Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

RAST TROŠKOVA

Poticaj sirarima - korak bliže smanjenju PDV-a: 'Paški je sir jako dobar primjer zašto je takva subvencija...'

Autor: Nikolina Lucić

18.08.2025. 16:17
Poticaj sirarima - korak bliže smanjenju PDV-a: 'Paški je sir jako dobar primjer zašto je takva subvencija...'

Foto: ARHIVA ZL



Proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla, na inicijativu paške Udruge proizvođača paškog sira, napokon imaju priliku svoje proizvode plasirati uz manje troškove, tj. subvencije resornog ministarstva kako bi im se olakšao proces prerade i proizvodnje, koji je često skuplji upravo zbog oznake zemljopisnog porijekla.


Prema novom Pravilniku o provedbi potpore za sufinanciranje troškova proizvodnje hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda registriranih u sustavu kvalitete zaštićenom oznakom izvornosti ili zemljopisnog porijekla za razdoblje do 2027. godine, proizvođači će se za subvencije moći prijaviti već nakon prve godine od dobivanja certifikata.


Rast troškova


Rezultat je to dvogodišnjih pregovora Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva s udrugom koja ne predstavlja samo udruženje proizvođača jedne od naših najpoznatijih delicija, već i jedne koja je pod ogromnim pritiskom rastućih troškova u proizvodnji.




Cilj subvencije je pružiti potporu proizvođačima koji sudjeluju u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode zaštićene oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla, a koji su suočeni s problemima u poslovanju uzrokovanima povećanjem troškova proizvodnje, transporta i distribucije proizvoda.


– Paški je sir jako dobar primjer zašto je takva subvencija prijeko potrebna. Proizvod je to koji je ograničen proizvodnjom i uvjetima u kojima nastaje. Paška ovca specifikum je otoka Paga, a sir jedna od njegovih najpoznatijih proizvoda. Iako skup za proizvodnju, izuzetno je popularan i jako se dobro prodaje, kaže Martina Pernanr Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga te upozorava kako troškovi njegove proizvodnje višestruko nadilaze financijsku korist koju sirari imaju.


Veliki se proizvođači zato za profit oslanjaju na druge sireve iz svog asortimana, dok mali proizvođači ovise samo o onome što imaju na otoku.


– Iako ove subvencije neće utjecati na krajnju cijenu samog proizvoda, pomoći će nam prebiti dio troškova u proizvodnji. Prava bi promjena nastala tek kada bi se smanjio PDV na sir, na što mi dugo upozoravamo. No, ovo je važna promjena za sve proizvođače koji imaju certifikat o zaštićenom zemljopisnom porijeklu, a čiji su proizvodi najčešće skuplji i teži za plasiranje na tržištu, istaknula je Pernar Škunca.


Ugrožena tradicija


Zaštićeni se proizvodi, dodaje ona, do sada nisu posebno vrednovali, što se svakako trebalo promijeniti, a nakon dvije godine pregovora, u ime svih su proizvođača to i uspjeli postići.


– Potpora je to za opstanak proizvodnje, naročito u sredinama kao što je otok Pag, gdje je zov turizma glasan, a poljoprivreda i ovčarstvo sve manje atraktivno. Količine mlijeka svake su godine sve manje, gase se mala obiteljska stočna gospodarstva, te okrupnjuju stada, kako bi se barem malo očuvao broj ovaca na otoku, kazala je pernar Škunca. te upozorila kako će sve to, dugoročno ugroziti stabilnost proizvodnje paškog sira.


– Tradicija će tako, polako ali sigurno, nestati, ako se ne zaštiti. Nadamo se kako će ove subvencije dio naših sirara također potaknuti da registriraju svoju proizvodnju, dobiju certifikat, te se jave za poticaje. Subvencija bi, nadamo se, mogla utjecati na smanjenje sive zone u proizvodnji paškog sira. Kompromis je ovo do kojeg smo došli kako bismo smanjili troškove u proizvodnji, te se nadamo kako je korak bliže prema našem pravom cilju, a to je smanjenje PDV-a na sir, naglasila je Pernar Škunca dodajući kako je paški sir, uz sol, janjetinu i čipku, proizvod po kojem je Pag nadaleko poznat te bi svaku priliku za jačanjem proizvodnje trebalo iskoristiti.