Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ubojstvo na pagu

Viši sud odlučivat će o zakonitosti dokaza protiv Duška Tanaskovića

Autor: Goran Šimunov

21.09.2023. 12:23
Viši sud odlučivat će o zakonitosti dokaza protiv Duška Tanaskovića

Foto: Šime Zelić/PIXSELLJoš se ne zna hoće li se na suđenju osumnjičeniku za ubojstvo, 29-godišnjem Dušku Tanaskoviću iz Kragujevca, prihvatiti dokazi pribavljeni tehničkim snimanjem ćelije Zatvora u Zadru. Proizlazi to iz današnje odluke Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru kojim predsjeda sutkinja Ana Brkić.


Sudsko vijeće je odbilo zahtjev zastupnika obrane, odvjetnika iz Splita Vinka Gulišije da se dokazi pribavljeni provedbom posebnih dokaznih radnji, odnosno tehničkim snimanjem u ćeliji, zapisnici transkripti i drugo, proglase nezakonitim.


– Sud je odlučio kako se prema Zakonu o kaznenom postupku prijedlog obrane o izdvajanju dokaza odbija kao neosnovan. Sud mora izraditi pisani otpravak, na koji obrana ima priliku za žalbu, a nakon pravomoćnosti ove odluke ćemo zakazati iduću raspravu, kazala je sutkinja Brkić.
Pisani otpravak ovog suda se tako šalje Visokom kaznenom sudu kojem će žalbu uputiti i obrana optuženika, te će taj sud i donijeti odluku o pravomoćnosti.


Tanasković je optužen za likvidaciju 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića u kolovozu 2022. na Zrću. Tehničkim snimanjem ćelije Zatvora u Zadru u kojoj se nalazio osumnjičeni, kako je na prethodnoj raspravi naveo zastupnik optužbe, prvi zamjenik županijskog državnog odvjetnika (ŽDO) u Zadru, Ivica Škara, neprijeporno je utvrđeno kako je on za izvršenje ubojstva trebao dobiti određeni novčani iznos.


Dodao je tada kako je ŽDO zatražilo i od suca istrage ovog suda dobilo nalog za ulazak u ćeliju osumnjičenika i primjenu tehničkog snimanja.


– Već neposredno nakon izvršenja ovog kaznenog djela bilo je jasno, s obzirom na okolnosti i način njegova izvršenja, kako je u njemu sudjelovalo više osoba, u svojstvu poticatelja ili pomagača, zbog čega smo i zatražili tehničko snimanje ćelije osumnjičenog Tanaskovića, ponovio je Škara i na današnjoj raspravi.


Na njoj je, očekivano, izrazio protivljenje zahtjevu obrane navodeći kako nije osnovan i nije potkrijepljen zakonskim supstratom.


Zastupnik obrane, Gulišija, također je tražio da zadarsko Sudsko vijeće, u slučaju da ne prihvati izdvajanje spomenutih dokaza iz spisa, omogući vraćanje optužnice na odluku optužnom vijeću Županijskog suda u Zadru, kako bi se okrivljeniku dala mogućnost novog očitovanja o njoj. O tome se Sudsko vijeće danas nije odlučivalo.