Srijeda, 4. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

đir po adventu

'INSPEKCIJA' PO KUĆICAMA! Prođirali smo zadarskim Adventom i provjerili cijene: 'Bilo bi puno ljepše kad bi...'

Autor: Nina Vigan

04.12.2024. 09:00
'INSPEKCIJA' PO KUĆICAMA! Prođirali smo zadarskim Adventom i provjerili cijene: 'Bilo bi puno ljepše kad bi...'

Foto: LUKA JELIČIĆ



Blagdanski šušur postao je dio naše svakodnevice, a poseban osjećaj donosi šetnja gradom, a posebno Trgom Petra Zoranića gdje se već tradicionalno »ugnijezdio« Advent u Zadru koji ove godine traje od 24. studenoga do 2. siječnja. Na trgu prevladavaju crvene i zelene boje, a zrakom se šire mirisi bogate ponude adventskih kućica. Bilo da ste više za slatko, za »na žlicu« ili biste radije burgere i kobasice, zasigurno ćete pronaći nešto po svom guštu.


Bolje nego lani




Za početak našeg obilaska kućica sletjeli smo na »Christmas gate 01« kućicu gdje su Karlo i Martin pripremali razne burgere, wrapove, krumpiriće i pića.


– Piće nudimo uz hranu, ali hrana je ono na što se fokusiramo. Jedan od naših specijaliteta je gate sendvič koji se sastavljen od sporo kuhane trgane svinjetine, koja se takoreći raspada. Imamo kuhara koji je radio u restoranima s prestižnim Michelinovim zvjezdicama tako da se on pobrinuo za taj naš jelovnik, kazao nam je Karlo kojeg smo upitali i kako se kreću cijene.


– Ljudi su nam došli u više navrata zadnjih dana i kazali kako su nam cijene puno niže nego prijašnjih godina. Pokušavamo nuditi hranu pristupačnu svima, da probaju. Vikendima već u 10 ujutro izbacujemo hranu, a tijekom tjedna je to malo kasnije. Čak kroz jutro više dolaze samo na pauzu popiti kavu. Dogodi se i neki i pojedu jer su porcije tolike da ti sve skupa dođe kao konkretan ručak, kazao nam je Karlo dok je u kućicu ulazio kuhar Martin i dodao kako su burgeri izdašni, a svi sastojci svježi i domaći. Također, naglasili su i kobasice mesnice Butić i mesnice Vidaić koje koštaju sedam eura, ali, kako kažu, ne štede ni na kobasici ni na prilozima.




Za razliku od prošle godine kad je posjećenost bila slaba radi kišnih perioda, ugostitelji su ove godine zadovoljniji.


– Ova godina me podsjeća na prve dvije. Prve dvije su nam bile posebne, pa je došla korona, a prošla godina je bila dosadna, izbor i program su zakazali, ali ove godine je puno bolje. Program je bolji, ljudi se odazivaju i stvarno imamo dosta gostiju. Gužve ima za razliku od prošle godine, kazao nam je Karlo.


FOTO: LUKA JELIČIĆ


Riblji jelovnik 8 -15 eura




U moru burgera i kobasica na Adventu je moguće degustirati i naša domaća morska jela, a za to su se pobrinuli Kaljani koji su donijeli djelić Srdela Fish snacka. Kuhar Lari, zvan Lungić, kazao nam je kako u ponudi imaju klasičan riblji jelovnik, a cijene se kreću od 8 do 15 eura.


– Imamo svaki dan srdelice, lignje na kolutiće, gavune i pohane inćune. Kuhamo uvijek nešto drugo, brudet od bakalara, ‘karamun od sipe’, to vam je kao gulaš s krumpirima koji mi ovdje radimo s pljukancima. Imamo i tunjevinu ‘umido’, tunjevinu u šugu s povrćem koja se jede s paštom ili njokima. Međutim, možda bi trebalo uvesti neke burgere s ribom jer dosta tu ljudi jedu burgere. Kao da im je to i jednostavnije jesti dok se pije navečer. Iako, iz dana u dan, sve više i više ljudi dolazi jesti naša riblja jela. Ovo nam je prva godina na Adventu, ali mislim da će biti još atraktivnije pa možda i do Zagreba dođemo, kazao nam je Lari kroz smijeh.


Da Zadrani više vole burgere nego domaća jela, kazao nam je još jedan od ugostitelja.


– Ponudimo domaćem čovjeku brudet, bakalar, peku il nešto i on kaže: ‘Ma daj, to sam za ručak jeo… daj mi burger il kobasicu.’ Neki baš radi toga dolaze na Advent, kazao nam je jedan od ugostitelja dok smo se približavali kućici Picnica gdje se vesela ekipa pripremala za radni dan. Luka Ožaković, detaljno nam je, kao iz topa, predstavio specijalitete vidno ponosan na šaroliku ponudu.


– Imamo možda i najraznovrsniji štand na Adventu. Imamo razna jela, a i dva malo drugačija. To su mekani sporo kuhani juneći obrazi i pašticada u brioš pecivu. Imamo široku platu burgera među kojima je i naš nagrađivani burger blackie koji je dva puta osvojio drugo mjesto na Zagreb burger festivalu. A imamo i novi winter burger s kremom od buće i aioli umakom. Imamo i cronut od Boogie laba, a što se tiče pića, imamo jako široku paletu koktela uz aromatizirani sok od jabuke koji je uvijek topao. Što se tiče cijene hrane, iste su kao i u lokalu, a što se tiče cijene koktela čak su manje nego u lokalu jer je tamo drugi gušt i doživljaj prezentacije, kazao nam je Ožaković.


FOTO: LUKA JELIČIĆ


Kobasice i pelinkovac


Na Adventu klasičan burger možete pronaći po cijeni od 8 eura do 9,50 eura. Hot dog od 3,50 eura, debrecinku od 4 eura do 5,80 eura, u ponudi kućice imaju i domaće kobasice kojima se cijena kreće između 5 i 6 eura. U Lavovoj kućici jedu se domaće ljute kobasice, sa sirom ili bez, te debrecinke.


– Kobasice su ipak jelo koje se najviše jede. Čudno jer živimo u Dalmaciji, ali da, jako puno kobasica se jede. Dosta nas ljudi pitaju i za krumpiriće, što baš i nije toliko božićno, ali eto, kazala je Cinthija, a mi smo bacili oko i na cijene pića na Adventu tako da je kuhano vino 3 eura, a kuhani gin između 3 i 4,50 eura. Rum punch je 2,50 eura, a rakije po 3 eura. Međutim, naš kuhar Lari nam je kazao kako svejedno najviše ljudi piju Maraskin pelinkovac i kuhano vino, uz neizostavne jutarnje kave za koje ćete izdvojiti 2 eura.


Upravo u ispijanju jutarnje kave sreli smo novopečeni bračni par, Luciju i Stipu, koji su nakon svadbe za vikend došli sabrati dojmove uz kavu i ručak na Adventu.


– Danas imamo slobodan dan, tako da smo krenuli na kavu baš tu na Advent. Na prvu, sviđa nam se, ali nismo još bili u nekoj gužvi i doživjeli atmosferu. Međutim, kao i svake godine, uvijek nam je dobro. Nismo sve vidjeli, ali možemo pohvaliti ovu kućicu »Only Positive« gdje smo naručili njihov specijalitet odležani ramstek na trakice, domaću kobasicu i piletinu sa sirom i pancetom, kazali su nam Lucija i Stipe.


Lari


I drugačiji štandovi


Sreli smo i Kristijana i Anamariju, koji su na Advent došli na marendu pa smo ih upitali za komentar cjelokupnog doživljaja. Anamarija je istakla bogatu ponudu, a Kristijan je primijetio da su cijene ostale iste kao i prošle godine.


– Ponuda je bogata, ali šteta da nije malo više rastegnuto po gradu. Bilo bi puno ljepše kad bi bilo na više lokacija po gradu, možda da ovdje budu koncerti a na nekim drugim lokacijama da se može u miru degustirati jela. Da cijeli Poluotok oživi, da bude više gužve svugdje, bilo bi puno bolje, kazao nam je Kristijan s kojim se složila i naša sljedeća sugovornica Julija.


– Što se tiče zabave na Adventu, u redu je, ali nekako bi tu ponudu trebalo proširiti. Da bude šaroliko. Bilo bi fora da su postavili i neke druge štandove, koji nisu samo gastro. Da bude neki drugi sadržaj kao što su radionice, da se ljudi druže i na neki drugi način osim uz hranu i piće, pa da možda i nešto kreativno rade. Možda neki »paint and vine« ili stem radionice. A ne bi bilo loše ni da taj sadržaj bude raširen i po ostatku Poluotoka, kazala nam je Julija.


Marija


Ništa bez fritula


Naravno, na Adventu se treba i zasladiti, pa tako dok čitamo o fritulama od 11 eura na zagrebačkom Adventu, u Zadru smo našli fritule za 4 do 5 eura. Kućice iz kojih se širi miris doma, miris fritula, najradije posjećuju roditelji, bake i djedovi s unucima, a uz niz opcija za posip nitko im ne može odoljeti. Fritule možete naći na mnogim štandovima, a posebne su i mini fritulice iz kućice »Jeti fritula« koje možete dodatno zasladiti raznim dodacima. Mi smo se zatekli kod Nadinih fritula, gdje osim fritula, palačinki i kuhanog vina, za najmlađe imaju i vrući bezalkoholni punč od jabuke za 3 eura.


– Sve je ista cijena, 5 eura su fritule i 5 eura su i palačinke s različitim okusima. Cijene su iste kao i uvijek, a ove godine smo prvi put u Zadru. Inače smo u Istri, a sve što imamo je domaće. Vlasnica Nada nam dođe i donese domaće vino, poseban mix za kuhano vino i tajnu smjesu za fritule. Vikendom ima puno ljudi, tijekom tjedna je manje, ali navečer nakon 17 sati bude ljudi. Većinom dolaze djeca, poslije ili prije škole. Ali zato vikendom, bude nam ovdje red i u kućici nas bude osmero. Jedva stanemo, kazala nam je Marija kroz smijeh.


Luka Ožaković


Karlo i Martin