Foto: ANDREJ BRAŠNJIĆ
Pripreme za Božić već su započele, bilo da se radi o kupovini božićnog drvca, postavljanju lampica ili pak smišljanju blagdanskog jelovnika. Međutim, kakav će biti blagdanski stol s obzirom na to da su se prema izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), cijene hrane zadržale u studenom na najvišoj razini od prošlog proljeća, budući da je pojeftinjenje žitarica i šećera bilo protuteža većim cijenama biljnih ulja.
Iako postaviti blagdanski stol svake godine postaje sve izazovnije, čini se kako će se uvijek naći za neko tradicionalno jelo, bilo da je riječ o bakalaru, purici, janjetini ili, pak, ukusnim blagdanskim kolačima.
Kako bismo provjerili spremaju li se već naši sugrađani za Božić koji je sve bliže, krenuli smo u obilazak gradske tržnice, ali i ribarnice. Ovaj put, krenuli smo od deserta kako bismo provjerili cijenu orašastih plodova za božićne kolače.
Samo mira i zdravlja
Prodavačica Anka Perović kazala nam je kako u ponudi imaju naše, ali i uvozne proizvode koje ćete platiti 12 eura po kilogramu.
– Cijene se nisu mijenjale. Bajami, orasi i lješnjaci su ostali kao i prošle godine, iako, lješnjak bi trebao biti malo skuplji jer su se mijenjale nabavne cijene. Čak za euro je cijena veća, ali nisam ga htjela tu dizati. Imamo kalifornijske bademe, ali i naše domaće. Orah je podravski, a lješnjak je slavonski. Svakako, ljudi se pomalo pripremaju, iako, na pijaci ni nema više velike navale. Ljudi sve kupuju u centrima. Svakako će za Božić imati bogat stol. To je neka tradicija, pa će poslije po krumpirima… Za Božić, bit će svega. I u onoj najsiromašnijoj kući za Božić će biti pun stol. Ljudi se toga jednostavno drže. Iako, treba sve biti u granicama normale, po onoj staroj uzrečici: ‘U siromaštvu se ne ponizi, u bogatstvu se ne povisi’, kazala je Perović dodavši kako na Božić treba samo mira i zdravlja, a za hranu se ne treba bojati jer, kako kaže, nitko za Božić nije gladan, dapače i za najpotrebitije se skuplja i ljudi daruju.
Perović je tako s nama podijelila i svoj blagdanski jelovnik, a kako ima veliku obitelj, možda će biti i previše.
– Za Božić ćemo spremiti tuku i janjetinu peći. Tuka se peče po našem starom običaju, tradiciji koja se prenosila s koljena na koljeno. Tuka baš zato što voli čeprkati po tlu, baca unatrag sve što je loše, sve što je zlo… tako su naši stari govorili. Tuka za Božić, a svinja za Novu godinu jer ruje po tlu i ide naprijed, kazala je Perović dodavši da će biti i božićnih kolača, možda čak i previše, jer će peći ona, ali i nevjeste.
Bakalar i mekušci
A slavni bakalar? Koju vrstu kupiti i koliko je cijena porasla? Iako nekima bakalar nije omiljeno jelo, u većini domova širit će se ovaj intenzivan miris. Na ribarnici smo našli različita pakiranja, a ovisno o veličini i težini za bakalar od 200 do 400 grama izdvojit ćete 43,90 eura po kilogramu, za onaj malo veći od 400 do 600 grama ćete platiti 48,90 eura i za onaj najteži, vakumirani bakalar od 600 do 800 grama treba izdvojiti 54,90 eura. Našli smo još jednu ponudu upravo te gramaže, od 600 do 800 grama, za koju traže 49,99 eura po kilogramu. Također, na ribarnici možete naći suhi bakalar, koji je već smočen i očišćen, a kojeg samo trebate skuhati. Za njega bi trebali, na akciji, izdvojiti 39,90 eura. Inače mu je cijena 46 eura.
Bacili smo oko i na bakalar u jednoj trgovini gdje je akcijska cijena, tako da je za sušeni bakalar od 200/400 potrebno izdvojiti 37,99 eura, od 400/ 600 grama treba 38,99 eura, a od 400/800g, 45,99 eura.
Čini se kako ćete za jeftiniji bakalar morati prošetati kako bi našli cijenu koja vam odgovara, a većina naših sugovornika je kazala kako su primijetili porast cijene bakalara. Ljudi ovisno o načinu pripreme jela odabiru bakalar. Za starije koji drže do onog starinskog recepta, nema do sušenog bakalara kojeg treba močiti par dana, dok za mlađe generacije, koje cijene nešto bržu pripremu, dobro dođe onaj već namočeni bakalar. Ako netko pak ne voli bakalar, kupuje oslića koji je 11,50 eura, ali i hobotnice za 7,90 eura po kilogramu i manje po 6, 50 eura, a jedan od prodavača na ribarnici nam je kazao kako su se ljudi već počeli pripremati, kupuje se i bakalar, ali mekušci.
Boduli neće zakasniti
Ante Vojvodić iz Kukljice, kojeg smo sreli baš u kupnji bakalara, otkrio nam je svoje blagdanske planove.
– Ovo je naš običaj, za obiteljsku Badnju večer ćemo bakalar na brudet, a za Božić ćemo pečenu janjetinu. Što se tiče cijene, kakva je da je, ja je uzmem. Nešto malo je poskupilo, ali to ne gledam, to je naš običaj kojeg poštivamo. Za Božić nema štednje, ni za bakalar, ni za janje, ni za kolače, kazao nam je Vojvodić.
A janjetina? Tuke? Kako su nam kazali trgovci, cijena je više manje kao i prošle godine.
– Cijena je tu negdje, ali najviše se kupuju tuke. Kako tko more, ko i uvik, ali tuka je običaj. Ove koje mi imamo su crne, prave zagorske tuke. Malo je ovih naših u zaleđu. Svakako, u ovo vrijeme kupuje se i odojak za kojeg ćete po kilogramu izdvojiti 12,50 eura, za janjetinu 18 eura, a za tuke 20 eura, objasnio nam je prodavač.
Bez pršuta, blagdanski stol nije potpun kazala nam je Lucijana, prodavačica suhomesnatih proizvoda.
– Kilo rezanog pršuta je 47 eura, a ako ćete se sami mučiti rezati u cijelo je 25,50 eura. To je ista cijena ko prošle godine, suhomesnati proizvodi su cijenom svi ostali isti ko prije, tako da ljudi ne komentiraju puno. Znaju da će dobiti dobar proizvod bez konzervansa, domaći. U svakom slučaju, za Božić nema stola bez pršuta. Za mene je upravo pršut i sir početak, a za glavno jelo je peka, tuka i pivac. Iza toga su dovoljne samo fritule, ne treba peći toliko puno ko što ljudi rade. Za Uskrs blagoslovnice, a Božić fritule i to je to. Polako već kupuje, pogotovo boduli neće zakasniti, oni sve vole na vrime, lipo im izrežem i vakumiram što treba, kazala je Lucijana.
Cijene katastrofa
Baš smo po izlasku iz trgovine sreli gospodina iz Kali, koji već par dana moči bakalar.
– Triba lipo vodu minjati par dana, lipo ga iskidati, staviš ga u frižider, spremiš na brudet i ko Bog. Ja ga očistim, žena skuha. Kupio sam ga u dućanu u mistu, a cijena je bila 45 eura. Puno je, al’ što ću sad. Cijene su masne, čak mi kažemo da su dobro ‘posolili’ kazao je Marinko Trešin.
U spizi smo sreli i Blanku koja se već dva tjedna lagano priprema za Božić.
– Lagano nabavljamo, da se ne bi bilo nezgodne situacije. Evo sad taman idem naručiti pršut, meso sam uzela i kuhat ćemo klasike. Za Badnjak ćemo lignje u rerni, a onda za Božić pečena teletina s povrćem. Iako, sve je jako poskupilo. Katastrofa su cijene. Prije bi na cente poskupili, a sad i po euro poskupi. Užas jedam. Još je najjeftinije meso, a riba je postala jako skupa. Al’ dobro, malo ćemo se raspištoljiti pa ćemo se stiskati ostatak vremena, kazala nam je Blanka gurajući kolica za spizu.
S Blankom se složila i Nadica kazavši da su cijene nešto veće, iako za Božić će se naći.
– Cijene su takve kakve jesu, poskupilo je svakako. Bakalar je prije bio puno jeftiniji, na primjer. Ali eto, pomognemo se s nekim našim domaćim proizvodima, kao na primjer s orasima, s lješnjacima koje smo zasadili. Daju roda, pa ćemo za kolače nešto i imati svoje, kazala nam je Nadica, a njena prijateljica je nadodala da je cijelo ovo razdoblje doba pretjerivanja, bezglavog kupovanja.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
KAZNA
Objavljena je presuda Mariju Mamiću, evo koliku je kaznu dobio
Zadar
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA
TEŠKE RIJEČI Zbog zatvaranja triju vodocrpilišta, Radeta ‘uzburkao’ raspravu
Hrvatska
ne može vjerovati
Hrvatica iz Njemačke došla za blagdane kući, ostala u šoku cijenama! ‘”Pala sam na du*e!”
Zadar
ZA VRIJEME ZORNICE
Betlehemsko svjetlo došlo u katedralu sv. Stošije
Zadar & Županija
Bivša rektorica
SNIMLJENA U PUBLICI Gdje je danas Dijana Vican? Na “Srijedom u sridu”
Zadar
brojna radna mjesta
VELIKI NATJEČAJ Zadarska bolnica u potrazi za čak 53 djelatnika
Županija
NAPAD VUKOVA
Selo Suhovare ostalo bez posljednjeg magarca: “Pojeli su ga, samo glava ostala”
Hrvatska
bit će snijega
Meteorologinja najavljuje žestoku promjenu vremena. Hoćemo li napokon imati bijeli Božić?
Zadar
OB ZADAR
Zadarska urologija potvrdila se kao centar izvrsnosti urološke laparoskopije
Zadar
ŽRTVA KRADLJIVCA