Foto: Bojan Bogdanić/TZG ZADAR
Nezaobilazan dio ovogodišnjeg Meat Me festivala je Zadar Wine Garden, u kojem se po promotivnim cijenama prodaju vrhunska autohtona vina zadarskih vinara i svakodnevno održavaju vođene degustacije vina, složenih prema dnevnoj gastronomskoj ponudi. U petak poslijepodne bio je domaćin svojevrsne likovne kolonije u kojoj je tema bila crno vino, za što je bila zaslužna zadarska umjetnica Marina Tomašević, javnosti poznata i kao uspješna pjevačica. Ona se posljednjih godina posvetila slikanju u tehnici vinorel.
Dok su u akvarelu glavni sastojci voda i boje, u ovoj tehnici potrebno je samo vino, naravno crno, i malo mašte onih koji se žele okušati u stvaranju.
– Dvije godine sam proučavala vino kao medij za slikanje prije nego sam se ozbiljno uhvatila posla. Slikanje vinom je nezgodno jer nema ispravljanja, jedino se malo rozeom mogu posvijetliti rubovi onog što je nacrtano.
Bavljenje vinorelom nije skupo: s dvije-tri boce vina može napraviti puno slika, papir je običan 300-gramski, a na kraju je sliku potrebno uokviriti, otkrila je Tomašević polaznicima ove radionice prije nego su se i oni bacili na posao.
Vino je posebno jer sazrijeva sa slikom mjesecima nakon što je naslikano. U početku je to, ovisno o boji vina, ljubičasta, crveno-smećkasta slika, koja se nakon mjeseci sušenja pretvara u svojevrsnu sepiju, što je zorno prikazano na slikama koje je Tomašević ponijela sa sobom.
Gotovo je nemoguće povjerovati kako je slika konja na kojoj je radila mjesec i pol dana naslikana običnim vinom, no to je tako kod pravih majstora zanata.
– Ja sam se našla u vinorelu i zaista mogu savjetovati svima da se bace na ovaj hobi. Slikanje vinom odvede vas u drugu dimenziju, distrakcije koje vam se motaju po glavi nestanu i nije vas briga za njih. Prođu i po dva sata a da ne pomislite na bilo kakav problem, preporučila je Tomašević.
Gošće radionice dobile su svoju „porciju“ chiantija u posudicu, kistove i došlo je vrijeme da se iskažu svojim radovima. Ovisno o umijeću, bilo je tu različitih ornamenata, zadarskih znamenitosti, cvijeća, čaše s vinom, divljih životinja, portreta, a oni najhrabriji okušali su se u Marininom omiljenom motivu, konjima.
Nakon završetka radionice sudionice su se uputile na poslijepodnevni program Meat Me festivala, kako bi pozitivnu energiju nadogradile ukusnom porcijom zadarskih chefova.
najnovije
najčitanije
Nogomet
AJMO KVIZAŠI
OMILJENA ŽRTVA! Znate li kojoj je reprezentaciji Luka Modrić postigao najviše golova?
Zadar
PRESSICA
Zadarski SDP opleo po Vladi, Radeta prozvao Šimu Erlića: ‘Ministar bi trebao javnosti dati odgovore’
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Hrvatska
IZBORI
Vlada i službeno raspisala predsjedničke izbore za 29. prosinca
Nogomet
ČUVENA UTAKMICA
SJEĆATE SE WEMBLEYJA? Prije 17 godina Vatreni su zavili u crno Englesku: Heroj je bio Mladen Petrić
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Županija
POTPORE
Božićnice za umirovljenike će isplaćivati većina općina i gradova u Zadarskoj županiji, donosimo iznose
Zadar
OD KALELARGE DO AUSTRALIJE
Zadarski kantautor Marin Modrić objavio svoj prvi singl: ‘Ulična svirka je kao otvorena proba…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Zadar
OBAVIJEST HEP-A