ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Tužili svoju postrojbu

Vatrogasci potražuju novac za neisplaćen prekovremeni rad

Autor: Goran Šimunov

03.06.2023. 10:25
Vatrogasci potražuju novac za neisplaćen prekovremeni rad

Foto: Arhiva ZLOdređen broj pripadnika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar i to isključivo članova Sindikata vatrogasaca Rijeka (SVR), podnio je nedavno tužbe protiv JVP-a Zadar. Radi se zasad o desetak pripadnika JVP-a Zadar koji su podnijeli tužbe, a prema nekim informacijama broj tih tužitelja mogao bi se popeti na 22. JVP Zadar je na te tužbe odgovorio preko svojih pravnih zastupnika iz zadarskog Odvjetničkog društva Marinović i partneri te podnio protutužbu protiv onih koji su ga tužili.


Ovi pripadnici JVP-a Zadar svoju postrojbu su tužili zbog toga što im plaće u prethodnom razdoblju nisu bile uvećane za dodatak za prekovremeni rad, a potražuju naknade za prekovremeni rad u razdoblju od 20. ožujka 2018. do dana podnošenja tužbe odnosno na najviše mogućih pet godina unatrag, koliko dopušta zakon, dakako, uvećane za kamate.


JVP Zadar tužili su također i za neisplaćen dodatak na radni staž. U tužbi je svaki od ovih pripadnika JVP-a Zadar stavio kako od te postrojbe potražuje paušalni iznos od 1.327 eura (10.000 kuna), pri čemu svaki od njih ima pravo precizirati o kojem se točno iznosu potraživanja radi kada se u sudskom postupku financijsko- računovodstvenim vještačenjem izračuna točan iznos potraživanja.


Iznos potraživanja će rasti
S obzirom da se očekuje kako će zasad najmanje 22 pripadnika JVP-a Zadar, članova Sindikata vatrogasaca Rijeka, podnijeti tužbe protiv ove postrojbe, te da su 50-ak pripadnika ove postrojbe članovi SVR-a, kao i da će vještačenjem iznos potraživanja sigurno nadmašiti paušal naveden u tužbi, za očekivati je kako bi ukupni iznos potraživanja mogao dosegnuti više stotina tisuća eura pa i više.


sv florijan vatrogasci-040512-12


JVP Zadar je u zakonskom roku odgovorio na ove tužbe navodeći kako su njegovi pripadnici u okviru njihova radnog vremena koje se kretalo u smjenama 12-24 sata i 12-48 sati na mjesečnoj razini ostvarivali višak radnih sati te da je dogovoreno da se taj višak radnih sati radnicima nadoknadi kroz slobodne dane.


Vodstvo JVP-a Zadar i Grad Zadar koji je s udjelom od 87,7 posto njegov većinski vlasnik, ove tužbe u kojima se traži da se nenadoknađeni prekovremeni rad isplati u novcu su neugodno iznenadile, a sumnja se kako su tužitelji htjeli dobivenim novcem amortizirati visoke stope inflacije koje su umanjile stvarnu vrijednost plaća vatrogasaca te zapravo dovele do pada njihova životnog standarda.


I dok su na Općinski sud u Zadru pristizale prve tužbe, postignut je dogovor gradonačelnika Branka Dukića s više klubova vijećnika te je deblokiran gradski proračun. Omogućilo je to gradonačelniku da krene i korekcijom plaća zaposlenicima Gradske uprave, gradskih tvrtki i ustanova za 12 posto, dok će se pripadnicima JVP-a Zadar plaće povećati za pristojnih 20 posto. Tek treba vidjeti postoji li mogućnost da, nakon što im se povećaju plaće, odustanu od tužbi, nakon čega bi i JVP Zadar odustao od protutužbi.


Nepripadajući minuli rad


JVP Zadar je također, uz odgovor na protutužbe protiv ovih svojih pripadnika koji su ga tužili, uložio i protutužbe. U njima od ovih pripadnika JVP-a Zadar potražuje dio iznosa od isplaćenih plaća koji im je isplaćen dodatak za nepripadajući minuli rad.


I JVP Zadar od svakog svojeg pojedinačnog pripadnika kojeg je tužio očekuje 450 eura (3.500 kn), pri čemu za svakog od njih ima pravo precizirati o kojem se točno iznosu potraživanja radi kada se u sudskom postupku financijsko- računovodstvenim vještačenjem izračuna točan iznos potraživanja.Tužbe protiv JVP-a Zadar već su drugi slučaj ove godine u kojem su njegovi pripadnici iskazali nezadovoljstvo novčanim i drugim problemima. Na njihov zahtjev gradonačelnik Dukić održao je polovicom siječnja sastanak s predstavnicima dvaju sindikata koji djeluju u sklopu JVP-a Zadar, Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH – podružnica Vatrogastvo Zadar, a koji su bili zabrinuti za isplatu plaća u razdoblju kada je gradski proračun bio blokiran.


Gradonačelnik je sindikalne predstavnike tada upoznao s problematikom donošenja i obustave proračuna Grada za 2023. godinu, a s posebnim naglaskom na proces isplate plaća proračunskim korisnicima, među kojima su i djelatnici JVP-a Zadar. Istaknuo je kako je tih dana pri kraju bio završetak izrade Odluke o financiranju nužnih rashoda kao privremenog akta na tri mjeseca kojim će se osigurati isplate plaća i svih ostalih materijalnih troškova te najavio isplatu plaća zadarskim vatrogascima.


Nekoliko dana iza toga Sindikat vatrogasaca Rijeka sazvao je i konferenciju za medije na kojoj su govorili i o katastrofalnom stanju opreme vatrogasaca JVP-a Zadar, zbog čega u priopćenju čak upozoravaju da je »tragedija samo pitanje vremena«. U međuvremenu je inspekcija provjerila njihove navode, a koji se nisu pokazali istinitima.