
Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar
Nadahnutim koncertom jazz banda Black Coffee s mladom splitskom glumačkom zvijezdom Uršulom Najev koja je pokazala raskošan pjevački talent, u petak navečer je u atriju Palače Cedulin završio dvodnevni zadarski Fish & Jazz Festival. Event zamišljen kao dvodnevno uživanje u dobroj glazbi i hrani iz mora, sudeći po posjeti i reakcijama slučajnih i namjernih gostiju, i turista i Zadrana, u potpunosti je uspio.
Baš je zadnji festivalski koncert bio i najposjećeniji, a u njemu su uživali ponajviše ljubitelji jazza koji su ciljano došli na koncert sjajnih i iskusnih glazbenika pojačanih mladom Uršulom. Atrij Palače Cedulin smješten je na samom glavnom, sjevernom ulazu u stari dio Zadra pa su dobar jazz i lagani riblji zalogaji bili svojevrsna dobrodošlica i ugodno iznenađenje kojeg naprosto nitko tko je dolazio „u Grad“, kako mi to u Zadru kažemo, nije mogao „promašiti“. Ipak, ljubitelji dobre glazbe ovakav događaj nisu mogli propustiti…
Festival je u četvrtak otvorio pomalo otkačeni Nick Bresco Quartett, a navečer su nastavili sjajni Napolitanci Elio Copolla Trio koji su u Zadar stigli s tromjesečnog gostovanja u New Yorku. Oni su svojim nastupom izazvali posjetitelje na ples i sve oduševili. U petak ujutro Festival je nastavljen nastupom zadarskih izvođača Elene Stelle i njezinog AJ Tria.
Mladi kuhari su pripremali odlične riblje zalogaje od uzgojene ribe zadarske tvrtke Cromaris. Stalni Cromarisov suradnik Mladen Križanović, talentirani chef s japanskom edukacijom, rolao je na početku sashimi role od orade u nori algi i s kavijarom od pastrve te nastavio s nigiri zalogajima od iste ribe.
Tihomir Bježančević, zvijezda TV showa Masterchef, koji za sebe tvrdi da uopće nije kuhar već da samo želi podijeliti svoje gastronomske užitke s drugima, slagao je za ovu priliku obilne sendviče od grilane kornatske hame s puno povrća i svojim autorskim umakom.
Wine Corner držala je danas već poznata zadarska obiteljska vinarija Fiolić na čijem su se stolu točili dobra vina maraština, rose i crni cuvee, ali i izvrsni Fiolić Spritz, koktel od likera od višnje maraške i pjenušca. Supružnici Ana i Dario Fiolić bili su ta dva festivalska dana u stalnom pokretu jer su istovremeno služili i na Festivalu i u svom ljetnom Wine Gardenu na gradskoj tržnici, ni sto metara udaljenoj od atrija Cedulina.
Organizator Fish & Jazz Festivala Turistička zajednica grada Zadra, koja je odlične suradnike našla u europski poznatoj tvrtki za uzgoj ribe Cromaris i lokalnoj boutique vinariji Fiolić, zamislila je događaj bez velikih pretenzija i velike pompe. Posjeta festivalskom dvorištu pokazala je da su baš ovakvi formati ljetnih događanja zapravo idealni. Do ugodne atmosfere dolazi se gotovo spontano, opušteno, upravo onako kako to ljeti i treba biti.
Zadar je ovih prvih lipanjskih dana bio prepun turista, kao nikad u ovom ranom dijelu turističke sezone, a događaji ovakvog tipa svojim su konceptom idealno rješenje kao ‘doživljaj više’ kako se obilazak grada ne bi pretvorio tek u puku šetnju. Dobar jazz (ili neka druga dobra glazba) i fini riblji zalogaji – treba li puno više za ugodni ljetni hedonizam..?
najnovije
najčitanije
Svijet
blue origin
Ženska posada Bezosove rakete nakon 11 minuta vratila se na Zemlju
Županija
javlja hep
Niz ulica u Zadru i okolici dio utorka bez struje, evo koje
Zadar
radovi
OPET BEZ VODE! Dio Zadra, Kožina i Zatona u utorak bez vode
Županija
tri glazbene škole
Ove srijede smotra učenika glasovira Zadarske županije
Županija
josip kutija
Učenik Srednje škole kneza Branimira Benkovac predstavljat će Zadarsku županiju na Lidranu
Županija
eurojackpot
Sretni dobitnik u Sv. Filipu i Jakovu osvojio Joker 5
Crna Kronika
sudar tri vozila
Prometna nesreća u Murvici, ozlijeđena dvojica
Crna Kronika
sudar
Teška nesreća na A1! Jedna osoba preminula, više ozlijeđenih
Zadar
Izdvojili smo zanimljivosti
Gradsko vijeće u kojem HDZ prvi put nije imao većinu je ‘na zalasku‘. Evo što ga je obilježilo
Nogomet
NA POLJUDU