Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VELIKA REPORTAŽA

Ovogodišnjem Adventu nedostaju bolji koncerti i - posjetitelji

Autor: Matea Guzalić

14.12.2023. 08:32
Ovogodišnjem Adventu nedostaju bolji koncerti i - posjetitelji

Foto: Luka Jeličić



Miris prepoznatljive blagdanske hrane i kuhanog vina, šarena svjetla, božićna glazba, prigodni ukrasi… sve ovo se nalazi na zadarskom Adventu koji je otvoren već dva tjedna, a jedino što nedostaje su – posjetitelji. Bilo da je do visokog broja kišnih dana, cijena koje su ipak malo preskupe za hrvatski standard ili nezahvalne liste glazbenih izvođača, ovogodišnja je posjećenost slabija, a to su osjetili i vlasnici kućica.


Prodaja, unatoč tome, ide relativno dobro. Slabija posjećenost tijekom radnih dana nadoknađuje se većim brojem posjetitelja preko vikenda, dok se vrhunac posjećenosti bilježi, naravno, za vrijeme koncerata.


U »Lavovoj kućici«


To nam je potvrdila i Biljana Šare, kuharica u »Lavovoj kućici«, jednoj od tri kućice s istim vlasnicima, koje uključuju i kućice »Kod Rođe« i »Didova kućica«.




– S obzirom na cjelokupnu posjećenost, zadovoljni smo prodajom. Naime, preko tjedna nema previše ljudi. Posjećenost je najveća subotom i nedjeljom kada brojne obitelji dolaze na druženja ili na poslijepodnevni ručak sa svojom djecom. Naravno, veća posjećenost događa se tijekom koncerata, iako ove godine imamo malo manje popularnijih izvođača, no ne smijemo podcjenjivati Klapu Intrade i slične umjetnike.



Želim istaknuti i da imamo stalne goste, to nam je dokaz međusobnog povjerenja. Vlasnici kućica dio su zadarskog Adventa već nekih osam godina, zadovoljni su radom što se može i vidjeti iz činjenice da su se proširili s jedne kućice na njih tri, kaže nam Šare pozivajući nas da uđemo u »Lavovu kućicu« gdje nam je pokazala na koji način rade fritule.


– Dičimo se našim domaćim, kvasnim, ručno napravljenim fritulama. Gušt mi je nuditi ih našim mušterijama jer su uvijek tople i jednostavnog okusa te nisu preslatke. Moguće ih je dobiti s čokoladnim preljevom, šumskim voćem, šećerom, cimetom, karamelom, bijelom čokoladom… može se napraviti baš pravi koktel s fritulama, rekla je Šare dajući nam fritule na degustaciju.


Kobasice 3 do 4,50 eura


Osim ukusnih fritula koje se mogu naći na svakoj od spomenute tri kućice, u ponudi imaju i domaće kobasice, kranjske kobasice sa sirom te adventske kobasice koje su ugodnog i pikantnog okusa. One su, kako nam kaže Šare, prava poslastica uz kuhano vino po pristojnoj cijeni.


– Mnogi ljudi govore kako je Advent skup, no ove su godine naše cijene zaista dobre. Tako, primjerice, nudimo male fritule za 3, a velike za 4 eura. Hot dog nam je 2,50 eura, debrecinka i kranjska kobasica 3 eura, a ljuta kobasica, domaća kobasica, hamburger te kobasica sa sirom se mogu dobiti za 4,50 eura, istaknula je Šare opisujući sadržaj koji bi, prema njoj, dodatno obogatio zadarski Advent.



– Ono što meni nedostaje kao građanki grada Zadra je nekakva maskirana povorka ili nekakav zabavljač koji bi animirao brojnu djecu dok su ovdje s roditeljima, a bilo bi odlično i da se napravi nekakav siguran prostor za njih. Nadam se da će toga biti iduće godine jer bi to doprinijelo božićnom duhu i dodatno bi oslikalo ovaj Advent, zaključila je Šare.


Nisu se došli obogatiti


Slično iskustvo sa smanjenim brojem posjetitelja ima i Goran Knežević iz kućice »Rollin’ delights«, u kojoj se također mogu pronaći fine domaće fritule.


– Cjelokupni Advent je lijep i ima ugodnu atmosferu, ima nekih sitnica koje bi se trebale poboljšati, ali ne bih sad ulazio u to. Vrijeme nas nije poslužilo, posjećenost je pala zbog kiše, ali nadamo se da će nadolazeći dani biti puno bolji. Srećom, prodaju nadoknadimo tijekom lijepog vremena kada poraste broj posjetitelja, ispričao nam je Goran te opisao ponudu ove adventske kućice.


– Naša je kućica vrlo zanimljiva, imamo dobru ponudu. Najprije bih istaknuo bakine domaće fritule s posebnim sastojcima, a koji su to točno sastojci – tu tajnu ne bih otkrivao.



Imamo dvije vrste burgera pod nazivom Shroom burger i Bite & Delight burger, kobasice, buncek s kiselim kupusom, okruglice punjene sirom i papričicama te razne krumpiriće. Što se tiče cijena, burgeri su nam 9 i 9,50 eura, kobasica i buncek su 6,50 eura, okruglice 2,50 eura, a fritule su 3 eura, kazao je Goran.


Zanimljivu gastronomsku ponudu pronašli smo na kućici »Tri kralja« koje čine Domagoj Čirjak, Toni Vrkić i Toni Brižić. Njihova se kućica bazira na tzv. street foodu, a prodajom su zadovoljni jer, kako nam kaže Domagoj, nisu se došli obogatiti, već ljudima ponuditi nešto novo.


– Naša je ponuda bazirana na brzoj i jeftinoj hrani, odnosno na tzv. street foodu. Dio naše ponude čine tri vrste tapasa koje radimo na pringles čipsevima – jedan je dalmatinskog đira s pršutom, drugi je s divljači, a treći je s dimljenim kozicama, sriracha umakom i paštetom od maslina. To je jedan koncept kojeg smo sastavili za ljude koji možda nisu toliko gladni, ali žele pojesti nešto sitno uz piće, započeo je Domagoj dodatno opisujući ostatak ponude.


»Jack Božićnjak« koktel


– Što se tiče konkretnih jela, nudimo tri vrste tortilja – divljač, piletina i »chevap« tortilja. Nismo htjeli klasične burgere, pa smo ubacili sto posto juneće ćevape od odležanog mesa, a sve tortilje, naravno, dolaze s prilozima. Imamo i jela u pecivu, hrskave domaće krumpiriće i domaće krafne.



Najviše guramo divljač jer je to autohtono jelo koje se malo prodaje na Adventu, a upravo ono opisuje cijelu zimu, a ne smijemo zaboraviti ni da su to jelo naši stari najviše radili. Napravili smo i autorske napitke koje sami proizvodimo. Tako, primjerice, imamo kuhani sok od jabuke, a na bazi njega smo napravili tri vrste koktela – »Pirate Punch«, »Pelincilin« i »Jack Božićnjak«. Ostatak ponude pića nam je klasičan, jedino bih još istaknuo suradnju sa zadarskim vinarijama, kaže nam Domagoj.


Cijene na njihovoj interesantnoj kućici zaista su pristupačne, pa se tako tapasi mogu dobiti za 1,50 eura, krumpirići za 3 ili 4,50 eura, domaća krafna za 3,50 eura, divenica u pecivu za 5,50 eura, divljač u pecivu za 7 eura, a tortilje, ovisno o vrsti, za 5,50, 6,50 ili 7,50 eura, dok se njihovi autorski kokteli prodaju po 6 i 7 eura.


– Prodajom smo relativno zadovoljni, nismo, što se tiče zarade, previše očekivali, već nam je cilj proveseliti se i ljudima pružiti nešto novo. Organizacija ima nekoliko promašaja, postoje neke stvari koje bi se mogle poboljšati, događa se dosta malih tehničkih problema na dnevnoj bazi.


Također, dosta ljudi je komentiralo, kako vlasnici kućica tako i sami gosti, kako je ovo izdanje Adventa jedno od najoskudnijih po izboru koncerata što se tiče zvučnih imena. Prošle je godine bilo puno bolje, istaknuo je Domagoj.



Ugodna atmosfera


Unatoč manjku posjetitelja i manje atraktivnom izboru glazbenih izvođača, pojedini građani istaknuli su zadovoljstvo zbog ugodne atmosfere te kvalitetne hrane i pića na kućicama.


– Rekao bih da je ovogodišnji zadarski Advent jedan od boljih u Dalmaciji, a i šire. Ljudi su veseli, prijateljski raspoloženi, a hrana i vino na kućicama su super. Nemam neke zamjerke, jedino bih istaknuo da je ove godine izbor izvođača dosta slabiji, uz iznimku Jure Brkljače kojeg volim jer je naš domaći pjevač.


Cijene za naš standard plaća i nisu pristupačne, nije baš jeftino, izjavio je Ivan.


Čini se da je ovogodišnja blagdanska priča malo drugačija od dosadašnjih, a dok vlasnici kućica zadržavaju pozitivan stav, građanima Zadra preostaje jedino gajiti nadu za uspješnijim odabirom koncerata iduće godine.