Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

30. GODIŠNJICA

Večeras tribina sjećanja na velebitskog heroja Dragana Žunića

Autor: Marina Vlakić

16.12.2022. 16:10
Večeras tribina sjećanja na velebitskog heroja Dragana Žunića

Foto: PU zadarskaDanas u 17 sati u Zadru, u multimedijalnoj dvorani Centra za kreativne industrije održat će se Tribina sjećanja na poginulog velebitskog heroja Dragana Žunića na kojoj će mnogobrojnim uzvanicima sugovornici svjedočiti o njegovoj neizmjernoj hrabrosti s povijesnim osvrtom na te dane ponosa i slave Specjalne jedinice policije.


Naime, zadarska policija obilježava 30. godišnjicu pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije Poskoci.


Na dostojanstven način odat će se počast Draganu Žuniću, legendarnom dozapovjedniku Specijalne jedinice policije koji je sudjelovao u više diverzantsko-izviđačkih akcija ove specijalne jedinice, a svoj mladi život položio je 16.prosinca 1992. godine pri dubinskom izviđanju terena na Velebitu, pogođen iz neprijateljskog vatrenog oružja.
Kao pripadnik Specijalne jedinice policije »Poskoci«, aktivno je sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske od početka neprijateljske agresije do svoje tragične smrti.


Žunić je 11. rujna 1991. godine bio teško ranjen prilikom neprijateljskog topničkog napada na mjesto Jasenice, međutim, ni ranjavanje nije zaustavilo velebitskog heroja te se već u prosincu 1991. godine ponovno priključio postrojbi Specijalne jedince policije Poskoci.


Obilježavanje će započeti u jutarnjim satima, svečanim postrojem ispred spomen obilježja SJP Poskoci u Policijskom centru Franko Lisica, a nastavit će se na Velebitu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na mjestu pogibije, kao i polaganjem cvijeća na grobu u rodnoj Slivnici Gornjoj, gdje će se u mjesnoj crkvi služiti i sv. misa zadušnica.


Uz članove obitelji, izaslanstvo Policijske uprave zadarske, Udruge Specijalne jedinice Policije i Udruge Prvi hrvatski redarstvenik potom će zapaliti svijeće ispred Policijskog centra u Zadru koji nosi ime poginulog Žunića