ponedjeljak, 14. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

završen festival

Bencun: Meat Me 5.0 pridonio je nastavku dobrih rezultata u posezoni

Autor: Portal ZL

14.10.2024. 13:51
Bencun: Meat Me 5.0 pridonio je nastavku dobrih rezultata u posezoni

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar



Završen je PETI PO REDU festival mesa Meat Me, koji je na staroj pijaci na Poluotoku od srijede do nedjelje pružio pet dana gastronomskog užitka posjetiteljima iz zemlje i inozemstva. Od tradicionalnih mesnih delicija do modernih interpretacija s roštilja, posjetitelji su imali priliku isprobati raznolike specijalitete koje su trojica chefova pripremala od divljači, teletine, junetine, pačjeg mesa, svinjetine i janjetine.


Uz bogat kulinarski program, festival je ponudio i edukativne radionice o vinu, slikanju u tehnici vinorel te glazbene nastupe, čime je stvorena jedinstvena atmosfera koja je privukla široku publiku.


Od prvog dana gosti su mogli uživati u tematskoj ponudi po vrstama mesa. Svaki od tri izlagača – konoba Martina iz Zaglava s Dugog otoka, Hedonist Dining & Hangout i tvrtka Tabay – gostima su ponudili specijalitete koje je teško pronaći u gastronomskoj ponudi, poput muflona s njokima, burgera s pašticadom, tacca s janjetinom i paškim sirom…




– Bilo je jako zanimljivo jer smo se približili našem gradu. Ljudi nisu dosad možda toliko znali o nama ili nisu imali priliku kušati proizvode jer nemamo restoran. Vjerujem da smo ostavili dobar dojam i da smo dobili njihovo povjerenje.


Sama manifestacija je zanimljiva,  donijela je nešto novo, turisti su vidjeli da se nešto simpatično i u desetom mjesecu događa, tako da vjerujem da je bilo dobro svima, kaže Tomislav Tabaj iz manufakture Tabay.


S obzirom da se ova nagrađivana tvornica bavi proizvodnjom skoro zgotovljenog mesa, želja im je da na sljedećem izdanju Meat Me festivala nastupe u partnerstvu s nekim zadarskim restoranom.


Hedonist je posljednji dan otvorio jelom ribollita della nonna, najbližim čobancu, s trganom junetinom, buncekom, kobasicom kuhanima u kiselom kupusu, grahu, pomodorinu… Večer je bila posvećena klasičnom jelu za ovaj restoran.


Bojan Bogdanić/TZG Zadar


– Hedonist je poznat po burgerima, na kraju smo htjeli pokazati gdje smo najbolji i kako izgledaju burgeri s kvalitetom namirnica koje imamo. U Zadru sam dvije godine i drago mi je vidjeti da se ljudi okupljaju u deseti mjesec te da je sezona još živa, kaže Ivan Tartaro, najavljujući zimski meni i okretanje nove stranice u Hedonist Dining & Hangoutu.


Svi dani bili su praćeni radionicama u obližnjem Wine Gardenu Zadar, vođenom kušanju vina sommeliera Ivan Stiblika te glazbom DJ-a i bendova uživo. Događanje je bila prilika i za promociju zadarskih mesnica Gobin, Paleka, Biloglav i Lukin, koji su osigurali dio mesa za pripremu jela.


Naravno, ne može se zaobići važnost ovakvih gađanja za turističku ponudu, s obzirom da festivali poput Meat Me 5.0 privlače posjetitelje i u mjesecima izvan uobičajenog ljetnog razdoblja.


– Posjetitelji s kojima sam razgovarala bili su jako zadovoljni. Jedan par Nijemaca mi je rekao da su na putu saznali za festival i došli izravno na njega. Bili su vrlo zadovoljni raznolikom ponudom svakog dana te činjenicom kako se ne plaća posebna kotizacija za ulazak, što je kod njih običaj.


Drago mi je što su nam se ove godine pridružili ugostitelji koje ranije nismo imali i koji su svoje tradicionalne recepte oplemenili nekim novitetima. Glazbeni program bio je zanimljiv i donio je dobar sadržaj u razdoblju godine kada se pomalo sve smiruje, komentirala je Ivan Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, organizatora manifestacije.


Meat Me 5.0 pridonio je nastavku dobrih rezultata u posezoni u Zadru, nakon što je u rujnu ostvareno četiri posto noćenja više nego prošle godine. Takav blagi rast je ono što odgovara zadarskom turizmu, jer je jasno da je u srcu sezone gostiju toliko da je za njih teško naći slobodnih kapaciteta i pružiti im kvalitetnu uslugu.


U pripremi i serviranju jela i ove godine sudjelovali su učenici Hotelijersko-turističke škole sa svojim mentorima. Festivalske porcije prodavale su se po pristupačnim cijenama, a dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, odnosno za unaprjeđenje uvjeta praktičnog rada učenicima ove škole.