Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

JUBILARNO IZDANJE

FOTO Otvoren Tuna, Sushi & Wine Festival: Bogata ponuda po guštu lokalaca i stranih posjetitelja

Autor: Nikolina Lucić

09.04.2025. 14:30
FOTO Otvoren Tuna, Sushi & Wine Festival: Bogata ponuda po guštu lokalaca i stranih posjetitelja

Foto: Mate Komina



Mirisi i okusi dalekog Japana ponovno su zavladali zadarskim ulicama, jer otvoren je ovogodišnji “Tuna, Sushi & Wine Festival” – most koji godinama spaja naša dva naroda. Spaja ono najbolje od visokokvalitetnih hrvatskih namirnica, japanskih gastro specijaliteta te dviju kultura koje, premda je jedna mediteranska, a druga istočnoazijska, na ovakvim događajima postaju sve bliže.. Ovogodišnje izdanje Festivala nudi šarolik program koji će uključivati kulinarski program, glazbeni i zabavni program, samurai show te brojna druga iznenađenja, dok će se za kvalitetnu gastro i eno ponudu pobrinuti renomirani lokalni restorani i vinarije. Prvog se dana festivala tako odmah po otvorenju okupio veliki broj građana koji su u redu čekali na specijalitete dana. Svoj cooking show izvela je ekipa Magura, prvog zadarskog restorana azijske kuhinje, i to u partnerstvu Jadran tunom. S dva jela – Tuna Sushi Burgerom i Tuna tartarom, naravno s mesom prvoklasne plavoperajne tune iz uzgajališta Jadran tune, posjetiteljima Festivala bili su uvertira u ono što ih u narednim danima očekuje.



Proljetna uvertira


U Festival su ponovno uključeni i zadarski vinari i obrtnici, koji su dobili još jednu priliku predstaviti se javnosti i turistima i to upravo u periodu kada prvi strani posjetitelji dolaze u grad.




– Bogat program i gastronomska ponuda biti će po guštu i lokalcima i stranim posjetiteljima, prvi od kojih su počeli pristizati u grad, započela je Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, poručivši kako je upravo proljeće savršeno vrijeme da se posjeti Zadar. Prošle smo godine tako upravo u ovom periodu imali najveći skok u turističkom prometu na nacionalnoj razini.



– U prilog nam ide blizina brojnim turističkim tržištima i bogom dane ljepote koje privlače sve više ljudi koji znaju kako uživati u odmoru. Ovaj nam je festival zato dobra uvertira u ono što nas čeka u narednim mjesecima, prilika da našim sugrađanima pokažemo kako približiti mediteranske i dalekoistočne običaje i okuse, te postati još poznatiji na japanskom i tržištima Dalekog Istoka, kazala je Bencun.


Gosti koji putuju u ovom periodu obuhvaća najčešće individualne goste, ljubitelje hedonizma, dobre hrane i vina, kojima Zadar, osim “Tuna, Sushi & Wine Festivala” nudi pregršt drugih programa i manifestacija.


– Otvaramo se novim tržišnim nišama, kao što je poslovni turizam, te želimo u grad privući kategorije gostiju koje do sada u nas nisu mogle pronaći sredinu za sebe, bilo da traže luksuzan, avanturistički ili poslovni odmor, pojasnila je Bencun.



Azijsko – mediteranska fuzija okusa


Deseta je ovo godina ovog nadaleko poznatog festivala koji spaja daleke okuse. Gala večeru, koja je na rasporedu u petak u nekoliko sljedova pripremit će tako japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Masterchef Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana “il Gastro Sara” u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice u kuhinju, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv “Dalmatia in Okinawa Japan”. Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko privatnih prijateljstava tijekom višekratnih boravaka u Hrvatskoj, a u ponudi njegova restorana su i probrana hrvatska vina. Japanski chef s hrvatskom adresom, Nobuhito Okado pripremit će čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushi. Chef Okado će usto izvesti i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.


– Prva je ovo prilika da procijenimo turističke tokove koji nas očekuju u špice sezone, jer istovremeno moramo biti oprezni, pametno se oslanjati na brojke, jer trenutna najava bukinga u blagom je plusu, što znači puno posla ovog ljeta, dodala je Bencun, naglasivši kako se hrvatska i japanska kultura i gastronomija, unatoč udaljenosti, itekako ljube, što već deset godina pokazuje i ovaj Festival.



– Žitelji Japana, već smo čuli, nakon pandemije se više okreću obitelji, a manje putovanjima i poslu, te se pokušavaju othrvati izazovima svakodnevnog života i živjeti mirnije. Izmnimo nam je drago da nas doživljavaju srdačnima i uvijek spremnima pomoći, jer naša su im vrata uvijek otvorena, stava je Bencun.


Japanske tradicije


– Ove smo godine zato pokušali ovaj festival još više približiti tradicionalnom japanskom elementu, kako gastronomski, tako i s popratnim programom, koji uključuje samurai show, te gospel pjevanje. I na kraju treba istaknuti i subotnji atraktivni Kaitai Show, ritualno rezanje velike tune u subotu ujutro, te nastup samurajske skupine Katanayaichi, izuzetno popularne u Japanu i poznate po rolama u samurajskim filmovima. Već godinama razvijamo sve čvršće veze između naših dviju zemalja, jer ovaj je festival savršena prilika da se spoji ugodno s korisnim. Na samom početku ovog festivala Japanci nisu samo otkrili kvalitetu naše tune, koja se sada u najvećem postotku izvozi upravo u zemlji izlazećeg sunca, već i naša vina. Primjer toga naš je masterchef Akiyuki Nasu, koji u svom restoranu promovira dalmatinsku gastronomiju, rezimirala je Bencun.



Japanski turisti, iako posjetitelji zemalja Dalekog Istoka upravo proljeće i posezonu preferiraju za svoja putovanja na Mediteran, zbog gospodarske situacija u Japanu u Zadar tek trebaju doći u većim brojevima.


– Gosti iz Azije inače putuju tijekom cijele godine, a na japansko se tržište tek zapravo trebamo probiti, jer japanski jen već neko vrijeme ne stoji tako dobro, tako da se situacija promijenila, te je Japan trenutno iznimno popularna destinacija za putovanja gostiju sa Zapada i proživljava ono što smo mi na Mediteranu počeli vidjeti prije nekoliko godina – prekomjerni turizam, pojasnila je Bencun. Dok se japansko gospodarstvo ne oporavi i turisti u većem broju ne vrate putovanjima na Mediteran, naglasila je Bencun, raste korejsko i korejsko tržište u Zadru.



Bogat meni


U četvrtak će na Trgu gostovati chef Tomislav Karamarko koji će od Marikomercovih proizvoda složiti toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom. Trećeg dana Festivala, u petak, gostuje etablirani zadarski chef Saša Began i njegov restoran Labrax. Began će pripremati krokete od bakalara u panko mrvicama te kanelone s ‘opasnim’, ali i vrlo ukusnim plavim rakom. Chef Mladen Križanović tako nam je rekao kako su za posjetitelje pripremili nigirije od hame i uramakije od tartara od brancina.


Chef Mladen Križanović


– To su dva različita formata sushija. Nigiri – tradicionalni japanski i zapadnjački fusion format – uramaki. Ovo je već druga godina da smo prisutni na Festivalu, koji se u svojih deset godina pokazao fantastičnim. Publika u cijeloj regiji sve je zainteresiranija za japansku gastronomiju, a chefovi za kuhinju. Širi se na sve nivoe – od cateringa, supermarketa i festivala. Težak je to odabir rada i karijere, jer ovisite sami o sebi i na vama je sva odgovornost za uspjeh i kvalitetu, pojasnio je Križanović. Da uz japanska jela itekako dobro pašu zadarska crna i bijela vina kazao nam je sommelier Ivan Stiblik, istaknuvši kako, uz svježu tunu, koja je strukturom snažna, izvršno pašu jaka bijela ili lagana crna vina. Sorte pošip i maraština zato su posebice pogodne, a od crnih plavina, nježna koja se super slaže s tunom. Festivalu su se pridružili i brojni zadarski obrtnici, među kojima i umjetnica Ana Jagić, koja nam je kazala kako se predstavlja sa cijelim svojim asortimanom i to upravo na ulasku u Grad, gdje su lako vidljivi i dostupni svim posjetiteljima “Tuna, Sushi & Wine Festivala”.


Ana Jagić


– Neobične su kombinacije uvijek dobrodošle, jer i hrana je forma umjetnosti. Sve ono što nas obogaćuje i turistima može pružiti priliku za nezaboravno iskustvo u Zadru ide nam u korist. Nama je malim obrtnicima i umjetnicima vidljivost itekako potrebna, zaključila je Jagić.