatskog jezika i književnosti, a trenutačno studira na diplomskom studiju Novinarstva i odnosa s javnostima na Sveučilištu u Zadru. Osoba je s invaliditetom, te korisnik Čitaonice prilagođene osobama s invaliditetom Znanstvene knjižnice Zadar. Ideja za zvučno izdanje njegovog romana dogodila se spontano, a najviše njegovom željom da približi sadržaj svog romana osobama koje imaju problema s vidom, odnosno slabovidnim i slijepim osobama.