Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NA TRI LOKACIJE

Zadar se priključuje obilježavanju Svjetskog dana plesa

Autor: Nikolina Lucić

28.04.2023. 10:21
Zadar se priključuje obilježavanju Svjetskog dana plesa

Foto: Privatna arhivaDugi niz godina plesna udruga »Gesta« za Svjetski dan plesa okuplja plesne ansamble različitih plesnih izričaja kako bi taj dan zajedno promovirali svoj rad. Izvrsna je to prilika za promociju plesa, ali i druženje kroz šarolik program koji se odvija na jednom od najljepših gradskih trgova – Trgu 5 bunara. Ove godine Svjetski dan plesa obilježit će se u subotu, 29. travnja.


Program je to koji je glazbeno i vizualno uz djecu, ali i odrasle plesače najljepša razglednica našeg grada.


Program je koncipiran u dva dijela. U 10:30 sati manifestacija se otvara kratkim plesnim kolažem »Gestica«, a glavni centralni dio obilježavanja započinje u 11 sati pod nazivom »Gesta & prijatelji«.
U samom programu nastupit će zadarske plesne udruge koje njeguju različite plesne izričaje, ali zajedno na dan plesa uz prezentaciju svoga rada, zajedno širimo načelo da ples treba biti dostupan svima. Ljepota plesa je u različitosti, stoga je Međunarodni dan plesa u cijelom svijetu izuzetno važan dan za plesače.


Pod pokroviteljstvom UNESCO-a


Zadarski plesni ansambl će na Poljani Pape Ivana Pavla II ove subote u 10 sati okupiti oko 350 malih i velikih plesača.


Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne ni nacionalne granice. To je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek i autor i sredstvo i samo umjetničko djelo. Ples je stariji od ljudske povijesti.


Svjetski dan plesa obilježava se u svijetu od 1982. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a u Hrvatskoj od 1999. I ove godine, Zadarski plesni ansambl kao najstariji plesni ansambl na ovom području u suradnji s ostalim plesnim udrugama organizira i obilježava Međunarodni dan plesa.


U Zadru će se u subotu na špici pokazati udruga TIM iz Preka, Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa, udruga In Flux, Klub ritmičke gimnastike Sirena, Sportski plesni klub Bellus, Ladies jazz i Zadarski plesni ansambl.


Poruka Tomislava Petranovića


Hrvatsku poruku u povodu Međunarodnog dana plesa za 2023. uputio je renomirani baletni umjetnik Tomislav Petranović. Ta poruka kaže kako je klasični balet zasigurno jedan od najzahtjevnijih vidova plesne umjetnosti.


– Pri tome ponekad vrlo malo vremena ostaje za uživanje u samom plesu, a kada nam se i učini da uživamo često je to tek trenutak oslobađanja od samokritike.


Klasični balet opstao je na leđima vlastitih odricanja i truda te tako zaslužio mjesto koje danas ima. Kažu kako bez »znoja, krvi i suza« nema umjetnosti i zato, trgnite se, budite kreativni, uložite napor i uspjeh će doći, naglasio je Petranović i dodao kako je kao mali dječak prvi put zaplesao na zvukove klavira odgojiteljice u vrtiću dječje nesputano, s velikim poletom i predanošću.


– Želim vam svima točno taj nevjerojatni trenutak uživanja u plesu koji je meni zauvijek promijenio život i dao mi snage uhvatiti se u koštac s ovom daleko najtežom plesnom formom. Dakle, ako postane teško, zatvorite oči i sjetite se da je ples puno više od forme i tehnike. Ples je sreća i zato plešite, zaključio je Petranović.