Bliži se Božić i Zadrani planiraju blagdansku košaricu odnosno što će se naći na božićnom stolu. Na gradskoj tržnicu kod robnog centra City Galleria pitali smo građane hoće li se možda nečega odreći s obzirom na porast cijena, inflaciju i pad standarda.
– Za božićni ručak u mojoj obitelji će biti pečena svinjetina i krumpir, francuska salata, puno kolača i naravno kuhano vino, kazala je mlada Iva Široki te dodala kako će biti svega, ali u manjoj količini.

S druge, pak, strane umirovljenici su se složili oko jednoga, a to je da je najvažnija stvar u cijeloj božićnoj priči obiteljsko okupljanje, dok je hrana tek na drugom mjestu, ali da pritom nikako neće štedjet za Božić.
– Najvažnije mi je da je obitelj na okupu. Hvala Bogu imam veliku obitelj i to mi je najdraže. Što će biti za jesti nije mi toliko važno, istaknuo je umirovljenik Duško Kraljev te je naglasio kako će svakako biti nešto tradicionalno, primjerice, meso za Božić, a riba za Badnjak.

Mate Perin, također umirovljenik, kazao je kako će kod njega biti okupljena cijela obitelj te naglasio kako je Božić za njega obiteljski blagdan gdje je najbitnije zajedništvo i mir.
– Božić za mene predstavlja obiteljski blagdan zajedništva i mira kada je cijela moja obitelj na okupu. I naravno, kod mene za blagdane nema štednje i na našem stolu će na Badnjak biti malo bolja riba, a na Božić purica, kazao je Perin.
Štedjeti ne planira niti Ivo Basioli, sretan što u 84 godini može okupiti veliku obitelj, uz ribu na Badnjak i puricu za Božić.
– Ne planiram izbaciti ništa iz košarice s obzirom na povećanja cijena. Svi su kod nas za božićni ručak, i unuci i praunuci, i u našoj košarici će biti svega, od purice, mlinaca, cikle, juhe te raznih kolača, kazao je Basioli.

U posedarskoj obitelji Rosande Njegovan za Badnjak i Božić bit će svega, jer je to tradicija koje se ne žele odreći unatoč cijenama koje su otišle u nebo.
– Za Božić planiram spremiti puricu ispod peke s krumpirima i bit će, naravno, blagdanskih kolača. To je tradicionalno kod nas u Posedarju. Ne planiram ništa izbaciti iz svoje božićne košarice jer taj dan jednostavno mora biti svega, tako je bilo do sad i tako će ostati, kazala je Njegovan.

Cvetko Proroković kaže nam kako je za Badnjak tradicionalno na stolu riblji jelovnik, a za Božić se odlučio za pečenu janjetinu, umjesto purice.
– Inače tradicionalno spremamo puricu na ražnju, no ove godine smo se dogovorili da ćemo spremati janjetinju na ražnju. Na ručku će biti proširena obitelj, točnije moja žena, ženin brat, kći, sin i njegova djevojka i ja. I naravno pored janjetine, jest ćemo i ribu, ako išta ostane od Badnjaka, kazao je veselo Proroković.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
udruga prijatelji životinja
Video koji slama srce: kako pirotehnika utječe na pse i mačke
Scena
Marino Vrgoč
Simpatični intervju s hrvatskim predstavnikom na Dječjem Eurosongu: “Bit ću pjevač, doktor… ili možda i policajac”
Scena
na trgu Petra Zoranića
“U Zadru smo kao doma”: Silente večeras ponovno na adventskoj pozornici
Hrvatska
prema dzs-u
Prosječna neto plaća u listopadu iznosila 1.470 eura
Zadar
privremene mjere
Zbog gripe Opća bolnica Zadar privremeno ograničila posjete
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem
Liječnik Makedonac napustio otok, Ižani opet bez svog liječnika
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
educiranje i informiranje