Nedjelja, 27. travnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

GASTRO SPEKTAKL

[FOTO] Održana gala večera u čast 10. Tuna, Sushi & Wine Festivala

11.04.2025. 21:20
[FOTO] Održana gala večera u čast 10. Tuna, Sushi & Wine Festivala

Foto: Mislav Klanac



U čast desetog izdanja poznatog Tuna, Sushi & Wine Festivala i ove se godine u Arsenal Zadar vratila gala večera kojom se slavi prijateljstvo, ali i bogatstvo kulture i gastronomije Hrvatske i Japana. Tuna, Sushi & Wine Festival – most koji već cijelo desetljeće spaja naša dva naroda ujedinio je ono najbolje od visokokvalitetnih hrvatskih namirnica, japanskih gastro specijaliteta te dviju kultura koje, premda je jedna mediteranska, a druga istočnoazijska, na ovakvim događajima postaju sve bliže.


Na katu Arsenala odvijala se tako gala večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Nasu je već dobro upoznao dalmatinsku kuhinju, po kojoj smo svjetski poznati, kao što i mi u Zadru već deset godina otkrivamo čari i okuse Japana. Vlasnik je restorana “il Gastro Sara” u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom. Pripremio je tako nezaboravnu večeru u pet sljedova u kojima su glavne namirnice bile tuna i brancin, naravno uzgojeni u ovdašnjim uzgajalištima. Iz menija valja zato izdvojiti juhu Picasso, koja je izvorni masterchefov recept i koja je bila dekorirana kao platno slavnog slikara. Glavno jelo – kombinacija tune marinirane u teriyaki umaku, brancina dimljenog na pari i škampa uz pastu od povrća, oduševilo je okupljene.



Turistički adut




Jelena Yamasaki iz hrvatsko-japanskog društva prijateljstva sudjelovala je u vraćanju japanskog elementa u Zadar, kroz stare i moderne običaje sa svih japanskih otoka.


– Naš tim iz Japana potrudio se oduševiti vas svojim umijećem, te vam približiti svoju daleku kulturu. Nastavljamo raditi na promociji Hrvatske i Zadra u Japanu. Godinama radim na promicanju prijateljstva i veza između naših zemalja, kako bi premostili kulturne i jezične barijere koje između nas stoje, poručila je Yamasaki.



Nakon tri dana druženja na otvorenom, ova najvažnija eno-gastronomska i zabavna manifestacija u Arsenal je vratila i onaj najsvečaniji dio, gala večeru. Osim zadarskih uzgajivača ribe, predstavili su se još jednom i zadarski vinari, čija su lagana vina savršeno sljubljena s modernim japanskim delicijama.


Foto


Tuna, Sushi & Wine Festival - Gala večera


avatar

Snimio:


11.04.2025. 21:09


1 / 31
Galerija

Kako je već više puta naglasila Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, ovaj je festival savršena uvertira u proljetnu sezonu, jedan od najvažnijih aduta uspješne turističke godine u Zadru.


– Dobro se vratili ovoj manifestaciji. Naša dvojaka uloga u organizaciji ovakvih događanja kojom pokazujemo naše ljepote, prilika je da se dodatno promoviramo, našim japanskim gostima ubacimo “bubicu” u uho i potaknemo ih da se nekom drugom prilikom vrate u Zadar. Izuzetno smo ponosni pronositi ovaj uspjeh svim našim turistima diljem svijeta, dodala je Bencun.



Okus proljeća


Paralelna gastro priča odvijala se u parteru Arsenala koji je postao velika banket sala za mnoštvo gladnih posjetitelja, koje je zadatak nahraniti imao japanski chef s hrvatskom adresom – Nobuhito Okado, koji je pripremio preko tisuću sushi zalogaja i to one najpoznatije – nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado je usto izveo i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune. Dvama su se japanskim majstorima kuhinje pridružila i četvorica zadarskih chefova, koji su pripremali svoja jela na stolovima u parteru.


– Prilika je ovo da uživamo u proljeću, bogatom programu, te izvrsnim vinima i delicijama, pozdravio je kratko gradonačelnik Zadra Branko Dukić, u punom Arsenalu, koji je okupio brojne ljubitelje azijskih delicija i zadarskih vina.



Ove se godine festival svojim programom još više približio tradicionalnim japanskim kulturnim običajima, kako gastronomski, kroz Kaitai Show, ritualno rezanje velike tune u subotu ujutro, te nastup samurajske skupine Katanayaichi, izuzetno popularne u Japanu i poznate po rolama u samurajskim filmovima, tako i s popratnim programom, koji je uključio samurai show, te gospel pjevanje. Na samom početku ovog festivala Japanci nisu samo otkrili kvalitetu naše tune, koja se sada u najvećem postotku izvozi upravo u zemlji izlazećeg sunca, već i naša vina. Najznačajnija je to godišnja gastronomsko-turistička manifestacija Turističke zajednice grada Zadra.



 


Piše: Nikolina Lucić