Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

skupa blagdanska košarica

Visoke cijene i pad kupovne moći servirat će Zadranima skroman božićni stol

Autor: Matea Guzalić

09.12.2023. 14:14
Visoke cijene i pad kupovne moći servirat će Zadranima skroman božićni stol

Foto: Vedran Karuza/NLBožić nam ove godine dolazi s izazovima, jer su cijene osnovnih namirnica znatno porasle, stvarajući pritisak na budžete građana. Uoči blagdana je poskupjelo sve – od mesa do drugih namirnica te kupovna moć pada.


U vrijeme kada se inflacija u eurozoni povlači na 2,4 posto, najnižu razinu od ljeta 2021., Hrvatska ostaje suočena s izazovima visokih stopa inflacije. Prema nedavnom istraživanju Eurostata, Hrvatska je na drugom mjestu po stopi inflacije s visokih 5,5 posto, odmah iza Slovačke, koja bilježi najizraženiji rast potrošačkih cijena, udvostručen u odnosu na prosjek Europske unije. Cijene hrane su u proteklih godinu dana porasle za otprilike sedam posto, stvarajući izazove za sve veći broj Hrvata koji se pripremaju za tradicionalni blagdanski stol.


(Ne)održiva potrošnja


Iako inflacija u eurozoni bilježi opadanje, situacija u Hrvatskoj pokazuje se upornom, a zbog rasta cijena hrane, blagdani predstavljaju dodatni izazov jer sve manje građana može priuštiti tradicionalne blagdanske obroke. Ova situacija postavlja i pitanje održivosti blagdanske potrošnje i potrebu za prilagodbom financijskih planova kako bi se izbjegli negativni utjecaji na svakodnevni život građana.
– Veličina i iznos božićne potrošačke košarice će ostati isti onima koji imaju novaca, a onima koji, nažalost, nemaju – košarica će biti puno, puno manja. Rekao bih da su neki proizvodi poskupjeli i za 20%, a nitko ništa ne govori. Tko ima, ima, njima neće smetati, a mi mali nemamo što tražiti, naše su košarice – »ajme majko«. Veliki centri nas svakodnevno guše, a kod malih trgovaca se dolazi malo kupovati, izjavio je Josip Smoljan, predsjednik Ceha trgovaca Obrtničke komore Zadarske županije.


Čini se da će s većim cijenama i manjom kupovnom moći Hrvati ove godine ipak imati malo skromniji blagdanski stol. Cijene mesa tako su dosegle nevjerojatne visine, s telećim butom od 16,49 eura po kilogramu, što je gotovo 30 posto više nego prošle godine. Domaća janjetina nije dostupna ispod 15 eura po kilogramu, a očekuje se dodatno poskupljenje odojaka, s obzirom na manjak svinjetine na tržištu zbog afričke svinjske kuge.


Purica i bakalar


Božićna purica također postaje luksuz, s cijenom od 13 eura po kilogramu. Bakalar, neizostavan na blagdanskim stolovima, također doseže visoke cijene, pa je tako najskuplji onaj vakumirani s cijenom od 40,99 ura po kilogramu. Nešto je jeftiniji sušeni u rinfuzi koji se može naći za 35,99 eura po kilogramu.


Čak su i osnovne namirnice poput brašna, šećera i jaja, postale preskupe. Jaja su posebno skupa, s cijenama koje su se udvostručile u usporedbi s prošlom godinom. I cijene ulja, maslaca te voća i povrća, prate trend poskupljenja, stvarajući izazov za sve one koji planiraju blagdansku kupovinu.


Zahtjevno će biti i s pripremom božićnih kolača, što vidimo iz činjenice da cijene oraha dosežu gotovo 10 eura po kilogramu, dok je za kandirano voće potrebno izdvojiti 26,54 eura po kilogramu. Za 250 grama maslaca potrebno je platiti 3,32 eura, stoga se preporuča kupiti ovu namirnicu po akcijskoj cijeni te ju čuvati zamrznutu.


S obzirom na situaciju na tržištu, brojne obitelji će se vjerojatno suočiti s izazovom održavanja tradicionalnih blagdanskih jelovnika zbog ograničene kupovne moći. Građani moraju pažljivo planirati proračun, a brojne će božićne namirnice vjerojatno zamijeniti nekim jeftinijima.