Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

15. Festival Sunca i svjetlosti

U kraljevskom gradu Ninu 21. lipnja pripremaju bogat program

Autor: Nikolina Lucić

20.06.2023. 10:22
U kraljevskom gradu Ninu 21. lipnja pripremaju bogat program

Foto: Toni Perinić

Petnaestim jubilarnim Festivalom Sunca i svjetlosti uz ranojutarnji koncert »Nezaboravno svitanje u Ninu« Nele Šarić, Ninjani su jutros pozdravili prvu ljetnu zraku Sunca koja se prikazala nad Velebitom u 5:39:39 sati. Tijekom jutra najmlađi sudionici festivala sudjeluju na likovnoj radionici, promatraju igru zraka unutar crkve Sv. Križa, a uslijedit će nastup učenika Osnovne škole Petar Zoranić Nin i djece iz Dječjeg vrtića Morska vila.


– U popodnevnom programu Petar Zoranić Ninjanin i vila Hrvatica okupljene će povesti u razgled Nina, a od 20 sati je predavanje Filipa Matkovića, mag. phys.: Putovanje Sunčeve svjetlosti od Sunca do Zemlje, kazala je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednce grada Nina.


Crkva Sv. Križa svojevrsni je simbol regije s obzirom na to da se nalazi u zastavi i grbu Zadarske županije. Glavna vodilja festivala je poticanje znanosti i umjetnosti, mladih glazbenika i pokretanje svijesti stanovništva o važnosti crkvice i Nina kao hrvatskog Stonehengea.


Ovogodišnji festival pod pokroviteljstvom je Ministarstva turizma i sporta i Zadarske županije, a suradnici na projektu su: Arheološki muzej Zadar – Muzej ninskih starina, Osnovna škola Petar Zoranić Nin i Dječji vrtić Morska Vila Nin.