Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obrtnička komora zadarske županije

U Zadarskoj županiji i u listopadu više zaposlenih nego lani

Autor:

28.11.2022. 15:38
U Zadarskoj županiji i u listopadu više zaposlenih nego lani

Foto: ArhivaPodaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju kako je u Zadarskoj županiji u listopadu evidentirano 60.235 zaposlene osobe, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje od 3,9 posto, odnosno 2332 osobe.


Božidar Longin, zadarski župan izjavio je kako naša županija konstantno bilježi značajan porast gospodarskih aktivnosti, a što izravno utječe na povećanje broja zaposlenih.


Uz turizam, kao primarnu gospodarsku granu, najveći broj zaposlenih bilježi se u sektoru ribarstva i marikulture, a Zadarska županija ujedno je i vodeća po investicijama u sektoru obnovljivih izvora energije.
– Obnovljivi izvori energije jako su važni u ovo vrijeme globalne energetske krize, zaključio je Longin.


Ohrabrujuće brojke u listopadu nadovezuju se na rujan kada je zabilježeno više od 62 tisuće zaposlenih, točnije 62.349, što je porast od 4,5 posto. Time se dodatno potvrdila dosad najbolja godina po pitanju broja zaposlenih, ali i po najmanjem broju nezaposlenih.


Vesna Parić, predsjednica Obrtničke komore Zadarske županije istaknula je kako se porast zaposlenih najvećim dijelom odnosi na velike i srednje tvrtke, dok u obrtništvu to nije jako izraženo.


– Sektor obrtništva čini 20 posto u ukupnom broju, a i u ovom sektoru bilježimo otvaranje obrta, time i porast zaposlenih, i tu imamo lagani rast. Međutim, u obrtništvu je najzastupljenije ugostiteljstvo, a zimi je dobar dio ugostiteljskih objekata zatvoren pa se to u ovom dijelu godine, do početka predsezone ili sezone svede na čisto preživljavanje, rekla je Parić.


Kako bi se u Zadarskoj županiji zadržao trend rasta gospodarstva treba raditi na investicijama. Sukladno tome, Zadarska županija imala je brojne aktivnosti i mjere potpore poduzetništvu.


U tijeku je i javni poziv za poticanje razvoja start-up tvrtki što je nova mjera bespovratnog sufinanciranja razvojnih tvrtki koja je namijenjena osnaživanju njihovih kapaciteta i povećanju konkurentnosti.


U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije opisani su uvjeti i način provedbe ovog Programa, a krajnji rok za podnošenje prijava je 05. prosinca 2022. godine.