ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

stotinjak izlagača

U petak počinje najveći vinski festival u Dalmaciji

Autor: Matea Guzalić

20.02.2024. 14:50
U petak počinje najveći vinski festival u Dalmaciji

Foto: Mislav Klanac



Najveći vinski festival u Dalmaciji, Zadar Wine Festival otvara svoja vrata u petak 23. veljače, a traje i kroz sljedeći dan 24. veljače u prostoru dvorane Krešimira Ćosića na Višnjiku. Riječ je o jednom od najpoznatijih i najkvalitetnijih vinskih događanja u Hrvatskoj, a sve više gradi i međunarodni karakter. Očekuje se stotinjak izlagača, okupit će se vinari iz cijele Hrvatske, a o rastućoj kvaliteti festivala govori činjenica da se ove godine iz dvorane od 900 kvadrata seli u dvoranu s više od 2 tisuće kvadrata.


Kako ističe Ivan Stiblik, organizator festivala, nova će dvorana omogućiti veći prostor i više mogućnosti za izlagače i posjetitelje.


– Dvije smo godine odradili u pomoćnoj dvorani, tako da je velik iskorak što idemo u centralnu dvoranu. Festival raste, priča raste, interes raste. Uz sam interes vinara koji je sve veći, imat ćemo priliku kušati vina iz desetak zemalja, a očekujemo i veliku brojku posjetitelja.




Među stotinjak izlagača, očekujemo šest izlagača destilata, osam štandova distributera, a ostalo su hrvatski vinari koji se dolaze predstaviti samostalno. Zadar je svima interesantan jer je geografski dobro pozicioniran, bitni smo u segmentu turizma i prodaje vina, a svake nam se godine javljaju novi mladi vinari koji tek izlaze na tržište i žele se predstaviti upravo u našem gradu – to dosta govori o važnosti Zadra i kvaliteti samog festivala, započeo je organizator.


Tri radionice


S obzirom na veći prostor dvorane, bit će organiziran food corner s četiri paviljona, predstavljajući zadarske firme koje se bave preradom i proizvodnjom ribe, craft pivovare te kušanje različitih stilova sireva i pršuta. Također, bit će održane radionice s vinima i vinarima te kušanje kamenica i pjenušaca. Nakon festivala, oba je dana planirano druženje ispred dvorane.


– Imat ćemo food corner s četiri paviljona, gdje će se predstaviti zadarske firme koje se bave preradom i proizvodnjom ribe. Pripremat će se određena jela, a imat ćemo i segment gdje će posjetitelji imati mogućnost kušati više stilova sireva te pršuta. Predstavit će nam se i zadarski craft pivari – iako je festival vina, i pivo je dio gastronomije, pa smo odlučili i njima dati priliku.


Također, na jednom će paviljonu biti mogućnost kušanja različitih vina iz različitih čaša, kako bi se pokazala važnost čaša pri odabiru vina. Odradit ćemo i tri radionice – jedna će biti s vinima i vinarima iz Zadarske županije u suradnji s Udrugom vinara Zadarske županije.


Druga radionica s vinima održat će se u dogovoru s Udrugom Bregovita Hrvatska, a treća nam je radionica premium destilata koja dolazi iz okolice Zagreba. Oba će dana od 14 do 16 sati biti moguće kušanje kamenica i pjenušaca, dok će kuhari Saša i Tome svoja jela pripremati od 16 do 19 sati. Ove godine neće biti glazbenog programa, no oba ćemo dana nakon festivala od 20 do 23 sati imati druženje ispred same dvorane, naglasio je sommelier Stiblik.



Predstavljanje vina


Zadar Wine Festival ima velik značaj za Zadar jer promovira vinsku scenu te potencijal Zadarske županije, a uz to potiče turizam te privlači posjetitelje. Zadarski se vinari ističu u ekološkom vinogradarstvu, a festival pruža idealnu priliku za predstavljanje vina te povezivanje s potrošačima i kolegama iz struke.


– Zadar je idealan centar zbivanja za ovakva događanja jer se radi o predstavljanju vina na nivou Hrvatske, a naš je grad odlično pozicioniran tako da je zaista lako doći do nas. Što se tiče samih vina i razvoja u budućnosti, imamo nevjerojatno zaleđe gdje ima prostora za još puno kvalitetnih vinara. Turističkoj zajednici je uvijek interesantno podržati ovakva događanja koja pomažu razvoju cjelogodišnjeg turizma.


Ovo je hvalevrijedan projekt koji se događa u interesantno doba godine i okuplja vinare iz cijele Hrvatske, a ujedno skreće pažnju na Zadar kao interesantnu destinaciju. Posjetitelji festivala zasigurno će ostati duže od dva dana, tako da će ugostitelji, hotelijeri i ostali također biti zanimljivi, izjavila je Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra.


Udruga proizvođača Paškog sira pozdravlja suradnju s festivalom, ističući važnost događanja za promociju regije.


Isticanje potencijala županije


– Izuzetno mi je drago što će Udruga proizvođača Paškog sira nastupiti na Zadar Wine Festivalu, koji se iz godine u godinu prometnuo kao jedno ozbiljno vinsko događanje koje okuplja renomirane proizvođače vina, ali i delicija koje idu uz vina – a to je svakako i sir. Vino je često prva asocijacija uz sir, tako da je ova suradnja između festivala i naše udruge logična.


Mi ćemo imati svoje izlagačko mjesto, a bit će organizirano i kušanje u sklopu kojeg će posjetitelji imati priliku degustirati paške sireve, ali i druge sireve iz našeg asortimana. Festivali, kao što je Zadar Wine Festival su jako bitni jer ističu potencijal naše županije, zaista smo bogata regija i treba to što više isticati, kazala je Martina Pernar, predsjednica Udruge proizvođača Paškog sira.


Zadarska vinska scena, kako ističe promotorica zadarskih vina Manuela Plohl, brzo se razvija te predstavlja važan korak u afirmaciji vina iz naše regije.


– Zadarska vinska scena ubrzano se diže i sama je regija u strašnom uzletu. Ima još puno posla pred zadarskim vinarima, no strahovito se ističu u ekološkom vinogradarenju. Od tridesetak vinarija, njih čak desetak je ekološkog karaktera, što je značajan podatak za našu regiju, koja se svrstava u sam vrh ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.


Važna platforma


Zadarska vinska scena se istaknula kao regija koja se nametnula kao jedna od najboljih proizvođača internacionalnih vinskih sorata, no ima tu i puno autohtonih sorata. Zadar Wine Festival predstavlja točku na i naše kvalitetne vinske priče – ne možeš graditi dobru priču ako nemaš kvalitetan i moćan vinski festival, rekla je Plohl.


Vinar Vedran Vinketa iz Nadina istaknuo je važnost festivala kao platforme za predstavljanje i ocjenu vina.


– Svima je u interesu proizvesti što kvalitetniji proizvod, koji se onda može prezentirati na jednom ovakvom festivalu. Ovakva su događanja vinarima često prvi kontakt s potrošačima te odlična prilika u kojoj posjetitelji mogu degustirati sva vina, a i sami vinari mogu procijeniti gdje su njihova vina u odnosu na ostale.


Ovo je odličan događaj koji vam može pružiti odlične rezultate ako se nalazite u svijetu vina, zaključuje ovaj vinar.


Svi posjetitelji imat će osiguran besplatan parking na Višnjiku, no pozivaju se da koriste taksi radi sigurnosti.