Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

noć punog miseca

Ukusna jela i dobra glazba na rivu privukli tisuće posjetitelja

Autor: Nikolina Lucić

10.08.2023. 21:50
Ukusna jela i dobra glazba na rivu privukli tisuće posjetitelja

Foto: Luka JeličićNema ljeta u Zadru bez “Noći punog miseca”, kultne zadarske manifestacije koja već 18 godina na rivu privlači i staro i mlado iz cijeloga svijeta. Iako je lagani veo oblaka zakrio sunce prve večeri, dobre energije, plesa i finih mirisa nije nedostajalo. Ove godine posjetiteljima na raspolaganju nisu bile kamene ploče obnovljene rive, već samo šljunčani dio, sve dok se izda uporabna dozvola.


Novitet je da više nema malih ugostiteljskih štandova sa spizom, tako da su nas ove godine dočekala dva velika gastro kutka, prvi s potpisom zadarskog chefa Renata Kraljeva, a drugi s potpisom “Piazza” cateringa, uz nezamjenjivu mediteransku neposrednost miješajući novo s tradicionalnim.

Cijene svakog obroka se kreću od osam do 12 eura, a meni, sačinjen od tek desetak tradicionalnih jela sastoji se od najboljeg što Dalmacija može ponuditi na pjatu.


Veliko mnoštvo, najviše turista, već od rane večeri okupiralo rivu, čekajući u dugim redovima na neke tradicionalne, ali i one moderne dalmatinske specijalitete, za koje su se pobrinuli catering “Piazza” i poznati chef Kraljev, koji se sa svojim timom pobrinuo podijeliti nebrojeno mnogo porcija najpoznatijih dalmatinskih delicija, predvođenih, po našem skromnom mišljenju – sipom s bobom.


Novo lice“Noći punog miseca” kratko je trebalo da postane dijelom zadarskog zabavnog kalendara, te svake godine privlači sve više posjetitelja. Nakon 18 godina ovog je ljeta “Noć” dobila novo, redizajnirano lice, svjež pogled na glazbenu i gastronomsku sastavnicu.


Osim dobre hrane, ovoljetni je program ove manifestacije popraćen i trima izvrsnim koncertima. Zabavu je načeo bend “Ljetno kino”, danas nastupaju “Duje i Breskvice”, a za kraj manifestacije kultni “Cubismo”.Čim su se začuli prvi taktovi s DJ miksete, grupice posjetitelja počele su okupirati novu zadarsku rivu, uživajući u dobroj hrani i glazbi. Julius i Anna iz Austrije su nam tako kratko kazali kako uživaju uz more, a ni cijene im nisu preskupe.


– Drago nam je da se tradicionalni recepti mogu probati po povoljnim cijenama i to u prvom redu do mora, poručila je Anna.U moru suvenira, rukotvorina, hrane, vina i svega što vam može pasti na pamet nama se najviše svidio štand Križevčanke Kristine Kovačević i njezinog brenda “Škatuljice” koji je odisao pravim dalmatinskim štihom, a krase ga nevjerojatno lijepi primjerci ručno rađenog nakita od srebra, mjedi i bakra.


– Sve radim vlastitim rukama, do najmanjeg detalja. Sa sobom uvijek nosim komade od kojih moj nakit nastaje, tako da se mogu pobliže upoznati s minucioznim postupkom njegove izrade, kazala nam je Kristina.